Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

B. Netanyahu džiaugiasi galėdamas kreiptis į JAV Kongresą

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) šeštadienį pareiškė, kad „su džiaugsmu“ priėmė kvietimą kreiptis į JAV Kongresą, kur planuoja „išdėstyti tiesą“ apie karą Gazos Ruože.
Izraelio atminimo diena / Debbie Hill / AP
Izraelio atminimo diena / Debbie Hill / AP

JAV Kongreso demokratų ir respublikonų lyderiai pakvietė Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) pasakyti kalbos įstatymų leidėjams, penktadienį sakė Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas).

„B. Netanyahu buvo suteikta privilegija atstovauti Izraeliui abiejuose Kongreso rūmuose ir pristatyti tiesą apie mūsų teisingą karą su tais, kurie siekia atimti mūsų gyvybes", – teigiama premjero biuro pareiškime. 

Nebuvo paskelbta B. Netanyahu kreipimosi data, tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad jis turėtų įvykti prieš pat JAV įstatymų leidėjų atostogas arba netrukus po jų.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį sakė, kad Izraelis pasiūlė naujas gaires dėl ilgalaikės taikos Gazos Ruože ir visų „Hamas“ kovotojų pagrobtų įkaitų paleidimo.

Gazos Ruože vyksta kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedentės spalio 7-osios atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką kovotojai taip pat pagrobė 252 įkaitus, iš kurių 121, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 36 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

B. Netanyahu, kuris anksčiau jau buvo pasirodęs Kongrese, pirmą kartą sulaukė tokio kvietimo nuo 2022 metų pabaigos, kai pradėjo savo šeštąją kadenciją.

Nuo tada žydų valstybės lyderis dar nebuvo pakviestas į Baltuosius rūmus. 

Prieš prasidedant karui Gazos Ruože įtampa tarp artimų sąjungininkų padidėjo dėl prieštaringai vertinamo B. Netanyahu teismų reformos plano, kuris sukėlė protestų prieš jo vyriausybę bangą.

Praėjusiais metais J. Bidenas yra sakęs, kad yra labai susirūpinęs dėl siūlomų reformų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas