Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 17 /13:05

Baltarusija pagaliau pradėjo rūpintis prie sienos įstrigusiais bei šąlančiais migrantais

Baltarusija pagaliau pradėjo rūpintis daugiau nei savaitę prie sienos su Lenkija palapinėse, pašiūrėse ir po atviru dangumi gyvenančiais tūkstančiais migrantų, tarp kurių yra daug moterų ir vaikų. Trečiadienio naktį apie tūkstantis migrantų, daugiausia šeimos su vaikais, jau praleido po stogu netoli sienos esančiame logistikos centre.
Migrantai logistikos centre Baltarusijoje
Migrantai laikino apgyvendinimo centre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki šiol keli tūkstančiai migrantų, kurie siekia kirsti Lenkijos sieną ir keliauti tolyn į Vokietiją, daugiau nei savaitę miegojo po atviru dangumi ir šildėsi prie laužų. Kai kurie glaudėsi palapinėse, kiti statėsi laikinas pašiūres, prisitempę medžių ir šakų iš miško. Treti miegojo po atviru dangumi ant čiužinių, susisupę į antklodes.

Baltarusijos pareigūnai migrantams buvo atvežę kelias dideles palapines, po kelių dienų organizavo maisto ir vandens tiekimą. Tačiau nakvynė po stogu migrantams buvo pasiūlyta tik po antradienį nepavykusio dar vieno Lenkijos sienos šturmo. Migrantai į lenkų pareigūnus mėtė akmenis, bandė griauti sieną naudodami rąstus, bet buvo atmušti.

Lenkijos pareigūnai naudojo ne tik ašarines dujas, bet ir vandens patrankas.

Po šio nepavykusio šturmo Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aleksandras Lukašenka, prieš tai migracijos krizę aptaręs su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, davė nurodymą pasirūpinti migrantų, kurie kenčia šaltį, nakvyne.

Valstybinis naujienų portalas Belta praneša, kad laikino migrantų apgyvendinimo punktas atidarytas transporto ir logistikos centre, kuris yra šalia Brūzgų pasienio punkto. Nakvoti po stogu, pasak Belta, sutiko apie tūkstantis pabėgėlių. Dauguma jų – šeimos su vaikais. Migrantams buvo duoti čiužiniai, šiltų ir sausų drabužių, karšto maisto.

„Puiki naktis. Šilta, sausa, pavalgėme. Labai džiaugiuosi. Pirmą kartą pavyko pamiegoti“, – sakė vienas migrantas.

Kita moteris taip pat džiaugėsi: „Pagaliau mes atsidūrėme normaliose sąlygose. Pirma naktis šilumoje ir po stogu per daugelį dienų“.

Belta teigia, kad laikino apgyvendinimo vietoje įsikūrę migrantai ketina čia laukti, kol situacija bus išspręsta.

„Į Iraką mes negrįšime. Ten labai blogai. Dėl mūsų vaikų ateities norime patekti į Vokietiją“, – teigia Belta kalbinti migrantai.

Teigiama, kad migrantai turi ne tik šiltą pastogę, bet ir bus reguliariai maitinami karštu maistu, prie pastato pastatyti biotualetai, šiukšlių konteineriai. Šalia nuolat budi medikai.

Migrantų stovykloje miške dar liko apie 800-900 žmonių. Teigiama, kad tarp jų dar yra apie 250 moterų ir vaikų. Jie kalbinėjami persikelti į laikiną apgyvendinimo centrą.

Zerkalo.io praneša, kad praėjusią naktį į medikus, kurie budi šalia migrantų stovyklos, kreipėsi keturi žmonės, iš jų vienas vaikas. Vienerių metų vaikui diagnozuotas gastroenteritas, jis paguldytas į ligoninę. Taip pat į ligoninę paguldytas ir vienas suaugęs asmuo. Šiuo metu Gardino ligoninėse gydomi šeši migrantai, iš jų keturi vaikai.

Išsiųs tik tuos, kurie nori

Baltarusijos prezidento padėjėjas Gardino sričiai Jurijus Karajevas pareiškė, kad migrantų iš Baltarusijos valdžia jėga nedeportuos, praneša „RIA Novosti“.

„Bus sprendžiama dėl tų, kurie nori. Su tais, kurie nenori, niekas nieko jėga nedarys“, – teigė jis.

Ketvirtadienį Irakas pradeda savo piliečių evakuaciją iš Baltarusijos Skirtingais duomenimis, evakuotis panoro nuo 200 iki 500 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito