Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltarusijos liaudies fronto įkūrėjas Zenonas Pozniakas „meškiukų desantą“ vadina provokuojančiu šou

Baltarusijos opozicijos susivienijimo "Konservatyvioji krikščionių partija - Baltarusijos liaudies frontas" (KKP-BLP) vadovas Zenonas Pozniakas, jau ilgiau nei dešimtmetį gyvenantis politinėje tremtyje, pareiškė, kad Švedijos aktyvistų surengta "meškiukų desanto" akcija tėra provokuojantis šou.
Mitingas Minske
Minske. / „Scanpix“/AP nuotr.

Šią nuomonę jis išsakė pranešime, kuris buvo perskaitytas per jo partijos konferenciją Minske, nurodoma Baltarusijos interneto šaltiniuose.

„Man jau nusibodo šie infantilūs briuselinio išpilstymo “mobai-šmobai„ (spontaniškos akcijos), tas bohemiškas egoizmas, tas kvailiojimas ir neatsakingas elgesys Baltarusijos liaudies skurdo ir represinės antibaltarusiško režimo politikos fone“, – rašo Z.Pozniakas.

„Baltarusiai, kurie negyveno Vakarų šalyse, tiesiog neįsivaizduoja žmonių primityvumo, ribotumo ir infantilumo, kuris plinta Vakarų visuomenėje dėl televizijos ir masinės kultūros. Švedų provokacija yra būtent tokios aplinkos ir mąstymo lygio rezultatas“, – sakoma disidento pranešime.

Z.Pozniako nuomone, ši provokacija baltarusiams atnešė „tik minusų ir sugriovimą“, „nieko, išskyrus žalą“, o šios akcijos organizatoriai, kuriuos jis vadina provokatoriais, esą įgijo „galimybę pasipuikuoti prieš tokius pačius kaip jie“.

„Dėl šios tuščios švedų provokacijos (Baltarusijos prezidentas Aliaksandras) Lukašenka sėdo ant savo antibaltarusiškos politikos arkliuko ir visokeriopai pasinaudojo šia proga. – aiškino Z.Pozniakas. – Visų pirma jis sustiprino represijas prieš parlamento pseudorinkimus, pradėjo suiminėti režimui neparankius žmones, atleido kariuomenės ir sienų apsaugos vadovus baltarusius, o į jų vietą paskyrė rusus, įgijo laisvas rankas tolesniems griežtiems veiksmams, išvijo Švedijos ambasadorių (Stefaną) Erikssoną, ant kurio seniai griežė dantį dėl baltarusių kultūros palaikymo ir baltarusių kalbos mokėjimo.“

„Tuo pat metu Lukašenka nutraukė režimui “kenksmingos„ Švedijos atstovybės darbą ir iškėlė griežtus reikalavimus Lietuvai, Švedijai, NATO ir visai Europos Sąjungai (ES), nuo kurių joms teks gėdingai išsisukinėti, nes ES gyventojai ir Švedijos piliečiai šiurkščiai pažeidė tarptautinės teisės normas“, – sakoma Z.Pozniako pranešime.

Baltarusijos opozicijos politikai taip pat kritikuoja Švedijos užsienio reikalų ministro Carlo Bildto pareiškimą, kad A.Lukašenkos žmogaus teisių baimė pasiekė naujas aukštumas.

„Čia esmė ne žmogaus teisėse, pone Bildtai. Ir kaip tik jokios baimės jis nejaučia. Jis veikia kaip tik racionaliai, kai ta boheminė reklaminė firmelė paliko kvailiais visą Švediją. Ponai, nevaizduokite kvailiu savo priešininko, kuriam pralaimėsite – juk nuo tokio puikavimosi galiausiai visada nukenčia baltarusių tauta“, – Baltarusijos tinklalapiai citavo Z.Pozniaką.

Politikas pažymėjo, kad šios akcijos organizatoriai nesuvokia, kokią žalą padarė demokratinei Baltarusijai.

„Todėl priemonių prieš kvailius vis dėl to reikia imtis. Tai nereiškia, kad juos turi teisti antibaltarusiškas režimas. Tačiau Švedijos valdžia galėtų ir faktiškai privalėtų tai padaryti – aišku, jeigu ten dar neatprato gerbti nacionalinių ir tarptautinių įstatymų“, – pabrėžė jis.

Z.Pozniakas yra nacionalistinės pakraipos Baltarusijos politikas ir visuomenės veikėjas, taip pat fotografas, archeologas ir meno kritikas, Baltarusijos liaudies fronto įkūrėjas bei Konservatorių krikščionių partijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas