Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 27 /08:39

Bolivijoje karinis perversmas nepavyko: kariai užėmė prezidento rūmus, bet atsitraukė

Trečiadienį Bolivijoje grupė kariškių su šarvuočiais užėmė centrinę Muriljo aikštę La Paso mieste, kur yra oficiali prezidento rezidencija ir parlamento pastatas. Jie taip pat užėmė istorinius prezidento rūmus. Tačiau bandymas įvykdyti perversmą nepavyko – kareiviams teko trauktis.
Bolivijos kariai prie prezidento rūmų La Pase
Bolivijos kariai prie prezidento rūmų La Pase / „Scanpix“/AP nuotr.

Perversmas nepavyko

Perversmininkams vadovavo generolas Juanas Jose Zúñiga, kuris antradienį buvo atleistas iš kariuomenės vado pareigų. Jis pavadino jam pavaldžios grupės veiksmus „nepasitenkinimo“ šalies ginkluotųjų pajėgų padėtimi išraiška. Jis teigė, kad „kol kas“ ir toliau yra pavaldus prezidentui Luisui Arce, tačiau imsis veiksmų, kad „pakeistų vyriausybės kabinetą“.

„Ginkluotosios pajėgos ketina perstatyti demokratiją, kad ji taptų tikra demokratija, o ne tokia, kurią jau 30-40 metų valdo tie patys žmonės“, – sakė jis prie prezidento rūmų, apsuptas karių ir aštuonių tankų.

Į aikštę atvykęs vyriausybės ministras Eduardo del Castillo paragino generolą išformuoti jam pavaldžius dalinius, pranešė „Agencia de Noticias Fides“.

Bolivijos prezidentas L.Arce pasmerkė „neteisėtą tam tikrų Bolivijos kariuomenės dalinių mobilizaciją“ La Pase, paskelbęs pranešimą socialiniame tinkle „X“, kuriame teigiama, kad kariuomenė rengia perversmą. „Reikia gerbti demokratiją“, – sakė jis.

Pasak valstybinės naujienų agentūros ABI, pranešama, kad tankai buvo išdėstyti aplink pagrindinę La Paso aikštę, kurioje yra nacionalinės vykdomosios ir įstatymų leidžiamosios valdžios įstaigos.

Vėliau prezidentas paskelbė, kad paskyrė naują kariuomenės vadovybę, ir prisaikdino vyriausiąjį kariuomenės vadą José Wilsoną Sánchezą, kuris pirmiausia įsakė kariams atsitraukti ir grįžti į savo dalinius.

Tada kariuomenė pradėjo palikti Murillo aikštę.

Bolivijos generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl J.J.Zunigos ir kitų bandyme įvykdyti perversmą dalyvavusių asmenų veiksmų. Generolas buvo sulaikytas.

Buvęs prezidentas Evo Moralesas, kuris, kaip ir dabartinis prezidentas, priklauso Bolivijos judėjimo į socializmą (MAS) partijai, socialiniame tinkle „X“ pareiškė, kad „rengiamas valstybės perversmas“. E.Moralesas taip pat paragino „kaimo ir miesto socialinius judėjimus ginti demokratiją“ ir blokuoti kelius.

VIDEO: Militares toman el Palacio Quemado de La Paz tras forzar puerta metálica

Amerikos valstybių organizacijos, panamerikietiškos organizacijos, generalinis sekretorius Luisas Almagro pasmerkė mobilizaciją „pačiu energingiausiu būdu“, sakydamas, kad „kariuomenė turi paklusti teisėtai išrinktai pilietinei valdžiai“.

ABI duomenimis, kariuomenės mobilizacija prasidėjo apie 14.30 val. vietos laiku.

Atleistas po grasinimų eksprezidentui

Jau kelias dienas sklandė gandai, kad generolas J.J.Zúñiga yra ties atleidimo iš pareigų riba. Pirmadienį kariuomenės vadas pasirodė per televiziją ir pareiškė, kad suimtų E.Moralesą, jei šis kitais metais vėl dalyvautų prezidento rinkimuose.

E.Moralesas, pirmasis prezidentas, kilęs iš Bolivijos čiabuvių daugumos, 2005 m. laimėjęs rinkimus, įgyvendino radikalią programą, kuria siekė panaikinti itin didelį socialinį susiskaldymą ir nelygybę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evo Moralesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evo Moralesas

Jis atsistatydino 2019 m., kai bandė apeiti konstituciją ir siekti ketvirtos kadencijos valdžioje. Jį pakeitė opozicijos senatorė Jeanine Áñez, kuri 2019 m. lapkričio mėn. pasiskelbė laikinąja prezidente.

L.Arce laimėjo 2020 m. spalio mėnesį surengtus prezidento rinkimus, grąžindamas į valdžią socialistų partiją MAS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius