Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Beždžionių raupai – panikos nėra, bet šalys skaičiuoja skiepų ir vaistų atsargas

Jau daugiau nei dešimt šalių patvirtino beždžionių raupų protrūkius ir viso pasaulio sveikatos apsaugos pareigūnai skuba įvertinti savo turimų vakcinų ir gydymo priemonių, kurių gali prireikti ligos plitimui sustabdyti, atsargas.
Beždžionių raupai
Beždžionių raupai / Scanpix nuotr.

JAV turi dvi Maisto ir vaistų administracijos (CDC) patvirtintas vakcinas, kurios gali būti naudojamos kovai su beždžionių raupais, pirmadienį žurnalistus informavo Ligų kontrolės ir prevencijos centro pareigūnai.

Be to, sandėliuose yra daugiau nei 100 milijonų originaliosios vakcinos nuo raupų dozių. Tačiau ši vakcina turi šalutinį poveikį ir nerekomenduojama tam tikriems pacientams, įskaitant tuos, kurių imunitetas nusilpęs.

Naujesnė vakcina, „Jynneos“, patvirtinta 2019 metais, skirta raupų ir beždžionių raupų profilaktikai. Sandėlyje yra daugiau nei 1000 jos dozių, pranešė CDC direktoriaus pavaduotoja daktarė Jennifer McQuiston.

„Tikimės, kad artimiausiomis savaitėmis turėsime daug daugiau šio preparato, nes jį gaminanti įmonė atsiųs mums daugiau dozių“, – sakė ji.

Ji pridūrė, kad iš atsargų jau buvo paprašyta dozių kai kuriems didelės rizikos kontaktams paskiepyti.

Vis dėlto problemos mastas Jungtinėse Valstijose dar nėra aiškus. Pirmadienį buvo patvirtintas tik vienas atvejis Masačusetso valstijoje, o dar keturi pacientai vertinami.

Kitose šalyse situacija kelia didesnį nerimą. Pirmadienį buvo daugiau nei 100 patvirtintų atvejų 14 šalių už Afrikos ribų ir dar dešimtys tiriamų pacientų.

Tą dieną Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras paragino sveikatos apsaugos pareigūnus visoje Europoje įvertinti, ar jų šalys turi vakcinų nuo raupų, antivirusinių vaistų ir pakankamai asmeninių apsaugos priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas