Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

B.Johnsonas užsipuolė britus dėl lėtos paramos Ukrainai: „Kokio velnio mes laukiame?“

Buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas užsipuolė britų vyriausybę dėl jos politikos Ukrainos atžvilgiu. Pasak britų leidinio „The Guardian“, buvęs politikas nesirinko leksikos ir tiesiai šviesiai tėškė: „Ko mes, po velnių, laukiame?“.
Borisas Johnsonas Borodjankoje
Borisas Johnsonas Borodjankoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvęs šalies ministras pirmininkas, kuris, prasidėjus Rusijos invazijai, užmezgė glaudžius santykius su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, paragino Jungtinę Karalystę suteikti haubicų – artilerijos ginklų – „Storm Shadow“ sparnuotųjų raketų ir „tiek pagalbos, kiek galime jiems suteikti su dronų technologijomis“.

Straipsnyje žurnalui „Spectator“, kurį anksčiau redagavo, B.Johnsonas teigė, kad Vakarų valstybėms suteikus didesnę karinę paramą, tai galėtų būti „palyginti nereikšmingos išlaidos už nepaprastą galimą atlygį“. Jis paragino „daug skubiau vykdyti mūsų karinės pagalbos programą“.

„Jau anksčiau klausiau ir klausiu dar kartą: ko, po velnių, mes laukiame?“ – rašė buvęs premjeras.

B.Johnsonas griežtai dėstė, jog ukrainiečiai nori ne šiltų žodžių, o „ginkluotės darbui užbaigti, todėl tiesiog nesuprantu, kodėl mes vis delsiame“.

„Kaip galime pažvelgti šiems vyrams į akis ir paaiškinti delsimą? Per visą šį karą nuvertinome ukrainiečius ir pervertinome Vladimirą Putiną, tą patį darome ir šiandien“, – straipsnyje pridūrė jis.

Tikėtina, kad B.Johnsonas savo žinią adresavo ne tik Jungtinei Karalystei, bet ir Jungtinėms Valstijoms bei kitoms Vakarų valstybėms, taip pat pasauliniams „svyruotojams“, pavyzdžiui, Indijai.

„Jei Vladimiras Putinas laimės – o viskas, ką jis turi padaryti, kad galėtų skelbti pergalę, – tai išlaikyti bent dalį teritorijos, kurią užėmė nuo 2022 m. vasario 24 d., – pasaulį apskries baisi žinia: kad tai buvo akimirka, kai demokratijos įsipareigojo pasipriešinti autokratijoms, o mes to nepadarėme, – toliau dėstė jis. – Ukrainos istorija bus istorija apie liūto širdies Ukrainos karius, kuriuos galiausiai išdavė Vakarų prarasti nervai.“

Nors nė viena Vakarų sąjungininkė neišsiuntė savo kariuomenės dalinių į Ukrainą, tačiau Jungtinės Valstijos nuo prezidento Joe Bideno administracijos veiklos pradžios suteikė karinės pagalbos, kurios vertė yra daugiau nei 43 mlrd. dolerių (~40 mlrd. eurų).

Tuo tarpu Jungtinė Karalystė yra antra pagal dydį paramos teikėja Ukrainai. Skaičiuojama, kad iki šiol ji skyrė karinės paramos už 4,6 mlrd. svaro sterlingų (5,35 mlrd. eurų) karinės paramos. Ji taip pat dalyvauja programoje, pagal kurią iki metų pabaigos bus apmokyta 30 tūkst. naujų ir esamų Ukrainos karių.

Didžioji Britanija pirmoji perdavė Ukrainai tolimojo nuotolio raketų ir neseniai įsipareigojo apmokyti Ukrainos naikintuvų pilotus, nors ir pažymėjo, kad modernūs koviniai orlaiviai F-16 kol kas jai nebus perduodami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas