Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 18 /17:47

Berlyne policija vandens patranka vaikė protestuotojus prieš COVID-19 suvaržymus

Vokietijos policija trečiadienį panaudojo vandens patrankas prieš tūkstančius demonstrantų, Berlyno centre protestavusių prieš griežtus dėl koronaviruso taikomus suvaržymus, žmonių minioms ignoruojant reikalavimus dėvėti apsaugines kaukes ir laikytis saugaus atstumo.

Prie Brandenburgo vartų vandens patrankoms laistant protestuotojus, pareigūnai riaušių policijos apranga skynėsi kelią per minią, suiminėdami kai kuriuos protesto dalyvius. Dalis demonstrantų leido petardas ir fejerverkus, virš jų galvų skraidant policijos sraigtasparniams.

Buvo sulaikyti apie 200 žmonių, sužaloti devyni policijos pareigūnai.

Protestai vyko Vokietijos įstatymų leidėjams svarstant įstatymo projektą, suteiksiantį vyriausybei teisinį pagrindą paskelbti reikalavimus laikytis saugaus atstumo, dėvėti kaukes viešose vietose ir uždaryti parduotuves bei kitas susibūrimų vietas, siekiant pažaboti viruso plitimą. Nors šioms priemonėms pritaria dauguma Vokietijos gyventojų, tačiau balsinga mažuma reguliariai rengia mitingus visoje šalyje tvirtindama, kad šie suvaržymai prieštarauja šalies konstitucijai.

VIDEO: Vaikant protestuotojus prieš COVID-19 suvaržymus, Berlyne prireikė vandens patrankų

Siūlomą įstatymo projektą turėtų patvirtinti žemieji ir aukštieji parlamento rūmai ir greitai pasirašyti Vokietijos prezidentas.

Pasisakydamas už suvaržymus sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas įstatymų leidėjams sakė, kad pareigūnai „kiekvieną dieną kovoja bandydami rasti pusiausvyrą“ tarp apribojimų ir demokratinių laisvių užtikrinimo.

Tačiau, pasak jo, Vokietija eina teisingu keliu ir jai sekasi gerokai geriau nei daugeliui jos Europos kaimynių.

„Kur dar norėtumėte būti, jei ne Vokietijoje?“ – klausė jis įstatymų leidėjų iš kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kritikuojančios dėl koronaviruso įvestus suvaržymus.

Iš viso Vokietijoje registruota 833 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir daugiau nei 13 tūkst. su COVID-19 susijusių mirčių.

J.Spahnas taip pat gyrė Vokietijos farmacijos bendrovės „BioNTech“, drauge su „Pfizer“ kuriančios vakciną nuo COVID-19, dedamas pastangas ir paneigė, kad skiepai bus privalomi.

Vokietijos pareigūnai antradienį pranešė saugumo sumetimais uždraudę virtinę protestų, turėjusių vykti šalia parlamento rūmų, ir aptvėrė didelę teritoriją sostinės centre, kurioje yra Bundestagas, parlamento biurai, Vokietijos federalinė kanceliarija ir prezidentūra bei prezidento rezidencija.

Protestuotojai trečiadienio rytą rinkosi už metalinių užtvarų prie Brandenburgo vartų, gatvėse ir ant tiltų. Tarp maždaug 5 000 demonstrantų buvo įvairių visuomenės sluoksnių ir politinių pažiūrų – nuo kraštutinių dešiniųjų iki kraštutinių kairiųjų – atstovų, įskaitant ištisas šeimas ir studentus.

„Mes norime susigrąžinti savo gyvenimus“, – skelbė vieno protestuotojo plakatas.

Kitame buvo rašoma: „Sekite bankus, o ne piliečius“. Dar vienas demonstrantas laikė vėliavą su kadenciją baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo atvaizdu ir sąmokslo teorijų judėjimo „QAnon“ ženklu. Viename iš plakatų galima buvo pamatyti Vokietijos vyriausiąjį virusologą Christianą Drosteną už grotų su užrašu „kaltas“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas griežtai sureagavo į kai kurių protestuotojų kaltinimus, esą suvaržymo priemonės primena 1933 metų „Įgalinimo aktą“, suteikusį teisę naciams leisti įstatymus be parlamento patvirtinimo.

„Natūralu, kad kiekvienas turi teisę kritikuoti šias priemones; apsikeitimas skirtingomis nuomonėmis prisideda prie mūsų demokratijos vešėjimo, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“. – Tačiau tie, kas reliatyvizuoja ar menkina Holokaustą, nieko neišmoko iš mūsų istorijos.“

Anksčiau šį mėnesį rytiniame Leipcigo mieste vykusi demonstracija baigėsi sumaištimi, tūkstančiams protestuotojų nepaklusus policijos reikalavimams dėvėti kaukes, o vėliau – išsiskirstyti. Kai kurie dalyviai užpuolė policijos pareigūnus ir žurnalistus.

Vietos valdžios pareigūnai sulaukė kritikos už tai, kad per lėtai ir nepakankamai griežtai reagavo vaikydami minią Leipcige ir leido situacijai tapti nebekontroliuojama.

Berlyno policija sakė trečiadienį daugybę kartų įspėjusi dėl reikalavimo dėvėti kaukes pažeidimo, tačiau jų raginimai dėvėti apsaugos priemones ir laikytis saugaus atstumo daugumos protestuotojų nepasiekė. Pasak pareigūnų, gautas nurodymas sulaikyti reikalavimų nevykdančius asmenis.

„Jeigu tai nepadės, vienintelis likęs būdas bus išvaikyti susibūrimą“, – parašė policija tviteryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas