Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 27 /18:45

Baltarusijoje per protestus sulaikytų žmonių skaičius artėja prie 100

Baltarusijoje, kur sekmadienį vyksta referendumas dėl konstitucinės reformos, per protesto akcijas sulaikyta daugiau nei 80 žmonių, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.
Referendumas Baltarusijoje
Referendumas Baltarusijoje / „Scanpix“ / TASS

„Žmogaus teisių aktyvistai žinomos 88 žmonių, sulaikytų prie rinkimų apylinkių, pavardės“, – sakoma centro pranešime.

Žmogaus teisių gynėjai pranešė apie sulaikymus Minske, Gardine, Gomele, Vitebske, Mogiliave, Baranovičiuose, Lydoje, Polocke, Navapolacke, Žodzinoje, Svetlahorske, Zaslavlyje, Babruiske ir Dokšicoje.

Opozicija paragino valdžios oponentus sekmadienio popietę prie rinkimų apylinkių protestuoti prieš Rusijos įsiveržimą į Ukrainą.

Opozicija taip pat kvietė savo šalininkus susirinkti į protesto akciją prie Baltarusijos kariuomenės generalinio štabo. Pasak liudininkų, protestuotojus išvaikė saugumo pajėgos.

Referendumas jau laikomas įvykusiu, nes jame atidavė balsą daugiau nei pusė rinkėjų. Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, 16 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku rinkėjų aktyvumas artėjo prie 70 procentų.

Nuo 1994 metų valdžioje esantis autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka pažadėjo surengti referendumą dėl konstitucinių reformų po istorinių protestų dėl jo ginčytino perrinkimo 2020 metų rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Šios konstitucinės reformos leis A.Lukašenkai likti valdžioje iki 2035 metų.

Pataisos numato nustatyti anksčiau A.Lukašenkos panaikintą dviejų penkerių metų prezidento kadencijų limitą, tačiau tokia tvarka būtų taikoma tik kitų prezidento rinkimų nugalėtojui.

Režimas taip pat siūlo keisti posovietinį Baltarusijos neutralumo statusą. Šis pakeitimas leistų šaliai nuolat dislokuoti savo teritorijoje Rusijos branduolinius ginklus ir pajėgas.

„Tai mums rodo, kurią kryptimi nori judėti A. Lukašenka. Jis gali panaudoti mūsų teritoriją branduoliniams ginklams, o tai būtų didžiulė grėsmė Europai“, – anksčiau vasarį perspėjo šalies opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija informavo, kad per išankstinį balsavimą referendume vasario 22–26 dienomis savo balsus atidavė 42,93 proc. rinkėjų.

Kad referendumas įvyktų, jame savo balsus turi atiduoti daugiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių piliečių.

Referendumu priimtas sprendimas įsigalioja praėjus dešimčiai dienų po to, kai yra oficialiai paskelbiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas