Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Barackas Obama: mirus Margaret Thatcher, JAV neteko tikros draugės

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį, mirus buvusiai britų premjerei Margaret Thatcher, sakė, kad Amerika neteko „tikros draugės“, o pasaulis – kovotojos už laisvę ir teises.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Būdama atkakli mūsų tarpatlantinio aljanso rėmėja ji žinojo, kad jėga ir ryžtingumu galėtume laimėti Šaltąjį karą ir ištesėti laisvės pažadą“, – sakoma B.Obamos pranešime.

B.Obama, kuris buvo 29-erių ir tapo žurnalo „Harvard Law Review“ redaktoriumi 1990 metais, kai M.Thatcher prarado valdžią, pareiškė, kad pirmoji moteris Didžiosios Britanijos premjero poste buvo pavyzdys merginoms, kad „nėra tokių stiklinių lubų, kurių nebūtų galima sudaužyti“. 

Margaret Thatcher ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (1987 m.)
Margaret Thatcher ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (1987 m.)

„Mirus baronienei Margaret Thatcher, pasaulis neteko vienos didžios kovotojos už laisvę ir teises, o Amerika neteko tikros draugės“, – sakė B.Obama. – Būdama ministre pirmininke, ji padėjo atkurti pasitikėjimą ir išdidumą, kuris visuomet buvo geriausias Britanijos skiriamasis ženklas“.

JAV prezidentas pažymėjo, kad amerikiečiai niekada neužmirš, kaip M.Thatcher ir prezidentas Ronaldas Reaganas petys į petį kovojo už Šaltojo karo pabaigą; ir ji mums primena, kad istorijos sroves galima formuoti „moraliniu įsitikinimu, nepalenkiama narsa ir geležine valia“.

„Michelle ir aš užjaučiame Thatcherių šeimą ir visus Britanijos žmones, tęsdami darbą, kuriam ji pašventė savo gyvenimą – laisvi žmonės, veikiantys kartu, pasiryžę lemti savo pačių likimą“, – sakė B.Obama.

Angela Merkel giria M.Thatcher kaip ypatingą lyderę

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gyrė buvusią Ma.Thatcher kaip "ypatingą lyderę", atlikusią lemiamą vaidmenį užbaigiant Šaltąjį karą.

„Ji buvo ypatinga lyderė jos laikų pasaulio politikoje, – nurodoma A.Merkel pareiškime. – Aš niekada neužmiršiu jos indėlio įveikiant Europos padalinimą Šaltojo karo pabaigoje“.

Konservatorė A.Merkel, tapusi kanclere 2005 metais, dažnai lyginta su M.Thatcher, pasakė, kad M.Thatcher žmonės prisimins ne kaip „moterį politikę“, o kaip asmenybę, kuri nurodė kelią moterims valdžios sferose.

Angela Merkel
Angela Merkel

„Kai ji pasiekė aukščiausią demokratinį postą kaip moteris, kol tai dar nebuvo įprasta, ji parodė pavyzdį daugeliui“, – pabrėžė A.Merkel.

Pasak jos, M.Thatcher vertybės ir principai tapo švyturiu, kai Europa buvo padalinta į priešingus blokus.

„Individo laisvė buvo jos įsitikinimų branduolys – Margaret Thatcher pripažino laisvės judėjimų galią rytų Europoje ir teikė jiems savo paramą“, – pažymėjo A.Merkel.

Francois Hollande'as: M.Thatcher paliko ryškų pėdsaką Didžiojoje Britanijoje

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as prisiminė buvusią M.Thatcher kaip „didžią asmenybę, kuri paliko ryškų pėdsaką savo šalies istorijoje“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as

„Per visą savo visuomeninį gyvenimą, laikydamasi konservatyvių pažiūrų, ji rūpinosi Jungtinės Karalystės įtaka ir jos interesų gynimu“, – kalbėjo F.Hollande'as.

„Ji išsaugojo santykius su Prancūzija, kurie buvo nuoširdūs ir sąžiningi“, – kalbėjo Prancūzijos vadovas pridurdamas, kad ji palaikė „konstruktyvų ir vaisingą dialogą“ su buvusiu prezidentu Francois Mitterrand.

„Jie kartu dirbo stiprindami abiejų šalių ryšius. Būtent tada M.Thatcher davė lemtingą impulsą tunelio per Lamanšą statyboms“, – kalbėjo F.Hollande.

Prezidentas taip išreiškė „labai didelę ir labai nuoširdžią užuojautą“ M.Thatcher šeimai ir artimiesiems.

Lechas Walesa: M.Thatcher pagreitino Geležinės uždangos žlugimą

Lenkijos Solidarumo judėjimo lyderis Lechas Walesa
Lenkijos „Solidarumo“ judėjimo lyderis Lechas Walesa

Antisovietinėmis pažiūromis garsėjusi M.Thatcher labai prisidėjo prie greitesnio geležinės uždangos žlugimo, pareiškė buvęs Lenkijos prezidentas ir „Solidarumo“ lyderis Lechas Walesa.

„Ji buvo didi asmenybė. Ji daug padarė pasauliui, kartu su (JAV prezidentu) Ronaldu Reaganu, popiežiumi Jonu Pauliumi II, ji prisidėjo prie komunizmo žlugimo Lenkijoje ir Centrinėje Europoje“, – emocingai kalbėjo L.Walesa.

„Aš meldžiuosi už ją“, – sakė jis.

Buvusi premjerė, žinoma kaip Geležinė ledi, kuri padėjo užbaigti Šaltąjį karą ir kurios ekonominės reformos suskaldė šalį, mirė po insulto pirmadienį, būdama 87-erių, pranešė jos atstovas.

Lenkai seniai šlovina M.Thatcher ir JAV respublikonus, ypač velionį jų prezidentą R.Reaganą, už jų paramą antikomunistiniam „Solidarumo“ judėjimui ir atkaklų priešinimąsi Maskvai.

Buvęs laivų statyklos elektrikas L.Walesa, 1983 metų Nobelio taikos premijos laureatas, išgarsėjo įkūręs pirmąją komunistiniame bloke nepriklausomą narių turinčią profsąjungą „Solidarumas“, kuri vienijo 10 mln. žmonių, padėjusią nuversti komunistinį režimą 1989 metais.

VISAS NAUJIENAS APIE MARGARET THATCHER RASITE ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas