Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bandymu pasikėsinti į D. Trumpą kaltinamas vyras kaltės nepripažįsta

58 metų Ryanas Routhas (Rajenas Rautas), kaltinamas sąmokslu nužudyti JAV respublikonų kandidatą į prezidentus Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) jo golfo aikštyne Floridoje, pirmadienį padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl kelių federalinių kaltinimų.
GIORGIO VIERA / AFP
GIORGIO VIERA / AFP

Advokatė Kristy Militello (Kristi Militelo) pareiškimą jo vardu pateikė per trumpą kaltinimų pareiškimą ir išklausymą Vest Palm Bičo federaliniame teisme. Advokatė taip pat paprašė prisiekusiųjų teismo.

R. Routhas, kuris vilkėjo rusvai gelsvus kalinio drabužius ir buvo surakintais riešais bei čiurnomis, atsakė teigiamai, kai teisėjas paklausė, ar jis žino jam pateiktus kaltinimus.

R. Routhas buvo sulaikytas rugsėjo 15 dieną, vienam Slaptosios tarnybos agentui pastebėjus šautuvo vamzdį, kyšantį iš krūmų prie Vest Palm Bičo golfo aikštyno, kur tuo metu žaidė D. Trumpas.

Agentas pradėjo šaudyti, o R. Routhas pabėgo automobiliu, bet netrukus buvo sulaikytas.

Jis buvo apkaltintas bandymu nužudyti svarbų kandidatą į prezidentus, federalinio pareigūno užpuolimu ir ginklų kontrolės įstatymų pažeidimais.

Federalinis teisėjas praėjusią savaitę nusprendė, kad R. Routhas, kuris kaip pranešama, gyvena Havajuose, turėtų būti sugrąžintas kardomajam kalinimui.

FTB atlikta R. Routho telefono analizė parodė, kad jis nuo rugpjūčio 18 dienos buvo Floridoje. Jo įrenginiai nuo rugpjūčio 18-osios iki rugsėjo 15-osios daug kartų buvo užfiksuoti netoli D. Trumpo golfo aikštyno ir rezidencijos „Mar-a-Lago“, sakė prokurorai.

Prieš tai, kai jį pastebėjo Slaptosios tarnybos agentas, R. Routhas netoli D. Trumpo golfo aikštyno „International Golf Club“ praleido kone 12 valandų, rodo jo telefono buvimo vietos duomenys.

Teismo dokumentuose sakoma, kad R. Routhas likus keliems mėnesiams iki bandymo pasikėsinti prie kažkokio žmogaus namų paliko dėžę su įvairiais laiškais.

Viename laiške „pasauliui“ esą rašoma: „Tai buvo bandymas nužudyti Donaldą Trumpą, bet labai gailiuosi jus nuvylęs.“

„Stengiausi kaip įmanydamas ir panaudojau visą drąsą, kokią tik galėjau sukaupti, – sakoma laiške. – Dabar jums lieka užbaigti šį darbą, o aš pasiūlysiu 150 000 dolerių (134 tūkst. eurų) žmogui, galinčiam jį užbaigti.“

Tai buvo antras praėjusios vasaros bandymas pasikėsinti į D. Trumpą. Pirmasis įvyko liepos 13 dieną per rinkimų kampanijos mitingą Batleryje Pensilvanijoje, kai užpuolikas pradėjo šaudyti į buvusį prezidentą. Tuomet žuvo vienas žmogus, o pats D. Trumpas buvo sužeistas į ausį. Užpuolikas buvo nukautas įvykio vietoje.

R. Routho byla atsitiktine tvarka buvo priskirta federalinei apygardos teisėjai Aileen Cannon (Eilin Kanon). Ši D. Trumpo paskirta teisėja anksčiau šiais metais nutraukė baudžiamąją bylą eksprezidentui, iškeltą dėl jo privačioje rezidencijoje surastų itin slaptų dokumentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas