Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 07 /22:08

Berlyno ligoninė: Aleksejus Navalnas pabudintas iš dirbtinės komos

Nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ apnuodytas rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas pabudintas iš dirbtinai jam sukeltos komos, paskelbė Berlyno ligoninė „Charite“, kurioje jis gydomas.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix'“ ir 123RF nuotr.

„Charite“ praneša, kad A.Navalnas palaipsniui atjungiamas nuo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato, atsako į verbalinę stimuliaciją. Vis dėlto kol kas per anksti įvertinti, kokie ilgalaikiai sveikatos padariniai laukia opozicionieriaus.

Ligoninės pranešime nurodoma, kad A.Navalno būklė „pagerėjo“.

44-erių Rusijos valdžios kritikas A.Navalnas rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą. Lėktuvui skubiai nutūpus Omske, jis buvo nugabentas į šio miesto ligoninę.

A.Navalno bendražygiai sako, kad jis galėjo apsinuodyti kažkuo, ko buvo jo išgertame arbatos puodelyje Tomsko oro uoste. Rugpjūčio 22-ąją opozicionierius buvo perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“.

Praeitą savaitę Vokietijos vyriausybė paskelbė, kad atlikti tyrimai rodo, jog A.Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. 2018 metais ši medžiaga buvo panaudota Anglijos Solsberio mieste apnuodijant buvusį dvigubą rusų agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją.

JK iškvietė Rusijos ambasadorių dėl A.Navalno apnuodijimo

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius pirmadienį pranešė, kad vyriausybė iškvietė Rusijos ambasadorių, kad išreikštų „gilų susirūpinimą“ dėl rusų opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimo.

„Visiškai nepriimtina, kad buvo panaudotas uždraustas cheminis ginklas, ir Rusija privalo atlikti visapusišką, skaidrų tyrimą“, – Dominicas Raabas parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Rusijos ambasadorius Londone Andrejus Kelinas savo ruožtu sakė, kad JK nepagrįsti kaltinimai ir situacijos politizavimas yra nepriimtini.

„Rusijos pusė atkreipė dėmesį į nepagrįstų kaltinimų nepriimtinumą ir klausimo, kuris yra grynai medicininio ir teisinio pobūdžio, politizavimą. Taip pat buvo išreikštas suinteresuotumas nustatyti visus faktus, susijusius su šiuo įvykiu. Buvo paaiškinta, kokie veiksmai šiuo tikslu vykdomi Rusijoje“, – sakoma ambasados pranešime.

„Atkreiptas dėmesys į Vokietijos pusės nenorą atsakyti į oficialų Rusijos kompetentingų institucijų prašymą“, – priduriama jame.

„Atsižvelgdamas į skambančias prielaidas apie Navalno apnuodijimą uždrausta chemine medžiaga, Kelinas dar kartą patvirtino, kad Rusija visiškai laikosi savo įsipareigojimų pagal Cheminio ginklo konvenciją“, – teigiama pranešime.

Kovotojas su korupcija A.Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu. Iš pradžių jis gydytas ligoninėje Sibire, o vėliau buvo pervežtas į kliniką „Charite“ Berlyne.

Vokietija praėjusią savaitę paskelbė, jog esama „neabejotinų įrodymų“, kad prezidento Vladimiro Putino kritikas buvo apnuodytas viena iš sovietų laikais sukurtų nervus paralyžiuojančių „Novičioko“ grupės medžiagų.

A.Navalno bendražygiai sako, jog šios kovinės medžiagos panaudojimas rodo, kad gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė, bet Kremlius kategoriškai neigia bet kokias sąsajas.

NATO praėjusią savaitę paskelbė pareiškimą, ragindama Rusiją laikytis tarptautinių įsipareigojimų pagal Cheminio ginklo konvenciją ir nubausti už A. Navalno apnuodijimą atsakingus asmenis.

Anksčiau pirmadienį „Charite“ pranešė, kad A.Navalnas pabudo iš dirbtinės komos ir jo būklė pagerėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas