Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Belgijoje nužudžius į pasimatymą atėjusį gėjų, EP skamba siūlymai saugoti „sveikus žmones“

Europarlamente svarstant, ar paskelbti Europos Sąjungą (ES) seksualinių mažumų laisvės erdve, skambėjo ne tik siūlymai įtvirtinti tai, dėl ko XXI amžiuje jau nebeturėtų būti diskutuojama. Kai kurie politikai ragino ginti tradicines šeimas, priekaištavo Vakarams dėl nacizmo sukūrimo, kaltino rengiant revoliuciją ir stumiant visuomenę į Flinstounų laikus, o LGBTIQ žmonių link svaidė užgauliojimus.
„Baltic Pride“ 2019
„Baltic Pride“ 2019 / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienio vakarą vykusiuose debatuose buvo aptariama rezoliucija, kuria siūloma ES paskelbti LGBTIQ (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų, interlyčių, queer – red. past.) laisvės erdve. Balsavimas dėl šio neįpareigojančio dokumento, kuriuo reaguojama į kai kurių Lenkijos regionų sprendimą savo teritorijas paskelbti laisvas nuo „LGBT ideologijos“, numatytas ketvirtadienį.

Dalis Lenkijos pasiskelbė laisva nuo LGBT

Rezoliucijos projekte pabrėžiama, kad LGBTIQ teisės yra žmogaus teisės, o teisė į nediskriminavimą ir lygų žmonių vertinimą yra pamatinė laisvė, įtvirtinta ES sutartyse.

Didžiuma projekto skirta situacijai Lenkijoje įvertinti. Per pastaruosius porą metų daugiau nei 100 šios šalies regionų ir savivaldybių pasiskelbė esantys laisvi nuo „LGBT ideologijos“ arba priėmė Regioninę chartiją dėl šeimos teisių.

Po šių sprendimų Lenkijoje sustiprėjo seksualinių mažumų diskriminacija. Tai pasireiškia lytinės, tapatybės ir saviraiškos įvairovės laikymu pavojinga ideologija, neapykantos kalba valdžios institucijų, išrinktų pareigūnų, įskaitant prezidentą Andrzejų Dudą, pareiškimuose ir provyriausybinės žiniasklaidos pranešimuose, LGBTIQ teisių aktyvistų sulaikymais, atakomis prieš eitynes ir kampanijas arba jų draudimu.

Nerimą esą kelia situacija ne vien Lenkijoje. „Nors LGBTIQ asmenys Lenkijoje susiduria su sistemine diskriminacija, tai yra problema visoje ES, nes buvo nedaug arba visai nebuvo progreso kovojant su nuolatine jų diskriminacijai ir priekabiavimu. Visoje ES vis dar paplitusi vieša diskriminacija, neapykantos kurstymas ir neapykantos nusikaltimai prieš LGBTIQ asmenis.“

2019 m. gruodį po debatų apie diskriminaciją ir neapykantos kalbą EP priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė LGBTIQ žmonių diskriminaciją Lenkijoje, ypač kai kurių teritorijų paskelbimą laisvomis nuo jų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas