Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Belgija aiškinasi galimus pažeidimus per rinkimus, kai balsavo nepilnamečiai

Kai kurie nepilnamečiai Belgijos rinkėjai, kurie turėjo teisę balsuoti tik Europos Parlamento rinkimuose, galėjo atiduoti savo balsą ir regioniniuose bei federaliniuose rinkimuose, kuriuose dalyvauti neturėjo teisės, sekmadienį pareiškė šalies vidaus reikalų ministrė.
Virginia Mayo / AP
Virginia Mayo / AP

Belgijos rinkėjai rinko ne tik naują federalinį parlamentą, bet ir regioninius įstatymų leidėjus bei Europos Parlamento narius.

Šiuose Europos Parlamento rinkimuose, be kita ko, galėjo balsuoti 16 ir 17 metų paaugliai, tačiau kituose rinkimuose valią gali pareikšti tik Belgijos piliečiai, sulaukę 18-os.

Sekmadienį vietos žiniasklaidai pranešus, kad visuose trejuose rinkimuose balsavo jaunesni nei 18 metų asmenys, vidaus reikalų ministrė Annelies Verlinden (Anelis Verlinden) regioniniam transliuotojui VRT sakė, kad „klaidų, regis, buvo nedaug“ ir kad visi skundai bus ištirti.

„Kol kas darau prielaidą, kad poveikis buvo ribotas. Mes tęsime šiuos rinkimus“, – sakė ji.

Daugiau nei prieš dvejus metus Belgija nusprendė išplėsti rinkimų į EP teisę ir leisti balsuoti jaunuoliams nuo 16 metų.

Belgijos konstitucinis teismas anksčiau šiemet nusprendė, kad 16 ir 17 metų piliečiai privalo balsuoti EP rinkimuose. Anksčiau prievolė balsuoti buvo taikoma piliečiams nuo 18 metų.

Neatvykusiems balsuoti belgams gresia bauda, o vėliau gali būti atimtos pilietinės teisės, taigi ir teisė balsuoti.

Praktiškai, dėl specialistų trūkumo prokuratūrose paprastai nebalsuojantys asmenys nėra traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas