Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Be laivų ir katerių: įveikti Rusijos Juodosios jūros laivyną Kyjivui padėjo trys dalykai

Rusija, pradėjusi plataus masto neišprovokuotą invaziją į Ukrainą, net neįtarė, kad šalis, neturinti savo tradicinio karinio laivyno, taps grėsme jos jūriniams pajėgumams.
„Sea Baby“
„Sea Baby“ / Ukrainos saugumo pajėgų nuotr.

Tačiau Kyjivas surado taktiką, leidusią jam tapti realia grėsme Rusijos Juodosios jūros laivynui. Kovo mėn. Jungtinės Karalystės gynybos ministerija pranešė, kad Juodosios jūroslaivynas tapo „funkciškai neaktyvus“, o likę jo laivai buvo priversti trauktis iš vandenų prie Krymo pusiasalio.

„Paaiškėjo, kad Rusijos Juodosios jūros laivyno dydis neatitinka Ukrainos jūrinių naujovių“, – anksčiau pareiškė Gynybos ministerija.

Naujoviškos jūrų technlogijos ir netradicinės strategijos ne tik pasitarnavo mažinant Rusijos laivų kiekį prie Krymo, bet ir leido Ukrainai toliau jūromis vykdyti grūdų prekybą, iš kurios susitarimo Rusija pasitraukė praeitą vasarą.

VIDEO: Ukrainos oro ir jūrų dronai smogė Rusijos bazei Kryme: nuostoliai skaičiuojami

Naujienų svetainė „Business Insider“ išskyrė tris išradimus, kurie suvaidino ypač svarbų vaidmenį Ukrainos kovoje su Rusijos laivynu: jūrų droną „Magura V5“, priešlaivinę raketą „Neptūnas“ ir jūrų droną „Sea Baby“.

Jūrų dronas „Magura V5“

„Magura V5“ yra daugkartinio naudojimo antvandeninis bepilotis dronas.

Karybos analitikas H.I.Suttonas pažymėjo, kad Ukrainoje pagamintas dronas yra maždaug penkių su puse metrų ilgio ir gali gabenti 320 kg svorio naudingąjį krovinį.

Jis gali išvystyti maždaug 42 mazgų (77,7 km/val.) maksimalų greitį, o jo veikimo nuotolis siekia apie 450 jūrmylių (833,4 km), savo interneto svetainėje technologiją apžvelgė H.I.Suttonas.

Socialinių tinklų nuotrauka/Ukrainos jūrinis dronas „Magura V5“
Socialinių tinklų nuotrauka/Ukrainos jūrinis dronas „Magura V5“

Šis dronas jau sėkmingai buvo panaudotas keliose operacijose prieš Rusijos karinį laivyną.

Pasak Ukrainos karinės žvalgybos, dronai „Magura V5“ buvo naudojami atakuojant Rusijos korvetę „Ivanovec“, patrulinį laivą „Sergej Kotov“ ir desantinį laivą „Cezar Kunikov“.

Nenustatytas skaičius jūrinių bepiločių orlaivių „Magura V5“ taip pat buvo modifikuotas taip, kad galėtų nešti trumpojo nuotolio raketas „oras-oras“ R-73, pridūrė Ukrainos gynybos žvalgyba.

Stopkadras/Ukrainos žvalgyba Kryme smogė raketas gabenančiam rusų laivui
Stopkadras/Ukrainos žvalgyba Kryme smogė raketas gabenančiam rusų laivui

Priešlaivinė raketa „Neptūnas“

Ikigarsinė sparnuotoji raketa R-360 „Neptūnas“ sukurta Ukrainos sostinėje Kyjive.

Raketos veikimo nuotolis yra apie 321 km, ji sveria kiek daugiau nei 900 kg.

Šias raketas Ukrainos pajėgos pasitelkė smūgiams į didelės vertės taikinius ir kaip alternatyvą ATACMS, kadangi JAV prezidento Joe Bideno administracija apribojo, kur Ukraina gali naudoti JAV pagamintas raketas.

Būtent raketa „Neptūnas“ buvo panaudota nuskandinant Juodosios jūros laivyno flagmaną „Moskva“. Modifikuota šios raketos versija taip pat galėjo būti panaudota smūgiuojant Rusijos priešlėktuvinei gynybai, įskaitant Kryme dislokuotas sistemas S-400.

Ukraina taip pat bandė modifikuoti raketą, kad ji galėtų atakuoti tokius sausumos taikinius.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos priešlaivinė raketa „Neptūnas“
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos priešlaivinė raketa „Neptūnas“

Anksčiau Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai pastebėjo, kad „Ukraina pirmą kartą debiutavo priešlaivinėmis raketomis „Neptūnas", smogdama Rusijos taikiniams jūrose dar 2022 m. balandžio mėn.“.

Ekspertai pažymėjo, kad Ukrainai „teko toliau tobulinti ir modifikuoti“ „Neptūno“ raketas, nes karas tęsėsi ir keitėsi, o Kyjivui buvo svarbu toliau „vykdyti giluminius smūgius prieš Rusijos teritoriją“.

Jūrų dronas „Sea Baby“

Vietinės ukrainiečių gamybos „Sea Baby“ yra dar vienas Ukrainos bepilotis jūrų dronas.

Jis šiek tiek ilgesnis už „Magura V5“ – jo ilgis šeši metrai, o didžiausias išvystomas greitis gali siekti 49 mazgus (apie 90 km/val).

„Sea Baby" gali nukeliauti iki 540 jūrmylių (maždaug 1000 km) ir gabenti 850 kg naudingąjį krovinį.

Anksčiau šį mėnesį Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) atstovas spaudai Artiomas Dehtiarenko sakė, kad „Sea Baby“ buvo gerokai patobulintas.

VIDEO: Ukrainos žvalgyba parodė, kaip sunaikino Rusijos karo laivą „Sergejus Kotovas“

„Jei kalbame konkrečiai apie dronų „Sea Baby“, kurie pernai smogė Krymo tiltui, modernizavimą, šiandien jie turi visiškai kitokias charakteristikas, tapo daug galingesni“, – pabrėžė jis.

„Pavyzdžiui, prieš metus mūsų dronas galėjo gabenti apie 800 kg sprogmenų maždaug 800 km atstumu, o šiandien – daugiau kaip 1 000 kg ir daugiau kaip 1 000 km. Taigi šiandien SBU gali atakuoti priešo laivus praktiškai bet kurioje Juodosios jūros vietoje“, – pridūrė A.Dehtiarenko.

Ukraina yra sakiusi, kad bepiločiai dronai „Sea Baby“ dalyvavo keliuose dideliuose smūgiuose prieš Rusijos laivus, įskaitant spalio mėn. suduotą smūgį patruliniam laivui "Pavel Deržavin“ ir rugpjūčio mėn. įvykdytą laivo “Olenegorskij Gorniak“ užpuolimą.

Dronui „Sea Baby“ taip pat priskiriamas ir vienas didžiausių nuopelnų: pernai jo pagalba buvo apgadintas Rusijos prezidento Vladimiro Putino mėgstamas Kerčės tiltas, jungiantis Krymą su Rusijos žemynine dalimi.

Nepaisant Ukrainos sėkmės, ekspertas anksčiau „Business Insider“ sakė, kad Rusija vis dar turi tam tikrų pranašumų jūrų arenoje.

Ekrano nuotr. /Naujos kartos dronai „Sea Baby“ pastebimai skiriasi nuo ankstesnių.
Ekrano nuotr. /Naujos kartos dronai „Sea Baby“ pastebimai skiriasi nuo ankstesnių.

Kylio universiteto Jūrų strategijos ir saugumo centro vyresnysis tyrėjas Sebastianas Brunsas atkreipė dėmesį, kad, nors Ukrainos operacijos Juodosios jūros regione pasirodė esančios „pakankamai galingos, kad nuskandintų arba išvestų iš rikiuotės daugiau nei pusę didelės vertės Rusijos Juodosios jūros laivyno padalinių“, Rusija „vis dar turi pranašumą, laikydama uostus ir laivybos kelius pavojuje dėl tikslinių raketų smūgių ir minų“.

„Ukraina nelaimės karo vien tik jūrų srityje, bet tikrai gali jį pralaimėti“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi