Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltarusijos vyriausybei išeivijoje – 100 metų. Ji tikisi perduoti mandatą demokratiškai išrinktai valdžiai

Daugiau nei šimtą metų gyvuojančios Baltarusijos vyriausybės išeivijoje informacijos sekretorius Alesas Čajčycas sako manąs, kad dabar egzistuoja galimybė Baltarusijoje atsirasti demokratiškai išrinktai vyriausybei, kuriai būtų perduotas mandatas ir valstybinis antspaudas. A.Čaičycas įspėja, kad neskiriant pakankamai dėmesio Baltarusijai, situacija šalyje gali tapti „humanitarine katastrofa“.
Protestuotojai Minske
Protestuotojai Minske / TASS nuotr.

Pasak A.Čajčyco, Baltarusijos vyriausybė išeivijoje – Baltarusijos demokratinės respublikos Rada (Rada BNR) – pirmiausia yra simbolis ir nematerialus artefaktas.

„Tai – seniausia Baltarusijos vyriausybės institucija, seniausia vis dar egzistuojanti socialinė ir politinė institucija. Nes visa kita buvo sukurta arba valdant sovietams, arba atkūrus nepriklausomybę 1991 metais“, – 15min sakė A.Čajčycas.

VIDEO: Įspūdingas vakaras Minske: minia vieningai kėlė į dangų švieseles ir vėliavas

Rada BNR buvo įsteigta Pirmajame visų baltarusių kongrese 1917 metais, ji pasiskelbė aukščiausia šalies valdžia. Pasirašius Bresto taikos sutartį, Rada paskelbė suverenios Baltarusijos demokratinės respublikos įsteigimą. Nuo 1919 metų, kai Lenkijos kariuomenė užėmė teritorijas, Rada BNR veikia išeivijoje. Šiuo metu jos prezidentės pareigas eina Ivonka Survilla.

A.Čajčycas tikina, kad Rada BRN yra politinė baltarusių išeivių taryba, kurią sudaro žmonės, atstovaujantys baltarusių diasporos organizacijoms, daugiausia – Vakarų šalyse.

„Pagrindinę veiklą vykdo organizacijos tose šalyse – kreipiasi į vietos vyriausybes, rengia demonstracijas“, – sakė jis ir apibūdino Radą BNR kaip forumą, kuriame žmonės keičiasi nuomonėmis ir idėjomis, stengiasi sukurti bendrą strategiją.

„Jei kas nors nutiktų Baltarusijai, neduok Dieve, ji nebebūtų nepriklausoma šalis, Rada BNR būtų paskutinė nepriklausomos Baltarusijos valstybingumo saugotoja“, – tikino A.Čajčycas.

Palaiko ryšius su senąja opozicija

Anot A.Čajčyco, Rada BNR „visada palaiko ryšį su tradicinėmis opozicijos partijomis“: Baltarusijos krikščionių demokratų partija, Baltarusijos liaudies frontu.

A.Čajčyco teigimu, šie senosios opozicijos nariai yra atstovaujami Koordinacinėje taryboje, kurią inicijavo Sviatlana Cichanouskaja. Esą Rada BNR palaiko darbinius kontaktus ir su jos komanda.

„Scanpix“/AP nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
„Scanpix“/AP nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Opozicijos kandidatė S.Cichanouskaja pasiskelbė rugpjūčio 9 dieną vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų nugalėtoja. Valdžios pareigūnams paskelbus, neva rinkimus didele persvara laimėjo ilgametis šalies vadovas Aliaksandras Lukašenka, šalyje prasidėjo masiniai taikūs protestai, kuriuos pareigūnai brutaliai malšino.

Pasak A.Čajčyco, galutinis Rados BNR tikslas – perduoti simbolinį mandatą ir valstybinį antspaudą, šiuo metu saugomą Kanadoje, demokratiniu būdu išrinktai Baltarusijos vyriausybei.

„Remiame visus, kurie mus prie to priartina“, – sakė jis ir pridūrė, kad svarbi sąlyga mandato perdavimui yra ne tik demokratiški rinkimai, bet ir Baltarusijos nepriklausomybės garantas.

„Matome, kad dabar yra šansas, jog tokia vyriausybė gali atsirasti, jei buvęs prezidentas Lukašenka pasitrauks, atvers kelią demokratinėms reformoms, laisviems rinkimams“, – 15min tikino jis.

Be aktyvaus Rusijos įsitraukimo

A.Čajčyco teigimu, Rada BNR mano, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos bet kokiu atveju turi būti darbotvarkėje – esą A.Lukašenkos režimas reaguoja tik į galią.

„Skiriamos sankcijos ar jų grėsmė verčia juos imtis veiksmų. Priešingu atveju režimas manipuliuos tarptautine visuomene bei opozicija“, – sakė Rados BRN informacijos sekretorius.

Koks, anot vyriausybės išeivijoje, turėtų būti kaimyninės Rusijos vaidmuo vykdant valdžios perdavimą Baltarusijoje?

„Baltarusijos likimą ir ateitį turi nuspręsti baltarusių tauta, visuomenė. Išorinės galios gali būti tarpininkės, jos gali padėti užmegzti dialogą tarp Lukašenkos ir Baltarusijos visuomenės, įtikinti Lukašenką, kad jo laikas pasibaigė, ir kad žmonės jo nebepalaiko.

Tačiau Rusija turėtų susilaikyti nuo aktyvaus įsitraukimo į situaciją. Neabejotinai esame prieš tokį Rusijos įsitraukimą kaip pajėgų dislokavimas, propagandistų į šalį siuntimas“, – 15min sakė A.Čajčycas.

„Svarbi moralinė parama“

Pasak A.Čajčyco, baltarusiams labai svarbi tarptautinės bendruomenės moralinė parama.

„Kad jie žinotų nesantys vieni, kad žinotų, jog tiesa jų pusėje, kad daro teisingą dalyką. Dauguma protestuojančių žmonių niekada to nedarė praeityje. Jie žengė didžiulį žingsnį įveikdami baimę būti atleisti, sumušti policijos“, – tikino jis.

VIDEO: Pamatykite, kas vyksta Baltarusijoje: gatvėse – šimtai tūkstančių žmonių, skanduojama „Gyvuok, Baltarusija“

Rados BRN informacijos sekretoriaus teigimu, svarbi ir materialinė parama, nes žmonės bus atleidžiami iš darbų, reikės medicininės pagalbos asmenims, kurie buvo sumušti ir kankinami.

A.Čajčyco manymu, jei bus sudaryta nauja vyriausybė ar dabartinis režimas pradės demokratinę transformaciją, Baltarusijai reikės ekspertinės paramos vykdant demokratines ir rinkos reformas.

„Mane labai nustebino policijos žiaurumas ir režimo negailestingumas. Matome, kad valdžioje bandančio išlikti Lukašenkos niekas nesustabdys, jis muš protestuotojus, šaudys į juos, jeigu jam tai bus reikalinga. Reikia atkreipti dėmesį į Baltarusiją, nes situacija gali virsti humanitarine katastrofa“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas