Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 09 /19:16

Baltieji rūmai: Izraelis sutinka daryti keturių valandų karines pauzes Gazos Ruože

Izraelis sutiko pradėti daryti kasdienes keturių valandų trukmės karines pauzes šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje, kad šios teritorijos gyventojai galėtų pabėgti iš karo zonos, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Izraelio kariai ir „Hamas“ Gazos mieste, Gazos Ruožo šiaurėje, šiuo metu intensyviai kaunasi iš arti.

„Izraelis pradės kasdien daryti keturių valandų pertraukas šiaurinės Gazos Ruožo dalies teritorijose, apie tai pranešdamas prieš tris valandas“, – žurnalistams sakė JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

„Izraeliečiai mums pranešė, kad per pauzę šiose teritorijose nebus vykdomos jokios karinės operacijos ir kad šis procesas prasideda šiandien“, – pridūrė jis.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) spaudė Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) daryti ilgesnes pertraukas ilgiau nei mėnesį trunkančiame kare. 

„Nėra. Jokios galimybės“, – žurnalistams prieš vizitą Ilinojuje sakė J. Bidenas, paklaustas apie paliaubų tikimybę.

Vėliau per pokalbį su B. Netanayhu jis patvirtino, kad paprašė ilgesnės nei trijų dienų pertraukos.

Paklaustas, ar nėra nusivylęs B. Netanyahu, jis atsakė, kad „tai užtruko šiek tiek ilgiau, nei tikėjausi“.

J. Bidenas neužsiminė apie Baltųjų rūmų paskelbtas keturių valandų pertraukas.

Antrą mėnesį vykstantį karą sukėlė spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdytas beprecedentis išpuolis Izraelio pietuose.

Per karą žuvo daugiau kaip 10,5 tūkst. palestiniečių, įskaitant daugiau kaip 4,3 tūkst. vaikų, pranešė „Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

Okupuotame Vakarų Krante per smurtą ir Izraelio reidus žuvo daugiau kaip 160 palestiniečių.

Izraelyje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, dauguma jų – per spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolį, nuo kurio prasidėjo kovos, be to, „Hamas“ kovotojai iš Izraelio į Gazos Ruožą išsivežė 239 įkaitus.

Nuo spalio 7-osios išpuolio Jungtinės Valstijos tvirtai palaiko pagrindinį sąjungininką Izraelį, teigdamos, kad „Hamas“ negali toliau kontroliuoti Gazos Ruožo.

Tačiau Vašingtonas taip pat viešai ragino Izraelio kariuomenę laikytis karo įstatymų ir vengti civilių gyventojų aukų, o privačiai ragino Izraelį sumažinti puolimą ir parengti planą, kaip elgtis toliau.

Pastarosiomis dienomis Izraelis tęsė savo veiksmus ir apsupo šiaurinę Gazos Ruožo dalį. Ketvirtadienį jis pranešė, kad per 10 valandų trukusį mūšį buvo nuversta viena iš palestiniečių kovotojų tvirtovių.

Kariuomenė pranešė, kad trečiadienį iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies į pietinę pabėgo 50 tūkst. civilių gyventojų, t. y. daug daugiau nei šios savaitės pradžioje.

Jungtinės Tautos yra teigusios, kad 1,5 mln. iš 2,4 mln. žmonių, gyvenančių tankiai apgyvendintoje pakrantės teritorijoje, turėjo persikelti dėl spalio 7 dieną prasidėjusio karo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas