Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 27 /2019 03 28

„Brexit“ įgyvendinti pasiryžusi Theresa May žada trauktis iš premjerės posto

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May trečiadienį savo Konservatorių partijos parlamentarams pareiškė, kad pasitrauks iš posto prieš „Brexit“ derybų „kitą etapą“, tačiau nenurodė, kada tiksliai tai gali įvykti, pranešė vienas susitikime dalyvavęs įstatymų leidėjas.
Theresa May parlamente
Theresa May parlamente / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Th.May konservatorių 1922-ųjų komitete sakė „neliksianti poste per kitą derybų etapą“, nurodė Jamesas Cartlidge'as.

Per tas derybas turi būti aptariami būsimi JK santykiai su Europos Sąjunga.

Stebėtojų vertinimu, akivaizdu, kad premjerė taip siekia užsitikrinti euroskeptiškų parlamentarų paramą jos su ES suderėtai „Brexit“ sutarčiai.

Jau dusyk susitarimą atmetę kietojo „Brexit“ šalininkai po Th.May kalbos vienas po kito skelbė keičiantys nuomonę ir žada balsuoti už sutartį – esą dokumentas, nors ir netobulas, geresnis už alternatyvas.

Šis pasiūlymas buvo pateiktas likus kelioms valandoms iki precedento neturinčios balsavimų virtinės Bendruomenių Rūmuose, įstatymų leidėjams pamėginus susitarti dėl kokio nors alternatyvaus „Brexit“ plano. Tačiau šie balsavimai tik dar aiškiau pademonstravo parlamento susiskaldymą.

Ne vienas iš aštuonių pateiktų pasiūlymų negavo balsų daugumos. „Brexit“ sekretorius Steve'as Barclay sakė, kad tokia baigtis „stiprina mūsų požiūrį, kad susitarimas, dėl kurio su Briuseliu susiderėjo mūsų vyriausybė, yra geriausias pasirinkimas“.

Kova įsibėgės vasarą

„Labai aiškiai išgirdau, kokios nuotaikos frakcijoje. Žinau, kad trokštama naujo požiūrio ir naujų lyderių kitame „Brexit“ derybų etape, ir tam nesipriešinsiu.

Esu pasiruošusi palikti pareigas anksčiau nei planavau, kad įvykdyčiau tai, kas teisinga mūsų šaliai ir mūsų partijai“, – pareiškė Th.May.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Tokį sprendimą Th.May priėmė išklausiusi torių deputatų reikalavimus dėl pokyčių tiek vyriausybės, tiek Konservatorių partijos vadovybėje.

Nors įtakingame 1922-ajame torių komitete kalbėjusi ministrė pirmininkė tikslios pasitraukimo datos nenurodė, Th.May sprendimas greičiausiai įtikins dešimtis euroskeptiškų konservatorių paremti „Brexit“ susitarimą.

Tarp tokių torių beveik neabejotinai bus įtakingiausi kietojo „Brexit“ šalininkai Borisas Johnsonas ir Jacobas Reesas-Moggas.

B.Johnsonas vėliau trečiadienį jau paskelbė paremsiantis „Brexit“ susitarimą – tai nestebina, nes manoma, kad jis turi ambicijų pakeisti Th.May premjerės poste.

Vienas 1922-ojo komiteto susitikime dalyvavęs deputatas žurnalistams vėliau pareiškė manantis, kad dabar turėtų prasidėti įnirtingos lenktynės dėl galimybės pakeisti Th.May.

Pagrindinė kova virs vasarą, nes naujasis Konservatorių partijos lyderis, kartu – ir premjeras, turėtų paaiškėti rudenį, kai vyks torių suvažiavimas.

Geriausia kalba

Anksčiau nemažai konservatorių privačiai tikino, kad Th.May suderėtą sutartį parems tik išgirdę jos pažadą vėliau pasitraukti.

Anot konservatoriaus Simono Harto, premjerė, kuri postą turėtų palikti iki rudens, tokius signalus teigė išgirdusi.

„Žinau, kad nevaikštau po barus ir restoranus bei nesiklausau paskalų, bet tai reiškia, jog neišgirdau, kas man sakoma“, – pasak S.Harto, pareiškė Th.May, kurios žodžius kolegos toriai esą pasitiko ne džiaugdamiesi, o pagarbiai pripažindami, koks krūvis premjerei teko pastaruoju metu.

Th. May pareiškė nevadovausianti deryboms dėl JK ateities santykių su ES, kai šalis bus išstojusi iš bloko.

„Mūsų šaliai ir partijai tai buvo išbandymų kupinas laikotarpis. Jau beveik pasiekėme („Brexit“)“, – premjerę cituoja Dauningo gatvė.

„Žinau, kad antrame „Brexit“ derybų etape norima naujo požiūrio ir naujo lyderio, ir aš nestosiu tam skersai kelio“, – pareiškė premjerė.

„Tačiau mums reikia prastumti susitarimą ir įgyvendinti „Brexit“. Esu pasirengusi palikti šias pareigas anksčiau nei ketinau, kad padaryčiau tai, kas naudinga mūsų šaliai ir partijai“, – kalbėjo Th.May.

„Prašau visų, esančių šiame kabinete paremti susitarimą, kad galėtume užbaigti savo istorinę pareigą: įgyvendintume Britanijos žmonių sprendimą ir sklandžiai bei tinkamai išstotume iš Europos Sąjungos“, – pridūrė ji.

Iždo sekretorius Philipas Hammondas pareiškė, jog Th.May „dar kartą pademonstravo, kad sklandų „Brexit“ ji iškelia virš visko“.

Be to, vis daugiau griežto kurso „Brexit“ šalininkų sako esantys taip pat pakeisti savo poziciją po to kai anksčiau šiemet dukart nepritarė premjerės susitarimui.

BBC skelbia, kad paskutinė svarbi Th.May kaip premjerės išvyka bus kelionė į Japonijoje birželio pabaigoje vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko susitikimą. O liepos viduryje jau turėtų būti aiškus naujas torių lyderis.

Šiuo metu vis dar neaišku, ar „Brexit“ susitarimas Bendruomenių Rūmuose bus patvirtintas, nes konservatoriai parlamente neturi daugumos, o juos remiantys Šiaurės Airijos demokratinės unionistų partijos deputatai iki šiol priešinosi sutarčiai.

Vis dėlto daugelis konservatorių, regis, labai patenkinti Th.May kalba – esą ji buvo geriausia, kokią premjerė yra kada nors pasakiusi.

Kita vertus, keli konservatoriai taikliai pastebėjo, kad Th.May trauktis pažadėjo tik jei parlamentarai parems jos „Brexit“ sutartį. Jei susitarimas nebus patvirtintas, premjerė gali ir likti poste.

Th.May valdžia pakibo ant plauko, kai 30 jos pačios Konservatorių partijos parlamentarų pirmadienį ignoravo premjerės nurodymus ir balsavo už parlamento darbotvarkės kontrolės perėmimą iš vyriausybės. Be to, trys ministrų pavaduotojai balsavo prieš vyriausybės poziciją ir atsistatydino.

Šį savaitgalį, po dar vieno žeminančio ES viršūnių susitikimo Briuselyje, britų laikraščiai buvo pilni pranešimų apie Th.May kolegų siekį ją išversti iš posto.

Dešiniųjų pažiūrų žurnalas „The Spectator“ pareiškė, kad Th.May yra „blogiausia premjerė mūsų istorijoje“, bei pasmerkė jos „vaizduotės stygių, nesugebėjimą vadovauti komandai ir spręsti sudėtingas problemas“.

Buvusi jos komunikacijos vadovė Katie Perrior laikraštyje „The Times“ parašė, kad Th.May buvo „keleivė tuo metu, kai šaliai reikėjo lenktynininko“.

Geriausiai parduodamas Jungtinės Karalystės laikraštis „The Sun“ gyrė Th.May „nepaprastą atsparumą susidūrus su nuolatiniais pažeminimais“, bet pareiškė, kad jos „laikas baigėsi“.

JK turėjo palikti ES kovo 29-ąją, tačiau Th.May pavyko gauti Briuselio leidimą trumpam atidėti išstojimą po to, kai britų parlamentarai dukart atmetė jos išsiderėtą „Brexit“ susitarimą.

Dabar, jei JK parlamentas pritars Th.May su bloku suderintam susitarimui, šalis išstos gegužės 22-ąją.

Jei ne, JK iki balandžio 12 dienos turės pasakyti ES lyderiams, ką planuoja daryti: išstoti be sutarties, atšaukti „Brexit“ ar numatyti naują kelią.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Ar bus trečias balsavimas?

Kiek anksčiau trečiadienį Jungtinės Karalystės „Brexit“ sekretorius S.Barclay pasiūlė parlamentui posėdžiauti šį penktadienį – tai laikoma aiškiu ženklu, kad vyriausybė ketina surengti trečią balsavimą dėl premjerės Th.May išsiderėto susitarimo dėl JK išstojimo iš Europos Sąjungos sąlygų.

Bendruomenių Rūmų nariai gali posėdžiauti penktadieniais, jei iš anksto dėl to sutaria.

„Nors suprantu, kad gali kilti tam tikrų nepatogumų, tikiuosi, jog visi nariai sutiks, kad būtų geriau, jei posėdis būtų suplanuotas, bet jo neprireiktų, nei kad jo prireiktų, bet nebūtų suplanuotas“, – sakė S.Barclay.

Vis tik kol kas neaišku, ar išties bus pasiūlyta rengti trečią balsavimą.

Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow trečiadienį vėl pakartojo, kad nėra nusiteikęs leisti įvykti trečiajam, vadinamajam „reikšmingam“ balsavimui dėl „Brexit“ sutarties, kol jos turinys nebus pakeistas.

Be to, grupė konservatorių, pasivadinusių „spartiečiais“, lieka nusistatę prieš siūlomą susitarimą. Jam nepritaria ir Demokratinė junionistų partija (DUP) – Šiaurės Airijos politinė grupė, parlamente remianti Th.May vyriausybę.

DUP nurodė, kad „Brexit“ susitarime numatyta „apsidraudžiamoji priemonė“ (backstop), turinti užtikrinti, kad po „Brexit“ siena tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos išliks atvira, kelia „nepriimtiną grėsmę“ Jungtinės Karalystės politinei sąjungai.

„Nepalaikysime vyriausybės, jeigu ji pasiūlys surengti naują reikšmingą balsavimą“ dėl „Brexit“ sutarties, sakė partijos atstovas.

Vis tik Dauningo gatvė tebeturi vilčių, kad šią savaitę parlamentarai galėtų trečiąkart balsuoti dėl sutarties, tačiau pabrėžė, kad toks balsavimas būtų įsitikinus, kad dokumentui bus pritarta.

Opozicinės Leiboristų ir Škotijos nacionalinė partijos taip pat lieka nusistačiusios prieš sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas