Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 13 /11:25

Baltieji rūmai: G-7 lyderiai turėtų susitarti dėl Rusijos turto panaudojimo Ukrainai

Baltieji rūmai teigė, kad Didžiojo septyneto (G-7) grupė padarė labai gerą pažangą, siekdama susitarimo dėl įšaldyto Rusijos turto panaudojimo Ukrainai, ir kad lyderiai turėtų susitarti ketvirtadienį Italijoje vykstančiame susitikime.
G-7 / Louisa Gouliamaki / REUTERS
G-7 / Louisa Gouliamaki / REUTERS

„G-7 delegacijos padarė labai didelę pažangą čia vykusiose diskusijose, kad būtų pasiektas susitarimas“, – sakė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) žurnalistams, keliaujantiems kartu su Jungtinių Valstijų prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

„Tikimės, kad lyderių šiandienos susitikimo turėsime bendrą viziją dėl tolesnių veiksmų“, – teigė jis.

Trečiadienį Prancūzijos prezidentūra pranešė, kad G-7 lyderiai susitarė iki metų pabaigos suteikti Ukrainai 50 mlrd. dolerių (46,45 mlrd. eurų) panaudojant įšaldytą Rusijos turtą.

Tikimasi, kad susitarimas bus pasiektas, kai lyderiai, įskaitant J. Bideną, susės prie derybų stalo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, sakė J. Sullivanas.

Pagal susitarimą Kyjivui turėtų būti suteikta 50 mlrd. JAV dolerių paskola, užtikrinta būsimu pelnu iš palūkanų už 300 mlrd. eurų vertės Rusijos centrinio banko turtą, įšaldytą Maskvai 2022 metų vasarį pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą.

Tačiau J. Sullivanas teigė, kad delegacijos vis dar aiškinasi detales, įskaitant tai, kiek šalių prisidės ir kokia finansinė priemonė bus naudojama.

„[G-7 susitikimui] pirmininkaujanti Italija atliko labai gerą darbą, sutelkdama visus prie bendro stalo, – sakė jis. – Esame apsisprendę dėl pagrindinių klausimų, tačiau kai kuriuos konkrečius punktus pagal nustatytą grafiką spręs ekspertai.“

J. Bidenas ketvirtadienį taip pat atskirai susitiks su V. Zelenskiu G-7 susitikimo kuluaruose, kad pasirašytų dvišalį JAV ir Ukrainos saugumo susitarimą ir surengtų bendrą spaudos konferenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius