Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BILD: artimiausiomis savaitėmis Ukrainos pajėgos gali pasitraukti iš Rusijos Kursko srities

Artimiausiomis savaitėmis arba vėliausiai artimiausiais mėnesiais Ukrainos pajėgos gali palikti Rusijos Kursko sritį, teigė leidinio BILD analitikas Julianas Roepcke.
Ukrainos kariai Kurske
Ukrainos kariai Kurske / „AFP“/„Scanpix“

Jis pažymėjo, kad Rusijos kariai toliau atakuoja Ukrainos pozicijas Kursko srityje iš vakarų, Liubimivkos ir Novoivanivkos kaimuose. Jie taip pat išstūmė Ukrainos karius iš paskutinio kaimo netoli rajono centro Korenevo. Be to, rusai taip pat mažina ukrainiečių priešakinį placdarmą iš rytų, kur atkovojo Borkio ir Spalnoje kaimus. Šiuo metu kovos vyksta dėl Plechovo kaimo – nuo kontrpuolimo pradžios rusai ten jau nužygiavo 13 kilometrų.

„Šiuo metu Kursko srityje dinamika tokia, kad po maždaug trijų mėnesių [kovų] Rusijai iš esmės pavyko susigrąžinti kontrolę. Nors didysis mūšis dėl Sudžos, vienintelio ukrainiečių užimto miesto, dar net neprasidėjo. Taigi dar nežinome, kiek ilgai ukrainiečiai sugebės ten išsilaikyti, kokią gerą gynybą jie ten sukūrė. Greičiausiai tai pamatysime artimiausiomis savaitėmis, vėliausiai mėnesiais. Nes dabar dinamika tokia, kad rusai, nors ir savo šalyje, pamažu grįžta prie savo sienos ir stumia iš ten ukrainiečius“, – sakė J.Roepcke.

Jo duomenimis, Rusijos ginkluotosios pajėgos Kursko srityje vis dažniau naudoja bepiločius orlaivius, valdomus šviesolaidiniais kabeliais, kurių veikimo nuotolis siekia iki 8 km. Jie naikina Ukrainos ginkluotųjų pajėgų įrangą, o Ukrainos elektroninės kovos sistemos prieš juos yra bejėgės. Ukrainiečiai į tai atsako naudodami tradicinius mažus kvadrokopterius ir naujus vidutinio dydžio bepiločius perėmėjus su fiksuotais sparnais.

15min primena, kad remiantis JAV vertinimais, Ukrainos pajėgos galės išlaikyti užgrobtą teritoriją Rusijos Kursko srityje kelis mėnesius ar ilgiau, agentūrai „Bloomberg“ sakė aukšto rango JAV pareigūnai.

Rugpjūčio pradžioje Ukraina pradėjo netikėtą tarpvalstybinį įsiveržimą į Kursko sritį ir, kaip teigiama, užėmė apie 100 gyvenviečių ir daugiau kaip 1 300 kv. km teritorijos. Rusija rugsėjo mėn. pradėjo kontrpuolimą regione, kuris, kaip pranešama, pasiekė minimalią sėkmę.

Pasak aukšto rango amerikiečių pareigūnų, JAV vertinimu, Ukraina gali dar kelis mėnesius išlaikyti teritoriją Kursko srityje.

Jų teigimu, kurį laiką kentę baisų amunicijos trūkumą, Ukrainos kariai dabar nuolat gauna šaudmenų.

Sąjungininkų pastangos sustiprinti Kyjivo artilerijos amunicijos atsargas padėjo pagerinti tiekimo grandinę. Čekijos vadovaujama amunicijos tiekimo iniciatyva jau vykdo tiekimus ir siekia iki šių metų pabaigos siųsti Ukrainai nuo 80 iki 100 tūkst. šaudmenų per mėnesį.

Tuo tarpu leidinys „Politico“ svarsto, kad Rusija vargu ar artimiausiu metu sugebės susigrąžinti Kursko regioną dėl prastos organizacijos ir logistikos problemų.

Straipsnyje pastebima, kad anksčiau buvo nuogąstaujama, jog dėl tūkstančių karių, kuriuos Ukraina dislokavo į Rusijos Kursko regioną, kituose regionuose pradėjo trūkti karių. Tačiau analitikai mano, kad Ukraina sugebės išlaikyti Rusijos teritorijas bent kelis mėnesius, kol rusai galės visiškai organizuoti atsaką.

Vienas kariuomenės pareigūnas leidiniui teigė, kad ukrainiečiai sugebėjo papildyti savo karių atsargas Rusijos teritorijoje, o rusai dėl prasto koordinavimo ir planavimo „turi didelių logistinių problemų, susijusių su karių perdislokavimu ir organizavimu“, kad galėtų pradėti puolimą.

„Kol kas niekas nerodo, kad jie yra pasirengę rimtai bandyti atsiimti Kursko sritį, ir nemanau, kad artimiausiu metu jie sugebės tai padaryti“, – įvertino šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant