Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

B. Netanyahu ir „Hamas“ svaidantis kaltinimais dėl nesėkmių, Izraelyje vieši A. Blinkenas

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį turi susitikti su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) ir kitais vadovais, kad pabandytų atblokuoti ugnies nutraukimo Gazos Ruože procesą, nors izraeliečių premjeras ir „Hamas“ svaidosi kaltinimais abiem pusėms nesisekant pasiekti paliaubų susitarimo.
KEVIN MOHATT / AFP
KEVIN MOHATT / AFP

Sekmadienį atvykęs į Tel Avivą, į savo devintąją kelionę į Artimuosius Rytus nuo karo Gazos Ruože pradžios praėjusių metų spalį po „Hamas“ išpuolio, vyriausiasis JAV diplomatas turėtų susitikti su B. Netanyahu, gynybos ministru Yoavu Gallantu (Joavu Galantu) ir prezidentu Isaacu Herzogu (Isaaku Hercogu).

Antradienį A. Blinkenas vyks į Kairą, kur artimiausiomis dienomis turėtų būti atnaujintos derybos dėl ugnies nutraukimo.

Diplomatai teigia, kad susitarimas dėl paliaubų Gazos Ruože galėtų padėti išvengti platesnio masto konflikto, o vienas JAV pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad dabar yra „ypač svarbus metas“.

A. Blinkenas siekia „spausti visas šalis, kad svarbu, jog likusios (susitarimo) dalys pasiektų finišo liniją“, sakė tas pareigūnas.

Prieš praėjusį ketvirtadienį ir penktadienį Katare vykusias derybas dėl paliaubų „Hamas“ paragino tarpininkus užuot rengus daugiau derybų raundų įgyvendinti gegužės pabaigoje JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) išdėstytą programą.

J. Bidenas sekmadienį žurnalistams pareiškė, kad paliaubos vis dar įmanomos ir kad Jungtinės Valstijos nepasiduoda.

Po Kataro derybų Jungtinės Valstijos pateikė naują kompromisinį pasiūlymą, o „Hamas“ apkaltino B. Netanyahu trukdymu.

Pasak „Hamas“, naujasis pasiūlymas „atitinka Netanyahu sąlygas, ypač jo atsisakymą sudaryti nuolatines paliaubas ir visapusiškai pasitraukti iš Gazos Ruožo, taip pat – jo primygtinį reikalavimą toliau užimti Netzarimo sankryžą, Rafacho perėją ir Filadelfijos koridorių“.

Izraelis mano, kad pastarosios dvi vietos yra svarbios siekiant užkirsti kelią bet kokiam ginklų tiekimui į Gazos Ruožą, o Netzarimo sankryža yra strateginiame taške tarp šiaurinės ir pietinės Gazos Ruožo dalių.

Anot „Hamas“, B. Netanyahu yra „visiškai atsakingas už tai, kad sužlugdė tarpininkų pastangas, sutrukdė pasiekti susitarimą ir yra visiškai atsakingas už įkaitų Gazoje gyvybes“.

Vakarų sąjungininkė Jordanija, Izraelyje protestuojantys žmonės, reikalaujantys įkaitų paleidimo, ir pats „Hamas“ ragino daryti spaudimą B. Netanyahu, kad būtų pasiektas susitarimas.

Premjero valdančiajai koalicijai labai svarbūs kraštutinių dešiniųjų atstovai priešinasi bet kokioms paliauboms.

Išaugusi įtampa

Tuo metu B. Netanyahu sekmadienį pakartojo, kad tai „Hamas“ turi būti spaudžiama.

„Hamas“ iki šiol išlieka užsispyręs. Jis net neatsiuntė savo atstovo į derybas Dohoje. Todėl spaudimas turėtų būti daromas „Hamas“ ir (Yahyai) Sinwarui (Jahjai Sinvarui), o ne Izraelio vyriausybei“, – sakė B. Netanyahu vyriausybės posėdyje, turėdamas omenyje „Hamas“ vadovą.

Pagal gegužės pabaigoje J. Bideno paskelbtą planą, pirmosioms šešioms savaitėms būtų įšaldytos kovos, izraeliečiai įkaitai būtų iškeisti į Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečių kalinius, o humanitarinė pagalba patektų į apgultą Gazos Ruožą.

Šeštadienį B. Netanyahu biuras savo pareiškime nurodė, kad Izraelio derybininkai išreiškė „atsargų optimizmą“ dėl susitarimo dėl paliaubų Gazos Ruože.

Derybų tarpininkai iš JAV, Kataro ir Egipto taip pat pranešė apie pažangą.

Ištisus mėnesius tęsiantis deryboms dėl paliaubų, iki šiol nebuvo pasiektas joks susitarimas.

Tačiau po to, kai liepos pabaigoje buvo nukauti keli Irano remiamų kovotojų lyderiai, įskaitant „Hamas“ politinį vadovą Ismailą Haniyeh (Ismailą Haniję), ir pagilėjus humanitarinei krizei Gazos Ruože, kai kilo baimė dėl poliomielito protrūkio, ant kortos pastatyta dar daugiau.

Izraelio įsakymai evakuotis „sumažino saugiąją zoną“ teritorijos pietuose, todėl perkeltiesiems palestiniečiams nebeliko vietos, sakė 32 metų Samah Dibas (Sama Dibas).

Kai kas miega gatvėje, trūksta švaraus vandens, o maistas turgavietėse „labai brangus ir mes neturime pinigų“, sakė S. Dibas, kuris, kaip ir beveik visi Gazos gyventojai, yra tarp perkeltųjų asmenų.

Tęsiantis pastangoms sudaryti ilgai lauktas paliaubas, smurtas nesiliauja ne tik Gazoje, bet ir Izraelio okupuotame Vakarų Krante bei Libane. Izraelio pajėgos ir Irano remiama „Hamas“ sąjungininkė „Hezbollah“ per visą karą beveik kasdien keičiasi ugnimi.

Tankų dundesys

Civilinės gynybos gelbėtojai „Hamas“ valdomame Gazos Ruože pranešė, kad per Izraelio bombardavimą Deir el Baloje oro antskrydžius Džabalijos pabėgėlių stovykloje iš viso žuvo 11 žmonių.

„Ar šios moterys ir vaikai yra pasipriešinimo dalyviai?“ – klausė Ahmedas Abu Kheiras (Ahmedas Abu Cheiras), kuris matė, kaip per smūgį Deir al Baloje savo bute žuvo motina ir šeši jos vaikai.

Gazos Ruožo sveikatos ministerija, kuri nepateikia informacijos, kiek žuvo civilių ir kiek – kovotojų, nurodo, kad bendras žuvusiųjų skaičius padidėjo iki 40 099.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengtame Izraelio puolime, kuris įžiebė karą, žuvo 1 198 žmonės, daugiausia civiliai gyventojai, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys, paremti oficialiais Izraelio skaičiais.

44 metų Lina Saleha sakė, kad girdi „nuolatinį artilerijos apšaudymą“ ir artėjantį tankų dundesį pietiniame Gazos Al Mavasio rajone, kurį Izraelis paskelbė saugia zona.

Iranas ir jo regioniniai sąjungininkai pažadėjo atkeršyti už I. Haniyeh mirtį Teherane, už kurią žydų valstybė neprisiėmė atsakomybės, ir už Izraelio smūgį Beirute, per kurį žuvo „Hezbollah“ aukšto rango vadas.

JAV pareigūnai tvirtina turį informacijos, kad Iranas „nori paliaubų, jie nenori regioninio eskalavimo“.

Iš pustrečio šimto įkaitų, paimtų per „Hamas“ išpuolį, 111 vis dar laikomi Gazos Ruože, iš jų 39, kariuomenės teigimu, yra mirę. Daugiau kaip 100 buvo išlaisvinti per lapkričio mėnesį sudarytas vienos savaitės paliaubas.

Padėtį stebinti organizacija „Palestiniečių kalinių klubas“ teigė, kad nuo karo Gazos Ruože pradžios Izraelio pajėgos Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, kurią Izraelis užgrobė 1967 metais, sulaikė „daugiau kaip 10 tūkst. palestiniečių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas