Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

 B. Netanyahu: Izraelis turi išlaikyti Gazos ir Egipto pasienio koridoriaus kontrolę

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ketvirtadienį pareikalavo, kad žydų valstybė ir toliau išlaikytų svarbaus koridoriaus Gazos Ruožo ir Egipto pasienyje kontrolę. 
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau šie premjero nustatyti reikalavimai prieštarauja islamistų grupuotės „Hamas“ pozicijai, kad po paliaubų Izraelis turės pasitraukti iš visos Gazos Ruožo teritorijos.

Šie komentarai buvo išsakyti ketvirtadienį, kai Izraelio derybininkai grįžo iš derybų su tarpininkais Katare. 

Pasak premjero, Izraelis turi toliau kontroliuoti šį koridorių, kad „Hamas“ negalėtų gauti ginklų iš Egipto. Tai yra viena iš derybų su „Hamas“ sąlygų, sakė jis. 

Tačiau B. Netanyahu nenurodė, ar minima priemonė bus nuolatinė.

Gegužės pabaigoje Izraelis paskelbė perėmęs šio strategiškai svarbaus koridoriaus Gazos Ruožo ir Egipto pasienyje „operatyvinę kontrolę“.

Koridorius, kuriam buvo duotas pavadinimas „Philadelphi“, perimtas praėjus kelioms savaitėms po to, kai gegužės 7 dieną Izraelio pajėgos, pradėjusios sausumos puolimą pietiniame Gazos Ruožo mieste Rafache, perėmė jame esančio sienos su Egiptu perėjimo punkto kontrolę.

Koridorius tarnavo kaip buferinė zona tarp Gazos Ruožo ir Egipto. Izraelio kariai jame patruliavo iki 2005 metų, kai buvo išvesti iš Gazos Ruožo.

Tačiau vėliau imta nuogąstauti, kad koridorius naudojamas perduodant ginklus grupuotėms šioje palestiniečių teritorijoje.

Karas kilo po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Be to, „Hamas“ kovotojai pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42, kaip teigia kariuomenė, žuvusius įkaitus.

Remiantis „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 38 345 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.

„Dviprasmiškumas ir neryžtingumas iki šiol neatnešė mums laimėjimų ir neatneš laimėjimų ateityje“, – pareiškė premjeras. 

„Esu įsipareigojęs laikytis mūsų įkaitų išlaisvinimo plano, tačiau „Hamas“ teroristai ir toliau reikalauja sąlygų, kurios prieštarauja šiam planui ir kelia grėsmę Izraelio saugumui“, – pridūrė B. Netanyahu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus