Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 18 /10:35

Baltieji rūmai: J.Bidenui nustatyta COVID-19, jis traukiasi į izoliaciją

JAV prezidentui Joe Bidenui trečiadienį per rinkimų kampanijos kelionę į Las Vegasą testais nustatyta COVID-19, jam pasireiškia lengvi simptomai, pranešė Baltieji rūmai.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“

„Jaučiuosi gerai“, – prieš išskrisdamas izoliuotis savo paplūdimio name Rihobote Delavere sakė 81 metų J.Bidenas. Jis iš savo limuzino parodė reporteriams iškeltus nykščius.

Pranešimas paskelbtas kelios minutės po to, kai vienos ispanakalbių profesinės sąjungos vadovė nurodė, kad J.Bidenas paskambino atsiprašyti, nes susirgo ir nebegali pasakyti kalbos sąjungos nariams.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Po itin prasto pasirodymo debatuose, kuris privertė sunerimti dėl J.Bideno amžiaus ir sveikatos, prezidentas vis labiau spaudžiamas atsisakyti rinkimų kovos su Donaldu Trumpu.

J.Bidenas, kuris neseniai pripažino, kad svarstytų apie pasitraukimą iš kovos dėl perrinkimo, jei gydytojai diagnozuotų jam kokią nors rimtą ligą, dėl COVID-19 kampanijos renginiuose nedalyvaus kelias dienas.

Prezidentas socialiniame tinkle „X“ padėkojo gera linkintiems žmonėms ir pridūrė: „Sveikdamas izoliuosiuosi, o per šį laiką toliau dirbsiu [...] amerikiečiams.“

J.Bidenas susirgo labai svarbiu jo rinkimų kampanijai momentu, kai siekė parodyti, kad yra tinkamas šiam darbui po nesėkmingų televizinių debatų su D.Trumpu. Prezidento pasirodymas debatuose pakurstė susirūpinimą dėl jo sveikatos ir paskatino kai kuriuos demokratus raginti jį pasitraukti.

Kelios pastarosios rinkimų kampanijos dienos ir taip buvo labai dramatiškos: D.Trumpas išgyveno pasikėsinimą į jo gyvybę per kampanijos mitingą.

J.Bideno atstovė Karine Jean-Pierre sakė, kad prezidentas yra paskiepytas nuo COVID-19, taip pat ir stiprinamosiomis dozėmis, o dabar vartoja vaistus „Paxlovid“ ir izoliuodamasis toliau vykdo visas pareigas.

Baltųjų rūmų gydytojas Kevinas O'Connoras sakė, kad J.Bidenas pasiskundė užgulta nosimi, kosuliu ir bendru silpnumu, o po kampanijos renginio jam testais buvo nustatyta koronavirusinė infekcija.

„Jo simptomai išlieka lengvi“, – sakė gydytojas ir pridūrė, kad J.Bideno kvėpavimo dažnis, temperatūra ir deguonies kiekis kraujyje išlieka normalūs.

J.Bidenas iš savo limuzino išlipo ir į lėktuvą įsėdo nedėvėdamas kaukės.

„Perduoti deglą“

Prieš pat Baltųjų rūmų pranešimą apie diagnozę susirinkusiems pranešė didžiausios šalyje lotynų amerikiečių teisių gynėjų grupės „UnidosUS“ pirmininkė Janet Murguia.

„Ką tik kalbėjausi telefonu su prezidentu Bidenu, ir jis pasidalijo dideliu nusivylimu, kad negalėjo prisijungti prie mūsų šią popietę“, – sakė ji.

Kalbos laukiantys žmonės sakė, kad, nepaisant COVID-19 diagnozės, J.Bideno sveikata jiems nekelia nerimo.

„Manau, kad jis stiprus ir netrukus pasveiks“, – naujienų agentūrai AFP sakė Anne Vilagut.

Tačiau J.Bidenas susirgo tuo metu, kai susirūpinimas dėl seniausio JAV istorijoje prezidento fizinio tinkamumo dar ketverius metus eiti šias pareigas pasiekė rekordinį lygį.

JAV prezidentas Joe Bidenas / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com
JAV prezidentas Joe Bidenas / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com

Paklaustas, kas galėtų paskatinti jį persigalvoti dėl kandidatavimo į prezidento postą, J.Bidenas antradienį Las Vegase įrašytame interviu žiniasklaidos priemonei BET sakė: „Jei atsirastų kokių nors sveikatos sutrikimų, jei kas nors, jei gydytojai ateitų ir pasakytų: „Jūs turite tokią ar kitokią problemą.“

J.Bidenas iki šiol atsisakė pasitraukti iš rinkiminės kovos ir kaltę dėl nesėkmingų debatų, kuriuose atrodė pavargęs ir sutrikęs, suvertė peršalimui ir nuovargiui po skrydžių lėktuvu bei jų sukeltam paros ritmo sutrikimui.

Tačiau JAV transliuotojas „ABC News“ trečiadienį pranešė, kad demokratų Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris savaitgalį J.Bidenui pasakė, kad „šaliai būtų geriau, jei jis pasitrauktų“.

Ch.Schumerio atstovas spaudai paneigė šį pranešimą, sakydamas: „Jei ABC šaltinis nėra senatorius Chuckas Schumeris arba prezidentas Joe Bidenas, šis pranešimas yra tuščia spekuliacija.“

Laikraščiai „The Washington Post“ ir „The New York Times“ rašė, kad ir Ch.Schumeris, ir Atstovų Rūmų demokratų lyderis Hakeemas Jeffriesas įspėjo J.Bideną, kad jo kandidatūra kelia pavojų partijos rinkimų perspektyvoms.

Baltųjų rūmų atstovas Andrew Batesas pareiškime atkirto: „Prezidentas sakė abiem lyderiams, kad jis yra partijos kandidatas, planuoja laimėti ir tikisi dirbti su jais abiem, kad būtų įgyvendinta jo 100 dienų darbotvarkė, skirta padėti dirbančioms šeimoms.“

Anksčiau trečiadienį Kongreso narys iš Kalifornijos Adamas Schiffas tapo aukščiausio rango demokratu, viešai paraginusiu J.Bideną „perduoti deglą“ kitam.

Bidenas dalyvauja NATO viršūnių susitikime. / Matt Rourke / AP
Bidenas dalyvauja NATO viršūnių susitikime. / Matt Rourke / AP

„Antrasis Trumpo prezidentavimas pakenks patiems mūsų demokratijos pamatams, todėl man labai neramu, ar prezidentas lapkritį gali nugalėti Donaldą Trumpą“, – pareiškime laikraščiui „Los Angeles Times“ sakė A.Schiffas.

J.Bidenas tvirtina, kad demokratų rinkėjai jį palaiko, tačiau trečiadienį naujienų agentūros „Associated Press“ ir Viešųjų reikalų tyrimų centro NORC atlikta apklausa parodė, kad beveik du trečdaliai apklaustųjų nori, kad jis pasitrauktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus