Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Bloomberg“: Didžiojo septyneto šalys pasiūlys Ukrainai atskiras saugumo garantijas

Didžiojo septyneto (G-7) grupės šalys planuoja pasiūlyti Ukrainai atskiras saugumo garantijas. Leidinys „Bloomberg“ antradienį paskelbė, kad grupė artėja prie susitarimo pradėti derybas su Kyjivu dėl dvišalių saugumo įsipareigojimų, kuriais siekiama sustiprinti šalies gebėjimą apsiginti ir atgrasyti nuo galimos Rusijos agresijos ateityje.
G-7 vadovų susitikimas Hirošimoje, Japonijoje
G-7 vadovų susitikimas Hirošimoje, Japonijoje / „Reuters“/„Scanpix“

„Bloomberg“ teigimu, pranešimas apie atskiras saugumo garantijas Ukrainai bus įtrauktas į G-7 šalių vadovų deklaraciją, kuri bus paskelbta dvi dienas Vilniuje truksiančio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose.

„Deklaracija, kuria siekiama suteikti Ukrainai ilgalaikes saugumo garantijas, vis dar svarstoma, todėl prieš paskelbiant jos turinį ir pasirašiusius asmenis ji gali keistis. Jungtinės Valstijos ir kitos dalyvaujančios šalys bendradarbiaus su Ukraina dėl konkrečių ilgalaikių saugumo įsipareigojimų, suteikdamos modernią karinę įrangą ore, sausumoje ir jūroje, pirmenybę teikiant oro gynybai, artilerijai, tolimojo nuotolio (ginklams) ir šarvuočiams“, – rašoma leidinio straipsnyje, kuriame remiamasi anoniminiais informuotais šaltiniais.

Teigiama, kad šios garantijos bus dalis pastangų remti Ukrainą, kol ji nėra NATO narė. Kyjivo sąjungininkės taip pat skatins Ukrainos ir NATO pajėgumų sąveiką. Jos rems šalies gynybos pramonės plėtrą, mokys jos karius, dalysis žvalgybos informacija ir stiprins kibernetinę gynybą.

Šie įsipareigojimai atspindi šiuo metu Ukrainai jau teikiamą paramą, tačiau naujomis garantijomis siekiama ją sustiprinti ir užtikrinti atsparumą, kad Rusija būtų atgrasyta nuo išpuolių ateityje.

G-7 vadovai taip pat įsipareigojo nedelsiant konsultuotis su Ukraina dėl veiksmų, kurių reikėtų imtis galimų Rusijos atakų atveju. Tuo tarpu sąjungininkės ir toliau teiks finansinę paramą Ukrainai, kad būtų patenkinti jos neatidėliotini poreikiai, ir vėl įsipareigos remti jos atstatymo ir atkūrimo pastangas.

Savo ruožtu Ukraina duos pažadą tęsti tam tikras reformas, įskaitant teisėsaugos, teismų sistemos, ekonomikos, saugumo ir gynybos sektorių reformas, leidiniui „Bloomberg“ teigė neatskleisti šaltiniai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis G-7 susitikime
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis G-7 susitikime

Pranešta, kad Kyjivo G-7 sąjungininkės taip pat dar kartą patvirtins, kad Rusijos valstybinis turtas bus blokuojamas tol, kol Maskva neatlygins Ukrainai padarytos žalos, ir toliau reikalaus, kad Maskva atsakytų už karo nusikaltimus.

Prie šių saugumo garantijų gali prisijungti ir kitos G-7 nepriklausančios šalys.

Pasak „Bloomberg“, Europos Sąjungos institucijos šiuo metu taip pat aptaria būdus, kaip stiprinti karinį mokymą, remti Ukrainos reformų procesą, įskaitant jos ginkluotųjų pajėgų, teisėsaugos ir gynybos sektorius, ir toliau plėtoti Europos gynybos pramonę, visų pirma spartinant šaudmenų gamybą ir bendradarbiavimą su Ukrainos pramone.

ES taip pat rems pažangesnių ginklų sistemų, pavyzdžiui, raketų ir naikintuvų, tiekimą Ukrainai.

Šaltinių nuomone, platesnis bloko įsipareigojimas Ukrainai apims paramą Ukrainos stojimo procesui ir susijusioms reformoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas