Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip BBC žurnalistė su Izraelio kariais pateko į Gazos ligoninę per išgriautą sieną

Trečiadienio naktį Izraelio gynybos pajėgos pradėjo operaciją prieš al Shifos ligoninę Gazos Ruože, kuri, kariuomenės teigimu, yra naudojama „Hamas“ smogikų tikslams bei veda į po anklavu nusidriekusį po žeme įrengtų tunelių tinklą. Tik trečiadienio vakarą Izraelio pajėgos pasidalijo vaizdo įrašais iš operacijos ir pažymėjo radusios „Hamas“ pėdsakų – jų ginkluotę ir žvalgybos planus – nors pačių smogikų neaptiko.

BBC naujienų tarnybos žurnalistai buvo pirmieji Izraelio gynybos pajėgų pakviesti apsilankyti ligoninėje.

Britų naujienų tarnybos žurnalistė Lucy Williamson pasakoja, kad į ligoninės kompleksą pateko per įgriuvusią sieną, kurią dar antradienį išvertė šarvuotas buldozeris.

Izraelio kariuomenė BBC žurnalistę pasikvietė į dabartinių operacijų Gazoje epicentrą tam, kad parodytų tai, ką Izraelis teigia radęs.

„Bet kokia papildoma šviesa čia yra rizikinga, todėl šliaužiame per kompleksą, sekdami paskui mus lydinčius gerai ginkluotus karius, apeidami laikinas palapines, nuolaužas ir miegančius žmones“, – rašė ji.

Tuo tarpu ligoninės gydytojai atviravo, jog jau kelias dienas dirba be elektros, maisto ir vandens, bei nurodė, kad dėl to mirė sunkiai sergantys pacientai, įskaitant naujagimius. Tačiau ligoninėje žmonių pilna – jame prieglobsčio ieškojo šimtai namų netekusių Gazos Ruožo gyventojų.

Izraelio teigimu, dalis „Hamas“ valdomo požeminių ir gerai tunelių tinklo yra būtent po al Shifos ligonine.

Pasak L.Williamson, padėtis ligoninėje yra įtempta: aplink mėtosi nuolaužos, stiklo šukės.

„Mūsų buvimas čia, praėjus vos dienai po to, kai Izraelis perėmė ligoninės kontrolę, byloja apie Izraelio motyvaciją parodyti pasauliui, kodėl jie čia yra“, – rašė ji.

Izraelio gynybos pajėgos/ „Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelio aptikti „Hamas“ jūrų desanto ginklai
Izraelio gynybos pajėgos/ „Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelio aptikti „Hamas“ jūrų desanto ginklai

Ryškiai apšviestuose magnetinio rezonanso tomografijos skyriaus koridoriuose pulkininkas leitenantas Johnatanas Conricusas žurnalistams parodė tris nedideles Kalašnikovo automatų, šaudmenų ir neperšaunamų liemenių slėptuves. Jo teigimu, operacijos metu buvo rasta apie 15 ginklų ir keletas granatų.

Taip pat jis pademonstravo keletą karinių brošiūrų, lankstinukų bei žemėlapį, kuriame, anot pulkininko leitenanto, pažymėti galimi įėjimo ir išėjimo iš ligoninės keliai.

J.Conricusas žurnalistams užtikrintai sako, kad tai rodo, jog „Hamas“ naudoja ligonines kariniams tikslams.

„[Taip pat] aptikome daug kompiuterių ir kitos įrangos, kuri tikrai galėtų padėti išsiaiškinti dabartinę situaciją, tikimės, kad ir dėl įkaitų“, – aiškino jis ir nurodė, kad kompiuteriuose yra įkaitų nuotraukų, vaizdo įrašų, padarytų po jų pagrobimo į Gazą.

Tačiau BBC žurnalistams nebuvo parodyta, kas yra tuose kompiuteriuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai prie al Shifos ligoninės Gazoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai prie al Shifos ligoninės Gazoje

J.Conricusas aiškino, jog rasti daiktai ir ginklai leidžia manyti, kad „Hamas“ ligoninės poste buvo „per kelias pastarąsias dienas“.

„Galų gale tai tik ledkalnio viršūnė, – aiškino jis. – „Hamas“ čia nėra todėl, kad jie žinojo, jog mes ateiname. Ką matome, tikriausiai yra tai, ką jie buvo priversti palikti. Mūsų vertinimu, visko yra kur kas daugiau.“

Izraelio kariuomenė kelias savaites praleido kovodama netoli ligoninės. Aplink esančiose gatvėse pastarosiomis dienomis vyko vieni aršiausių mūšių Gazos Ruože, leidę atlaisvinti kelią iki al Shifos ligoninės.

Vis dar ieško tunelių

Izraelio pajėgos vis dar ieško po ligonine esančių tunelių, į kuriuos, jų manymu, galėjo pasitraukti „Hamas“ kovotojai, galbūt su kai kuriais įkaitais.

Šis pastatas tapo pagrindiniu Izraelio ir „Hamas“ karo dėmesio centru. Jis buvo apibūdinamas kaip pagrindinis grupuotės vadovavimo centras, netgi galimai „Hamas“ operacijų „plakanti širdis“.

IDF/Izraelio karys
IDF/Izraelio karys

Beveik parą laiko saugojęs ir apieškojęs ligoninę, Izraelis teigia radęs ginklų ir kitos įrangos, kuri gali padėti gauti informacijos apie „Hamas“ kovotojus ir įkaitus. Tačiau jis kol kas neturi nei vieno, nei kito.

Žurnalistei neleido kalbėtis su gydytojais ir pacientais

Žurnalistė L.Williamson atskleidė ir daugiau savo vizito detalių. Jos teigimu, viskas buvo griežtai kontroliuojama, reporterių komanda į Gazą keliavo šarvuotu transporteriu, o jiems ligoninėje buvo duota labai mažai laiko ir neleista kalbėtis su gydytojais ar pacientais.

„Kariniame automobilyje esančiuose ekranuose žemės ūkio paskirties žemė pamažu virto iškraipytomis gatvėmis, nusėtomis didelėmis nuolaužomis, ir neryškiais sugriautų pastatų kontūrais“, – BBC straipsnyje rašė moteris.

„Paliekame ligoninę ir dundame plačiu prospektu, vedančiu į Gazos pakrantės kelią. Gazos miestą dabar valdo tankai. Vaiduokliški prospektai vietomis primena žemės drebėjimo zoną, tokie dideli sugriovimai“, – stebėjosi L.Williamson.

Ji tvirtina, kad jai aišku, ko reikėjo griebtis Izraeliui, kad perimtų šių gatvių kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas