Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 01 /17:38

Baltarusių aktyvistas teisme persipjovė gerklę: pareigūnai grasino bylomis jo šeimai

Baltarusių aktyvistas ir politinis kalinys Sciapanas Latypavas teismo posėdžio metu persipjovė gerklę, praneša žmogaus teisių gynėjų centras „Viasna“.
Baltarusijos vėliava Rygoje
Istorinė Baltarusijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Baltarusija

Kaip informavo „Viasna“, jis atsistojo ant suoliuko teisiamųjų narve, kad sargybiniai jo nepasiektų, ir daiktu, panašiu į tušinuką, bandė persirėžti gerklę.

„Naša Niva“ rašo, kad po to S.Latypavas ėmė raižyti sau rankas. Sargybiniai ne iškart sugebėjo atidaryti narvą, nes neturėjo raktų.

Iš teismo salės aktyvistas buvo išvežtas į ligoninę. „Laisvosios Europos radijas“ informuoja, kad jam bus dirbtinai sukelta koma.

S.Latypavas teisme tvirtino, kad pareigūnai grasino pradėti bylas prieš jo šeimos narius ir kaimynus, jei jis nepripažins kaltės, praneša baltarusių transliuotojas „Belsat“.

„GUBOPiK (Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos Kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija vyriausioji valdyba) pažadėjo, kad jei nepripažinsiu savo kaltės, bus iškeltos baudžiamosios bylos mano artimiesiems ir kaimynams“, – teigė aktyvistas.

Pasak Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos, buvo grasinama persekioti S.Latypavo šeimą, jei jis neprisipažins esąs kaltas.

„Tai – valstybinio teroro, represijų, kankinimų Baltarusijos rezultatas. Turime tai nedelsiant sustabdyti!“, – tviteryje rašo S.Cichanouskaja.

„Sciapanas buvo išvežtas praradęs sąmonę, nežinome, ar jis išgyvens. Nežinome, ar kiti kaliniai ir įkaitai išgyvens. Tačiau žinome, kad tai nedelsiant turi būti sustabdyta“, – rašoma S.Cichanouskajos pranešime.

„Viasna“ skelbia, kad S.Latypas rugsėjo 15 dieną buvo sulaikytas kaip įtariamasis kriminalinėje byloje pagal Baudžiamojo kodekso 293 straipsnį dėl masinių riaušių organizavimo. Jis kaltinamas ir dėl to, kad sulaikymo metu neva priešinosi pareigūnams.

Rugsėjo 19 dieną vyriausybės kontroliuojami televizijos kanalai skelbė, esą S.Latypavas įtariamas nelegalaus pavojingų cheminių medžiagų tiekimo organizavimu ketinant panaudoti nuodingas medžiagas prieš policijos pareigūnus.

„Viasna“ duomenimis, S.Latypavas kaltinamas tuo, kad platformoje „Telegram“ sukūręs kanalą kaimynams, jis aplink save „subūrė grupę piliečių kartu dalyvauti veiksmuose, grubiai pažeidžiančiuose viešąją tvarką“.

Jis kaltinamas ir tuo, kad su kitais kanalo dalyviais „kūrė ir gamino protestų simboliką, įskaitant vėliavas, kurias ketino iškelti ant pastatų fasadų“.

S.Latypavas gyvena vadinamojoje „pokyčių aikštėje“ – Minsko centre Červiakovo gatvėje stovinčio namo kieme. Čia ant sienos buvo nupiešti didžėjai, kurie vieno mitingo metu pradėjo groti Viktoro Cojaus dainą „Pokyčiai“, tapusią baltarusių protestų himnu.

Praeitą savaitę Baltarusijoje nusižudė 17-metis Dmitrijus Stachovskis, kuriam buvo pateikti kaltinimai dalyvavimu masinėse riaušėse. Dėl sprendimo atimti sau gyvybę jis apkaltino pareigūnus.

„Jei man nebūtų darę moralinio spaudimo, manau, kad nebūčiau ryžęsis tokiam siaubingam žingsniui kaip savižudybė. Tačiau mano jėgos baigėsi“, – prieš mirtį jis rašė savo paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas