Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Brexit“ pasekmės: škotai jau kalba apie antrąjį referendumą dėl nepriklausomybės

Iš Jungtinės Karalystės dalių tik Šiaurės Airija ir Škotija balsavo už tolesnę narystę Europos Sąjungoje (ES). Bet svarstykles nusvėrė anglai. Todėl Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon penktadienį pareiškė, kad jos dienotvarkėje atsidūrė antrasis referendumas dėl nepriklausomybės, skelbia BBC.
Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

„Antrojo referendumo galimybė turi būti dienotvarkėje ir yra dienotvarkėje“, – paskelbė N.Sturgeon, dar pridūrusi, kad teisės aktai dėl antrojo balsavimo po pirmojo referendumo, įvykusio 2014 metais, bus parengti, kai tam pritars Škotijos parlamentas.

Nicolos Sturgeon teigimu, tai, kad Škotija gali būti išvesta iš ES prieš rinkėjų valią, yra „visiškai nepriimtina“.

Škotijos rinkėjai ketvirtadienį balsavo už pasilikimą Bendrijoje. Už tolesnę narystę balsavo 62 proc. rinkėjų, prieš – 38 proc. Visoje Jungtinėje Karalystėje pasitraukimą parėmė 52 proc. balsavusių britų.

N.Sturgeon savo kalboje ir pabrėžė būtent tai, kad referendumo rezultatai išryškino akivaizdžių anglų ir škotų požiūrio į ES skirtumus.

Tokie skirtumai esą atitinka Škotijos nacionalinės partijos (SNP) programos punktą, kuriame teigiama, kad Škotijos parlamentas turėtų surengti naują referendumą „ženkliai pasikeitus aplinkybėms“.

„Akivaizdu, kad aplinkybės pasikeitė. Tad, be jokios abejonės, galima kalbėti apie antrąjį referendumą dėl nepriklausomybės“, – pažymėjo N.Surgeon.

VIDEO: 15min vaizdo konferencijoje – „Brexit“ referendumo rezultatų aptarimas

SNP nariai ir aktyvistai tvirtina, kad penktadienį partiją užtvindė škotų prašymai dėl narystės – žmonės esą siūlosi savanoriauti kampanijoje ir aukoja pinigus antrajam referendumui. Be to, daug škotų, 2014 metais balsavusių už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje, dabar keičia nuomonę.

Škotijos rinkėjai ketvirtadienį balsavo už pasilikimą Bendrijoje.

N.Sturgeon, kurią parėmė ir jos pirmtakas Alexas Salmondas, taip pat atskleidė, kad Škotijos valdžia sieks skubių derybų su Europos Komisija ir ES šalių lyderiais. Siekiama aiškiai parodyti, kad škotai siekia toliau gyventi Bendrijoje.

Tai akivaizdus ženklas, kad SNP lyderė tikisi, jog ES vadovybė parems škotų galią dar prieš tai, kai Jungtinė Karalystė formaliai paliks Bendriją.

Kita vertus, N.Sturgeon tikrai negali garantuoti, kad antrasis referendumas bus surengtas. Palikti Jungtinę Karalystę – nemenkas iššūkis, kyla daug ekonominių, teisinių ir politinių klausimų.

Juolab kad dabar, naftos kainoms toliau nekylant, Škotiją kamuoja struktūrinis deficitas, o ekonomika nusilpusi ir balansuoja ties recesijos riba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento