Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 15 /12:32

Rusijos karo lėktuvai palieka Siriją

Rusija pradėjo karinės įrangos atitraukimą iš Sirijos, antradienį pranešė Gynybos ministerija, Maskvai anksčiau netikėtai paskelbus, kad ji atitrauks didžiąją dalį savo pajėgų iš šios karo draskomos šalies.

Pirmoji Rusijos karinių lėktuvų grupė antradienį pakilo iš aviacijos bazės Sirijoje ir išskrido į Rusiją po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas netikėtai įsakė atitraukti didžiąją dalį pajėgų iš šios karo draskomos šalies, pranešė Gynybos ministerija.

„Pirmoji rusų lėktuvų grupė išskrido iš Hmeimimo oro pajėgų bazės į savo nuolatines bazes Rusijos Federacijos teritorijoje“, – rašoma ministerijos išplatintame pareiškime.

Jame priduriama, kad šioje grupėje yra bombonešiai Su-24 ir transporto lėktuvas Tu-154.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos naikintuvo lakūnas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos naikintuvo lakūnas

Ministerija anksčiau nurodė, kad lėktuvai aviacijos bazę paliks grupėmis, kurias sudarys po vieną transporto lėktuvą, gabenantį kariškius ar įrangą, bei jį lydintys kariniai lėktuvai.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad Hmeimomo oro pajėgų bazė ir laivyno bazė Tartuse toliau veiks ir jose liks dalis rusų karinio kontingento.

Tačiau D.Peskovas nepateikė jokių detalių, kiek rusų kariškių liks Sirijoje, taip pat nenurodė, ar šalyje bus palikti Rusijos zenitinių raketų kompleksai S-400.

Rusija apie dalinį savo pajėgų atitraukimą paskelbė tuo metu, kai Ženevoje prasidėjo taikos derybos, Sirijai minint penktąsias brutalaus konflikto, jau nusinešusio per 270 tūkst. gyvybių, metines.

VIDEO: Maskva pradeda karinės įrangos atitraukimą iš Sirijos

B.Obama kalbėjosi su V.Putinu

JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pirmadienį aptarė Maskvos planus atitraukti savo pajėgas iš Sirijos, praėjus kelioms valandoms po netikėto pranešimo apie šį sprendimą, kuris galbūt žymi naują etapą jau penkerius metus besitęsiančiame konflikte.

„Jie aptarė prezidento Putino šiandien paskelbtą dalinį Rusijos pajėgų atitraukimą iš Sirijos ir tolimesnius žingsnius, kurie reikalingi iki galo įgyvendinti karo veiksmų nutraukimą“, – rašoma po prezidentų pokalbio Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

Amerikiečių pareigūnai neskubėjo vertinti V.Putino sprendimo nuo antradienio pradėti Rusijos karinio kontingento Sirijoje „pagrindinės dalies“ išvedimą.

„Šiuo metu ketiname pažiūrėti, kaip šie dalykai bus įgyvendinami per kelias artimiausias dienas“, – naujienų agentūrai AFP sakė savo pavardės nenorėjęs skelbti aukštas Baltųjų rūmų administracijos pareigūnas.

Rusija rugsėjį Sirijoje pradėjo aviacijos antskrydžius prieš sukilėlių pozicijas, o vėliau pasiuntė į šią šalį didelį sausumos pajėgų kontingentą.

„Scanpix“/AP nuotr./Barackas Obama ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Barackas Obama ir Vladimiras Putinas

Tai pakeitė ilgo ir brutalaus karo Sirijoje eigą prezidento Basharo al Assado naudai ir išgelbėjo jo režimą nuo žlugimo.

V.Putinas, regis, sąmoningai pasirinko paskelbti apie šį sprendimą tuo metu, kai Ženevoje prasidėjo taikos derybos, temdomos aštrių nesutarimų dėl B.al Assado politinės ateities.

Sprendimo paskelbimo laikas ir skuba kelia klausimų, ar Rusija vis dar taip pat tvirtai remia B.al Assadą.

Maskva ilgą laiką atkakliai priešinosi Sirijos opozicijos grupių, Jungtinių Valstijų ir didžiųjų Europos valstybių raginimams būsimame susitarime dėl Sirijos konflikto sureguliavimo numatyti B.al Assado pasitraukimą iš valdžios.

„Smurtui Sirijoje nutraukti būtina politinė pereiga“, – sakė B.Obama.

Neseniai paskelbtas „karo veiksmų nutraukimas“ buvo nekart pažeistas, bet atvėrė kelią „labai reikalingam smurto mastų sumažėjimui“, sakė JAV lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito