Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 07 /14:17

A.Lukašenka pripažino, kad lėktuvas Mačiuliškių aerodrome buvo apgadintas ir svaidėsi kaltinimais Ukrainai

Antradienį Baltarusija sulaikė, jos teigimu, su Kyjivo žvalgybos tarnybomis bendradarbiaujančią Ukrainos „teroristų grupę“, kuri bandė įvykdyti sabotažą Baltarusijoje esančiame Mačiuliškių aerodrome, pranešė naujienų agentūra „Belta“, remdamasi pasiskelbusio šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos pranešimu. A.Lukašenka pripažino, kad Rusijos lėktuvas buvo apgadintas, tačiau esą nesmarkiai.
Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka
Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“

Prieš Baltarusijos vyriausybę veikiantys aktyvistai praėjusio mėnesio pabaigoje pareiškė, kad per bepiločio lėktuvo ataką netoli Baltarusijos sostinės Minsko esančiame Mačiuliškių aerodrome apgadino sudėtingą Rusijos karinį stebėjimo orlaivį A-50. Aktyvistų teigimu, ataką atlikę žmonės sėkmingai kirto šalies sieną ir yra saugūs užsienyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Mačiuliškių aerodromas Baltarusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mačiuliškių aerodromas Baltarusijoje

Aktyvistai buvo paskelbę porą vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip aerodromą žvalgo dronai.

Maskva ir Minskas šį teiginį ginčijo.

A.Lukašenkos teigimu, Baltarusija sulaikė įtariamą „Ukrainos specialiųjų tarnybų teroristą“ ir jo bendrininkus, kurie „dalyvavo bandyme sugadinti lėktuvą A-50 Mačiuliškių aerodrome“.

Kiek anksčiau A.Lukašenka nepripažino, kad aerodrome kas nors įvyko.

Dabar A.Lukašenka pripažino, kad per išpuolį lėktuvas buvo apgadintas, tačiau esą nesmarkiai. Vis dėlto, anot jo, Rusijos paprašyta atsiųsti kitą A-50 lėktuvą.

„Šiam teroristiniam išpuoliui buvo pasirengta. Jūs žinote rezultatus. Laimei, lėktuvas nepatyrė didelių pažeidimų, išskyrus, kaip sakoma, įbrėžimus ir vieną skylę korpuse, bet tai netrukdo kariniam orlaiviui vykdyti užduočių. (...) Nepaisant to, paprašėme rusų, kad jie paimtų šį lėktuvą techninei priežiūrai ir atsiųstų mums kitą. Taip ir įvyko“, – sakė jis.

„Ukrainos saugumo tarnyba ir CŽV vadovybė arba iš šono, arba už mūsų nugarų rengia operaciją prieš Baltarusijos Respubliką. Buvo parengtas teroristas. Jis yra rusas, turi rusišką ir ukrainietišką pasus.

Jį užverbavo Ukrainos slaptosios tarnybos, manau, 2014 m.“, – pareiškė A.Lukašenka, tikinęs, kad sulaikyta ir 20 bendrininkų.

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas sulaikytąjį įvardino kaip gerai išmanantį informacines technologijas ir pridūrė, kad, ko gero, aukštosiomis technologijomis jį išmokė naudotis Ukrainos saugumo tarnyba.

„Tai, ką mes matėme per operaciją Baltarusijoje, buvo tikrai kažkas neįtikėtino. Buvo naudojamos aukščiausios technologijos. Jis viso to buvo apmokytas ne per vieną mėnesį. Po apmokymų jis buvo nukreiptas (kaip sako KGB) į mūsų teritoriją“, – tikino Baltarusijos diktatorius.

„Scanpix“/SWSN/AP nuotr./A-50 lėktuvas, Mačiuliškių aerodromas
„Scanpix“/SWSN/AP nuotr./A-50 lėktuvas, Mačiuliškių aerodromas

Kaltino V.Zelenskį

A.Lukašenka taip pat dėl to kaltino Kyjivą. Pasak jo, „operacija“ buvo sumanyta Ukrainos sostinėje ir ėmė grasinti Kyjivui, o Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį dėl to pavadino „parazitu“.

„Yra tik viena išvada. Anksčiau maniau, kad Ukrainai reikia taikos, kad V.Zelenskis sirgo už savo tautą. Prezidentas Zelenskis yra tik nykštukas. Tiesiog parazitas! Tokios operacijos nevykdomos be šalies vadovo ir vyriausiojo vado pritarimo. Sakau jums tai kaip prezidentas“, – kaltinimais ir įžeidinėjimais svaidėsi A.Lukašenka.

Jis pareiškė, kad įvykiais Mačiuliškėse „buvo mestas iššūkis“.

A.Lukašenka kaltino Kyjivą bandant įtraukti Minską į karą amerikiečių įsakymu, tačiau esą to padaryti nepavyks.

Informacija apie sulaikytus vadinamus teroristus A.Lukašenka pasidalino per valstybinių apdovanojimų įteikimo aukšto rango karininkams ceremoniją ir pavadino šią istoriją „neįtikėtina“ bei „dovana“.

Nepriklausomas baltarusių portalas „Zerkalo“ paprašė Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pakomentuoti šiuos A.Lukašenkos pareiškimus.

„Mes nekomentuojame sprogimų Baltarusijoje ir Rusijoje iki Ukrainos pergalės“, – lakoniškai atsakė SBU.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas