Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Bloomberg“: K.Harris laukia sunkus sprendimas, savo viceprezidentą renkasi iš trijų

JAV viceprezidentė Kamala Harris renkasi bendražygius į galimą viceprezidento postą jos laimėjimo prieš Donaldą Trumpą atveju. Pasak „Bloomberg“ naujienų tarnybos, ilgas galimų kandidatų sąrašas sutrumpėjo iki trijų.
JAV viceprezidentė Kamala Harris
JAV viceprezidentė Kamala Harris / „AP“/„Scanpix“

Pasak straipsnio, K.Harris per dvi savaites turi priimti svarbų sprendimą ir išsirinkti pagrindinį savo partnerį JAV prezidento rinkimuose.

Šaltiniai žurnalistams atskleidė, kad sutrumpėjusiame sąraše liko trys kandidatai: Arizonos senatorius Markas Kelly, Pensivalnijos gubernatorius Joshas Shapiro ir Minesotos gubernatorius Timas Walzas.

K.Harris kampanijos atstovas spaudai Kevinas Munozas pažymėjo, kad ji „nurodė savo komandai pradėti potencialių kandidatų į viceprezidentus atrankos procesą“.

Dauguma K.Harris sąrašo narių yra baltaodžiai, centristinių pažiūrų politikai vyrai, kurie galėtų padėti pritraukti svyruojančių valstijų rinkėjus, taip pat verslo lyderius ir rėmėjus.

Tikimasi, kad Harris pasirinks kandidatą iki rugpjūčio 7 d., kad būtų laikomasi partijos plano iki tos dienos praktiškai iškelti kandidatų sąrašą.

Pasirinkus kandidatą į viceprezidentus, bus įtvirtinti demokratų vėliavnešiai, kurie lapkričio mėn. rinkimuose susikaus su respublikonų kandidatu D.Trampu ir jo kandidatu į viceprezidentus J.D.Vance'u.

Bendražygis K.Harris reikalingas, kad padėtų padidinti jėgas ir jos vardu vestų kampaniją, rinktų pinigus ir papildytų viceprezidentės stipriąsias puses bei pridengtų silpnąsias.

„Dauguma K.Harris sąrašo narių yra baltaodžiai, centristinių pažiūrų politikai vyrai, kurie galėtų padėti pritraukti svyruojančių valstijų rinkėjus, taip pat verslo lyderius ir rėmėjus. Jie turi patirties puolant D.Trumpą ir jo ugningą politikos stilių,“ – rašo „Bloomberg“.

Su padėtimi susipažinę asmenys tvirtino, kad T.Walzas įgijo palaikymą tarp progresyvistų, kurio pakanka, kad būtų galima svarstyti jo kandidatūrą.

„Žinau, kad įprasta nuomonė yra ta, jog ji turi pasirinkti baltąjį vyrą. Neprieštarauju, kad tokia lyčių pusiausvyra yra gerai, bet jei norėtumėte žengti į priekį, galėtumėte sudaryti K.Harris ir G.Whitmer bilietą, kuris sujaudintų daugybę žmonių“, – įvertino buvęs Senato daugumos lyderis Tomas Daschle'as, turėdamas omenyje Mičigano gubernatorę Gretchen Whitmer, kuri yra sakiusi, kad nesutiktų, jei būtų paprašyta.

Po netikėjo prezidento Joe Baideno pasitraukimo iš rinkimų lenktynių, K.Harris tapo tikėtina demokratų kandidate, ir tai paspartino paprastai kelis mėnesius trunkantį potencialių kandidatų į viceprezidentus tikrinimo procesą.

„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Rinkimai bus vykdomi K.Haris įnirtingai stengiantis suformuoti J.Bideno kampanijos operaciją pagal savo įvaizdį, apibrėžti save rinkėjams ir padidinti savo fondą – ir visa tai likus maždaug 100 dienų iki rinkimų dienos.

Demokratai įspėjo, kad paieška vis tiek turi būti kruopšti, kad būtų galima užfiksuoti bet kokias „raudonas vėliavas“. Šie įspėjimai tapo ypač aktualūs po to, kai iškilo seni įrašai, kuriuose J.D.Vance'as išsako paniekinančius komentarus apie bevaikes moteris, ir sulaukė plačios kritikos.

„Kaip D.Trumpo komanda įsitikino, ji turi atlikti ne tik teisinį patikrinimą, bet ir peržiūrėti tviterio žinutes, kalbas ir vaizdo įrašus, – atkreipė dėmesį demokratų strategė Karen Finney. – Jūs norite kruopštaus patikrinimo ir norite peržiūrėti nemažą kiekį pirminės informacijos, kad susidarytumėte vaizdą apie asmenį.“

Pasak „Bloombeg“, tikrinimo procesui vadovauja buvęs generalinis prokuroras Ericas Holderis: jo advokatų kontora „Covington & Burling LLP“ sulaukė 12-15 kandidatų bylų, o tai rodo, kad K.Haris iš pradžių užmetė platų tinklą.

Kas žinoma apie kandidatus?

Vienas iš trijų „Bloomberg“ pašnekovų įvardintų kandidatų yra J.Shapiro. Jis – populiarus bene svarbiausios svyruojančios valstijos gubernatorius ir įgudęs oratorius, puikiai pasirodęs užmiesčio vietovėse – silpnoje demokratų vietoje.

T.Walzas, buvęs mokytojas ir Armijos nacionalinės gvardijos narys, galėtų sužlugdyti D.Trumpo viltis padaryti Minesotą konkurencingą ir atspindėti J.D.Vance'o patrauklumą Vidurio Vakaruose.

M.Kelly valstija yra dvigubai svarbesnė už mūšio lauką ir pasienio zoną, be to, jis nesutaria su J.Bidenu imigracijos klausimais. Jo žmona Gabrielle Giffords yra buvusi kongresmenė, kuri po to, kai 2011 m. išgyveno pasikėsinimą nužudyti, tapo ginklų kontrolės aktyviste.

K.Harris kampanijos pareigūnas nurodė, kad ji vertina galimus kandidatus pagal bendras politines vertybes, įskaitant ekonomiką ir demokratiją, ir jų gebėjimą veikti kaip valdymo partneriams ir prireikus vadovauti šaliai.

Tie, kuriuos, kaip teigiama, svarsto K.Harris, viešai mažai ką pasakojo apie atrankos procesą, nors nedaugelis jų neigė, kad domisi šiuo darbu.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris ir Pensilvanijos gubernatorius Joshas Shapiro
„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris ir Pensilvanijos gubernatorius Joshas Shapiro

M.Kelly ketvirtadienį prie JAV Kapitolijaus žurnalistams sakė, kad atrankos procesas nėra susijęs su juo, „bet aš visada, visada, kai turiu galimybę tarnauti, manau, kad tai labai svarbu daryti“.

Buvęs Senato daugumos lyderis T.Daschle'as pridūrė, kad M.Kelly ir J.Shapiro būtų „fantastiškas kontrastas“ J.D.Vance'ui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?