Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje esantis vilnietis Vitalijus: „Matomi pirmieji klastojimo požymiai“

Per pietinę Baltarusiją keliaujantis vilnietis Vitalijus sako, kad būsimi Baltarusijos prezidento rinkimai yra pagrindinė tema visoje šalyje, tačiau provincijos gyventojai skeptiškai žiūri į opozicijos norą pakeisti prezidentą ir surengti dar vienus – šį kartą tikrai sąžiningus ir laisvus – rinkimus. Vilnietis sako, kad nepriklausomi stebėtojai jau dabar pastebi rinkimų klastojimo požymių.
Vitalijus Šmitas
Vitalijus / Asmeninė nuotr.

Sekmadienį Baltarusijoje vyks prezidento rinkimai, kurie išsiskiria lig tol neregėtomis viltimis apie nedemokratinio Aliaksandro Lukašenkos režimo pabaigą.

Iššūkį dabartiniam prezidentui, kurio pozicijas ir populiarumą, regis, gerokai susilpnino nesėkminga valstybės kova su koronavirusu, ketina mesti opozicijos palaikoma kandidatė Svetlana Tichanovskaja.

Ji žada, kad laimėjusi rinkimus surengs dar vieną balsavimą, kuriame rezultatai nebebus klastojami. Regis, S.Tichanovskaja turi netgi didesnį palaikymą nei A.Lukašenka.

Tačiau po pietinę Baltarusiją šiomis savaitėmis keliavęs vilnietis Vitalijus sakosi pajutęs, kad opozicijos kandidatę labiau palaiko sostinė Minskas, o mažesniuose miestuose ir miesteliuose į opozicijos ketinimus žiūrima gerokai atsargiau.

„Scanpix“/AP nuotr./Svetlana Tichanovskaja
„Scanpix“/AP nuotr./Svetlana Tichanovskaja

Pakeliui į Minską – karinė kolona

„Pakeliui iš Mogiliovo į Minską mačiau karinę koloną, – 15min pasakojo Vitalijus, su kuriuo kalbėjome šeštadienio popietę. – Iš priekio važiavo du policijos automobiliai su įjungtais švyturėliais, o už jų – apie dešimt karinių sunkvežimių, kuriuose buvo pilna kariškių.“

Vitalijus sakė, jog karinė kolona riedėjo į Baltarusijos sostinę Minską.

„Buvo tokių pasvarstymų, kur per rinkimus bus sukoncentruoti kariškiai, bet aš manau, kad viskas vyks Minske, nes Minske galima justi stipriausią pasipriešinimo dvasią ir ryžtą“, – 15min pasakojo Vitalijus.

Per pastarąsias dešimt dienų jis apkeliavo pietinę Baltarusiją, lankėsi Gardine, Breste, Pinske, Rečycoje, Gomelyje, Mogiliove, kur ieškojo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pėdsakų.

Be kita ko, Vitalijus pasakojo bendravęs ir su eiliniais baltarusiais, kurie noriai ir drąsiai kalbėjo apie būsimus prezidento rinkimus ir dabartinę atmosferą šalyje, kurioje vyksta bene didžiausi protestai nuo 2010-ųjų.

„Pasakysiu sąžiningai: provincijoje, mažesniuose miestuose žmonės nusiteikę skeptiškai opozicijos atžvilgiu. Jie tiesiog nemato prasmės. Jie sako: kam mums antri rinkimai už mūsų pinigus? Arba: ką mums gali pasiūlyti tie kiti kandidatai, juk jie neturi programos. Žmonės nelabai supranta, kad opozicija nori pakeisti esamą lyderį ir surengti antrus – sąžiningus – rinkimus“, – kalbėjo Vitalijus.

Jo nuomone, tai susiję su tuo, kad mažesniuose miestuose daug žmonių dirba valstybiniame sektoriuje ir bijo prarasti savo darbus, jeigu šalyje įvyktų drastiški pokyčiai.

„Tie keturi šimtai dolerių, kuriuos baltarusiai uždirba šiandieną, jiems yra geriau nei nežinia kas rytoj, – sakė Vitalijus. – Minske žmonės tikrai nori permainų, o provincijoje... Gal ir norėtų, bet apie tai niekas nešneka.“

Vitalijus pateikė ir kitokį pavyzdį. Palyginus nedideliame Valkavisko mieste per opozicijos mitingą buvo susirinkę maždaug pusantro tūkstančio žmonių. „Kaip tokio dydžio miestui, tai buvo tikrai didelis mitingas“, – sakė Vitalijus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Fiksuoja klastojimo požymius

Šiuo metu Vitalijus yra Baltarusijos sostinėje Minske. Jis sako, kad prieš savaitgalį miestas patuštėjo: „Šiuo metu laikosi dideli karščiai ir žmonės ruošiasi išvažiuoti iš miesto į užmiestį, sodybas ir panašiai.“

Vilnietis sakė, kad penktadienio vakarą Minske vyko nedidelis mitingas, kuriame lyg ir buvo susipriešinimas su policija, tačiau rimtų neramumų nekilo.

Šiandien, šeštadienį, Vitalijus buvo apžiūrėti rinkiminių apylinkių, kur vyksta išankstinis balsavimas. Jis pasakojo, kad nepriklausomi stebėtojai sakėsi fiksuojantys pirmuosius rinkimų rezultatų klastojimo požymius.

„Šiuo metu aš apsistojęs viename iš Minsko miegamųjų rajonų, kur stovi dideli daugiabučiai namai, – pasakojo Vitalijus. – Balsavimas čia vyksta mokyklose, kaip ir pas mus. Pirmiausiai atėję žmonės registruojasi, o tada gauna balsavimo biuletenį ir eina balsuoti į tam tikrą patalpą. Prie įėjimo į balsavimo apylinkę stovi nepriklausomi stebėtojai, kurių į vidų niekas neįleidžia, ir jie skaičiuoja, kiek žmonių įeina. Ir jau šitoje palyginus mažoje vietoje, kur aš lankiausi, buvo užfiksuota, kad balsavimo protokoluose įrašyta keturiais žmonėmis daugiau nei iš tikrųjų atėjo“, – pasakojo vilnietis Vitalijus.

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks sekmadienį.

Sekite svarbiausias naujienas portale 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito