Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltarusijos tarnybos mirusio opozicionieriaus V.Ašurako sužalojimus aiškina kritimu

Baltarusijos tarnybos antradienį antradienį perdavė artimiesiems praeitą savaitę pataisos kolonijoje mirusio 50-mečio opozicijos aktyvisto Vitoldo Ašurako palaikus, o jo galvos sužalojimus aiškino kritimu savo kameroje bei paskelbė neva tai įrodantį sukrečiantį vaizdo įrašą.
Baltarusių pareigūnai
Baltarusių pareigūnai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Baltarusija Mirtis

„Atlikus pirminę stebėjimo kameros vaizdo įrašų peržiūrą ir apklausus pataisos įstaigos pareigūnus nustatyta, kad [mirties] išvakarėse nuteistasis pakrito ir patyrė veido srities sužalojimų. Pablogėjus nuteistojo savijautai buvo imtasi priemonių medicinos pagalbai suteikti. Pasak kolonijos darbuotojų, susitrenkęs galvą nuteistasis skundų dėl savo sveikatos būklės neišsakė, atsisakė nuo pagalbos ir hospitalizacijos“, – sakoma Tyrimų komiteto pranešime.

„Atlikus skrodimą nuteistojo kriminalinio pobūdžio mirties požymių nerasta. Siekiant nustatyti tikslią mirties priežastį Valstybinio teismo medicinos ekspertizių komiteto darbuotojai atlieka kompleksinę teismo medicinos ekspertizę“, – nurodė tyrėjai.

V. Ašurokas buvo opozicinės „Baltarusijos liaudies fronto“ partijos narys ir judėjimo „Už laisvę“ koordinatorius.

Sausį jis buvo nuteistas penkeriems metams laisvės atėmimo kolonijoje už „šiurkštų“ viešosios tvarkos pažeidimą ir smurtą prieš policijos pareigūną. Teismo procesas vyko už uždarų durų.

Tyrimų komiteto antradienį paskelbtame pranešime sakoma, kad po jo mirties atlikus tyrimą buvo nustatyta, jog per mėnesį iki mirties V. Ašurokas įvykdė „12 nustatytos bausmės atlikimo tvarkos pažeidimų“ ir buvo perkeltas į „kameros tipo patalpą“ 17-ojoje pataisos kolonijoje Šklovo mieste.

Gegužės 21 dieną V. Ašurakas buvo rastas netekęs sąmonės savo kameroje .

VIDEO: S.Cichanouskaja: Romanas Protasevičius akivaizdžiai sumuštas ir patiria spaudimą

„Siekiant suteikti vyrui kvalifikuotą pagalbą, buvo iškviesti įstaigos medicinos skyriaus ir skubiosios medicinos pagalbos darbuotoja, – pažymėjo Tyrimų komitetas. – Nepaisant medikų bandymų gaivinti, vyro išgelbėti nepavyko.“

Tyrimų komitetas per platformą „YouTube“ taip pat paskelbė, anot pareigūnų, V. Ašurako kameroje įtaisytos kameros vaizdo įrašą. Neryškioje filmuotoje medžiagoje, kuri yra akivaizdžiai sumontuota, matyti, kaip patalpoje esantis vyras parkrenta prie kameroje įrengto tualeto, o pareigūnas vėliau sutvarsto jam galvą. Kitame epizode matyti toje pačioje kameroje stovintis vyras sutvarstyta galva, pargriūvantis ant grindų ir į patalpą įbėgantys pareigūnai.

Tuojau po V. Ašurako mirties buvo paskelbta, kad jis mirė „sustojus širdžiai“. Nepriklausoma televizija „Belsat“ citavo aktyvisto artimuosius, sakiusius, kad V. Ašurakas širdimi nesiskundė.

„Žmonės ne tik kenčia, bet ir miršta dėl Baltarusijos režimo“, – praeitą šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Kelis mėnesius trukusių masinių protestų banga per Baltarusiją nuvilnijo po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Amerikos Valstijos autoritariniam lyderiui ir keliolikai jo aplinkos žmonių įvedė sankcijas, įšaldant turtą ir uždraudžiant atvykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas