Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 06 /13:28

Baltarusių opozicija po ESBO ataskaitos ragins šalis nutraukti ryšius su Minsko režimu

Baltarusių opozicija išsiųs įvairių šalių vidaus reikalų ministerijoms prašymus nutraukti bet kokį bendradarbiavimą su Baltarusijos valdžia, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) paskelbus ataskaitą apie rugpjūčio 9-ąją vykusius prezidento rinkimus.
Pavelas Latuška
Pavelas Latuška / TASS nuotr.

Apie tai savo kanale susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė opozicijos sudarytos Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška.

„Nacionalinė antikrizinė valdyba išsiųs kreipimusis su ataskaitoje pateiktais įrodymais įvairių šalių vidaus reikalų ministerijoms ir ambasadoms, ragindama nutraukti bet kokį bendradarbiavimą su režimu ir pradėti už smurtą prieš Baltarusijos piliečius atsakingų asmenų traukimo baudžiamojon atsakomybėn procedūrą“, – penktadienį sakė A.Latuška.

Tuo metu Minsko vyriausybė nepripažįsta ESBO pateiktų rekomendacijų ir nelaiko tos ataskaitos teisine išvada, pareiškė Baltarusijos ambasadorius Austrijoje Andrejus Dapkiūnas.

„Baltarusijos valdžia nelaiko pateikto dokumento teisine išvada, pagrįsta visų prieinamų faktų ir aplinkybių analize, nesutinka su jo išvadomis ir nemano esanti įpareigota laikytis jame pateiktų rekomendacijų“, – sakė diplomatas ketvirtadienį per ESBO Nuolatinės Tarybos posėdį Vienoje.

A.Dapkiūno pasisakymo tekstas penktadienį paskelbtas Baltarusijos URM interneto svetainėje.

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autokratas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Praėjusį ketvirtadienį ESBO pranešėjas Wolfgangas Benedekas ESBO Nuolatinėje Taryboje pristatė ataskaitą apie žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje. ESBO valstybėms narėms rekomenduota nepripažinti Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų ir reikalauti, kad būtų surengti nauji rinkimai.

Spalio gale P. Latuška drauge su Baltarusijos politinių demokratinių jėgų atstovais paskelbė, kad steigia Nacionalinę antikrizinę valdybą (NAV).

„Koordinacinė taryba yra suformuota deryboms vesti, o NAV bus institucija, užtikrinsianti, kad būtų įgyvendinti tolesni tikslai – derybų pradžia ir padėties stabilizavimas šalyje valdžios perdavimo demokratinėms jėgoms laikotarpiu“, – buvo sakoma pareiškime, paskelbtame P. Latuškos „Telegram“ kanale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas