Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos teismas dėl neonacių tyrimo sustabdė programėlės „Telegram“ veikimą

Brazilijos teismas trečiadienį nurodė visoje šalyje sustabdyti susirašinėjimo programėlės „Telegram“ veiklą po to, kai jos patronuojančioji bendrovė nepateikė valdžios institucijų prašomų duomenų apie tinkle veikiančius neonacius, pranešė pareigūnai.
Socialinis tinklas „Telegram“
Socialinis tinklas „Telegram“ / 123RF.com nuotr.

Šis žingsnis žengtas po virtinės smurtinių išpuolių mokyklose. Bent vienas šių išpuolių siejamas su antisemitinių pažiūrų grupės apsikeitimu informacija.

Teisingumo ministro Flavio Dino teigimu, teismas „Telegram“ skyrė baudą po milijoną realų (apie 179 000 eurų) per dieną už tai, kad ji nesilaikė vykstančio tyrimo dėl neonacių veiklos socialiniuose tinkluose rekomendacijų. Teismas taip pat nurodė laikinai sustabdyti programėlės veiklą, nurodė ministras.

„Šiuose tinkluose veikia grupės, vadinamos „Antisemitiniu frontu“ ir „Antisemitiniu judėjimu“... Mes žinome, kad tai yra smurto prieš mūsų vaikus pagrindas“, – sakė F.Dino žurnalistams atsiųstame vaizdo įraše.

Šio mėnesio pradžioje kirviu ginkluotas vyras vaikų darželyje užmušė keturis vaikus nuo ketverių iki septynerių metų. Tą pačią savaitę buvo įvykdyti dar du išpuoliai mokyklose, bet per juos niekas nežuvo.

Praėjusį mėnesį vienoje San Paulo mokykloje 13-metis berniukas peiliu nužudė mokytoją.

Lapkritį 16-metis šaulys nužudė keturis ir sužeidė daugiau kaip 10 žmonių per du išpuolius dviejose mokyklose Arakruse, pietrytinėje Espirito Santo valstijoje.

Naujienų svetainė G1, remdamasi policijos šaltiniais, pranešė, kad paauglys, kaip įtariama, bendravo su antisemitinėmis grupėmis per „Telegram“ – vieną iš mėgstamiausių kraštutinių dešiniųjų eksprezidento Jairo Bolsonaro bendravimo kanalų.

Remiantis Espirito Santo valstijoje dirbančios federalinės teisingumo institucijos dokumentu, tyrėjai paprašė „Telegram“ pateikti dviejų platformoje veikiančių antisemitinių grupių narių asmens duomenis.

Bendrovė perdavė tik vienos iš grupių administratoriaus duomenis, teigiama dokumente. Jame priduriama, kad „Telegram“ ketino nebendradarbiauti su vykstančiu tyrimu.

Išpuoliai mokyklose

Kairiųjų pažiūrų prezidento Luizo Inacio Lula da Silvos vyriausybė neseniai paskelbė apribojimus socialinei žiniasklaidai, siekdama pažaboti tai, ką vadina išpuolių mokyklose epidemija.

Teisingumo ministras F.Dino prieš dvi savaites pareiškė, jog internetinėms svetainėms bus nurodyta imtis priemonių, kad būtų uždraustas turinys ir vartotojai, skatinantys arba remiantys išpuolius ar smurtą prieš mokyklas.

Socialinės žiniasklaidos bendrovės taip pat turės siųsti policijai duomenis apie visus vartotojus, kurie dalijasi smurtiniu turiniu, ir neleisti asmenims, kuriems uždrausta dalytis smurtiniu turiniu, kurti naujų profilių.

Vyriausybė rengia atskirą socialinės žiniasklaidos veiklos reguliavimo įstatymą.

2022-ųjų kovą Aukščiausiojo Teismo teisėjas užblokavo „Telegram“ už tai, kad ši nevykdė pareigūnų nurodymų pašalinti žinutes, kuriose rinkimų metais buvo aptikta dezinformacijos.

Vėliau draudimas buvo panaikintas.

J.Bolsonaro, kurio įvairios žinutės „Facebook“, „Twitter“ ir „YouTube“ buvo užblokuotos dėl kovos su dezinformacija taisyklių pažeidimo, ragino savo šalininkus prisijungti prie jo „Telegram“, kur jis turi daugiau nei milijoną sekėjų.

Daugiau nei 200 mln. gyventojų turinčioje Brazilijoje ši programėlė įdiegta maždaug 53 proc. mobiliųjų telefonų.

Brazilijos pareigūnų duomenimis, 2022 metais tai buvo sparčiausiai auganti platforma šioje Pietų Amerikos milžinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito