Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 10 /2016 11 11

Baltuosiuose rūmuose susitiko B.Obama ir D.Trumpas – „pokalbis buvo puikus“

Šią savaitę 45-uoju JAV prezidentu išrinktas Donaldas Trumpas ketvirtadienį su žmona Melania atvyko į Baltuosius rūmus, kur susitiko su vis dar pirmąja šalies pora – Baracku Obama ir jo žmona Michelle.
Donaldas Trumpas ir Barackas Obama Baltuosiuose Rūmuose
Donaldas Trumpas ir Barackas Obama Baltuosiuose Rūmuose / „Scanpix“/AP nuotr.

45-asis JAV prezidentas priesaiką duos kitų metų sausio 20 d.

D.Trumpas iš Niujorko atvyko privačiu lėktuvu, kuris nutūpė Reagano nacionaliniame oro uoste, prie pat JAV sostinės. Į Baltuosius rūmus, tapsiančius jo namais Pensilvanijos prospekte, 70-metis magnatas atvyko apie 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku.

„Puikus pokalbis“, B.Obama – „labai geras žmogus“

B.Obama po susitikimo žurnalistams sakė, kad jį pozityviai nuteikia naujai išrinkto prezidento noras dirbti kartu su B.Obamos komanda tam, kad būtų sprendžiami šaliai svarbūs klausimai. „Mums visiems svarbu dabar susivienyti, dirbti kartu“, – sakė kadenciją baigiantis JAV vadovas.

Dabar norėsime daryti viską ką galime, nes jeigu Jums pasiseks, tuomet šaliai pasiseks, – sakė B.Obama, kreipdamasis į savo įpėdinį.

Jo teigimu, buvo kalbamasi apie organizacinius klausimus dėl Baltųjų rūmų paruošimo, taip pat – apie vidaus ir užsienio politiką.

„Michelle turėjo progą pasitikti būsimą pirmąją šalies ponią. Mūsų pokalbis buvo puikus, ir mes norime užtikrinti, kad jie čia jaustųsi laukiami“, – sakė B.Obama.

„Dabar norėsime daryti viską, ką galime, nes jeigu Jums pasiseks, tuomet šaliai pasiseks“, – sakė B.Obama, kreipdamasis į savo įpėdinį.

D.Trumpas džiaugėsi, kad vietoj planuotų 10 minučių jų pokalbis vyko pusantros valandos. „Ir galėjo būti dar ilgesnis, – kalbėjo jis žurnalistams. – Aptarėme daug įvairių situacijų, kai kurios jų puikios, kai kurios – sudėtingos. Labai laukiu darbo su prezidentu ateityje, įskaitant ir jo patarimus.“

VIDEO: Baltuosiuose rūmuose – B.Obamos ir D.Trumpo susitikimas

„Pone prezidente, buvo didelė garbė būti čia su Jumis, ir laukiu dar daug daug daug kartų susitikti ateityje“, – B.Obamai sakė D.Trumpas ir pavadino jį labai geru žmogumi.

Kol D.Trumpas kalbėjosi su B.Obama, o M.Obama priėmė būsimąją pirmąją šalies ledi M.Trump ir jai aprodė Baltuosius rūmus bei rytinį jų sparną, kuriame gyvena prezidento šeima. M.Obama būsimą pirmąją ledi pavaišino arbata.

Baltųjų rūmų nuotr./Melania Trump ir Michelle Obama
Baltųjų rūmų nuotr./Melania Trump ir Michelle Obama

Iš Baltųjų rūmų D.Trumpas su žmona nuvyko į Kapitolijaus kalvą, kur vyko du atskiri susitikimai – su Atstovų Rūmų pirmininku Paulu Ryanu ir Senato daugumos vadovu Mitchu McConnellu.

Ketvirtadienį taip pat susitinka viceprezidentas Joe Bidenas ir jį šiame poste pakeisiantis Mike'as Pence'as.

B.Obama agitavo prieš D.Trumpą

B.Obama po rinkimų paskambino išrinktajam prezidentui, kad pasveikintų jį su pergale ir pakviestų pasikalbėti Baltuosiuose rūmuose.

Pranešime spaudai teigta, kad B.Obama Baltuosiuose rūmuose planuoja aptarti „kokius žingsnius kaip šalis galime žengti, kad susiburtume po šio įnirtingo rinkimų sezono“.

Ketvirtadienį B.Obama ir D.Trumpas, kažkada vadovavęs judėjimui, kurio nariai reiškė abejones dėl B.Obamos gimimo vietos ir jo teisės būti prezidentu, turi aptarti prezidento įgaliojimų perdavimą.

Per prezidento rinkimų kampaniją B.Obama, rėmęs Hillary Clinton, D.Trumpą įvardijo kaip asmenį, kurio temperamentas netinka tokiam postui. Tačiau po rinkimų rezultatų teigė, kad „dabar mes visi sergame už jo sėkmę suvienijant ir vedant šalį pirmyn“.

Įvairios temos

Baltųjų rūmų pareigūnai sakė, kad B.Obama ir D.Trumpas aptarė virtinę įvairių klausimų, įskaitant būsimus prezidento susitikimus su Vokietijos, Graikijos, taip pat Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių lyderiais per kitą savaitę numatytą užsienio kelionę.

Tos kelionės metu B.Obama tikriausiai bus užverstas klausimais apie Amerikos vaidmenį tarptautinėje arenoje po visą pasaulį sukrėtusio D.Trumpo triumfo rinkimuose, kurio neprognozavo praktiškai nė viena apklausa.

Trečiadienį vėlai vakare pyktis dėl respublikono verslo magnato pergalės prieš H.Clinton išsiliejo į JAV miestų gatves, kur eismą sutrikdę protestuotojai skandavo prieš D.Trumpą nukreiptus šūkius ir degino laužus.

Savo susitikime B.Obama ir D.Trumpas kalbėjo apie tai, kaip suvienyti smarkiai susiskaldžiusią šalį po dvejus metus trukusio brutalaus mūšio dėl Baltųjų rūmų.

Skaudų pralaimėjimą patyrusi H.Clinton užgniaužė kartėlį dėl to, kad jai nepavyko tapti pirmąja į JAV prezidento postą išrinkta moterimi, ir paragino amerikiečius suteikti D.Trumpui šansą.

„Mes turime būti nešališki jo atžvilgiu ir suteikti jam galimybę vadovauti“, – sakė H.Clinton trečiadienį savo kalboje, pripažindama pralaimėjimą D.Trumpui.

Trečiadienį Baltųjų rūmų Rožyne kreipdamasis į nusiminusius administracijos darbuotojus, B.Obama stengėsi nesureikšminti netikėto D.Trumpo triumfo, kuris, pasak prezidento, atspindi tai, koks painus ir sunkiai nuspėjamas procesas yra demokratija.

„Kartais tenka pralaimėti ginčą“, – sakė B.Obama ir pridūrė, kad dabar visi amerikiečiai linkės D.Trumpui sėkmės.

Tačiau ir B.Obama, ir H.Clinton neaštriai, bet aiškiai įspėjo išrinktąjį prezidentą, kad jis privalo gerbti institucijas ir teisinės valstybės principus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas