Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje suimtas garsus žurnalistas Iharis Iljašas: jo žmona vis dar kalėjime už tiesioginę transliaciją

Baltarusijoje sulaikytas žurnalistas ir politikos apžvalgininkas Iharis Iljašas. Apie tai antradienį pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.
Ihoris Iljašas su žmona Kaciaryna Andrejeva
Iharis Iljašas / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak žmogaus teisių gynėjų, sulaikytojo nuotrauka buvo paskelbta su valdžia susijusiame „Telegram“ kanale, ten vėliau pasirodė ir raginimų už tariamą ekstremizmą sulaikyti ir žurnalisto sulaikymą patvirtinusius jo bendražygius.

I.Iljašas kelis kartus 15min komentavo situaciją Baltarusijoje, prasidėjus karinei invazijai į Ukrainą.

Jis teigė, kad Aliaksandras Lukašenka „greičiausiai nenori tiesiogiai dalyvauti kare prieš Ukrainą, tačiau Kremliaus spaudimas vis stiprėja“.

Jo nuomone, Kremlius taip pat gali pareikalauti iš A.Lukašenkos pripažinti naujas Rusijos aneksuotas Ukrainos teritorijas artimiausiu metu.

Plačiau skaitykite: Baltarusijos ekspertas: jei A.Lukašenka įsivels į šį karą, armija gali atsisukti prieš jį

Kalinama žmona

I.Iljašas yra Baltarusijoje kalinamos televizijos „Belsat“ žurnalistės Kaciarynos Bachvalovos, naudojančios žurnalistinį slapyvardį Kaciaryna Andrejeva, vyras.

2021 m. vasarį ji buvo nuteista dvejus metus kalėti už tai, kad tiesiogiai transliavo taikią akciją žuvusiam protestuotojui prieš A.Lukašenkos režimą Ramanui Bandarenkai atminti.

2022 m. liepos 13 d. Homelio teismas, pripažinęs ją kalta pagal straipsnį dėl valstybės išdavystės, pridėjo dar 8 metus laisvės atėmimo bausmės.

Interviu 15min, duotame netrukus po žmonos suėmimo, I.Iljašas aiškino motyvus, dėl kurių nusprendė likti Baltarusijoje.

„Mano darbe nepajutau kažkokių ryškesnių pokyčių – dirbu ne valstybinei, o nepriklausomai žiniasklaidai. Pasikeitė tik tai, kad dabar, be pagrindinio darbo, prisidėjo labai daug rūpesčių dėl Kaciarynos.

Būti politinio kalinio giminaičiu šiandieninėje Baltarusijoje yra labai didelis ir sunkus darbas. Nuolat rengiu įvairias palaikymo ir solidarumo akcijas, skirtas merginoms palaikyti.

Tai ir paprasčiausi buitiniai dalykai – nuolat turiu jai į kalėjimą ruošti siuntinius, rašyti palaikymo laiškus, susitikinėti su advokatais ir spręsti įvairius klausimus su jais.

Tai – didelis vargas, kuris užima labai daug laiko. Būna dienų, kai po 12 ar 14 valandų praleidžiu ant kojų. Neturime vaikų – jei jų turėtume, visa tai išgyventi būtų dar sunkiau“, – kalbėjo žurnalistas.

Plačiau skaitykite: Baltarusijoje įkalintos žurnalistės vyras: netikiu, kad jos kalės visus dvejus metus

Asmeninio archyvo nuotr./Ihoris Iljašas su žmona Kaciaryna Andrejeva
Asmeninio archyvo nuotr./Ihoris Iljašas su žmona Kaciaryna Andrejeva

Įkalinta už tiesą

Į Lietuvą pasitraukusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, komentuodama papildomą žurnalistei skirtą nuosprendį sakė, kad tai yra bausmė už tiesos atskleidimą.

„Smarkiai pykstu matydama, kaip režimas keršija išdrįstantiems priešintis, – per „Twitter“ parašė opozicionierė. – Ji išdrįso parodyti pasauliui tiesą apie režimo žiaurumą.“

A.Lukašenkos režimas brutaliai numalšino visas nepaklusnumo apraiškas, kai Baltarusiją 2020 metais po prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų šalys laiko suklastotais, apėmė beprecedenčių protestų banga.

Autoritarinis lyderis, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, kliaujasi kaimyninės Rusijos palaikymu.

Rusijos pajėgos naudojosi Baltarusijos teritorija, kai vasario pabaigoje pradėjo puolimą prieš Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento