Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Brexit“ vis dar aklavietėje: kaip vyktų dar vieno skyrybų atidėjimo procesas?

Antradienį Jungtinės Karalystės (JK) premjerė Theresa May pareiškė prašysianti Europos Sąjungos (ES) dar kartą „trumpam“ nukelti „Brexit“. Kaip atrodytų šis procesas?
Londone – masinė demonstracija prieš „Brexit“
Londone – masinė demonstracija prieš „Brexit“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Išstoti su sutartimi yra geriausias sprendinys“, – kalbėdama savo rezidencijoje Dauningo gatvėje pareiškė Th.May, pasibaigus septynias valandas trukusiam nepaprastajam pasitarimui su kabineto ministrais.

„Mums reikės tolesnio pratęsimo (procesui pagal ES sutarties) 50-ąjį straipsnį – kiek įmanoma trumpesnio ir pasibaigsiančio, kai priimsime („Brexit“) sutartį“, – pridūrė ji.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas

Th.May taip pat pasisiūlė susitikti su pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos vadovu Jeremy Corbynu tartis dėl „Brexit“ plano. Pasak Vyriausybės vadovės, į planą turėtų būti įtrauktas dabartinis Londono ir Briuselio suderėtas sutarties projektas, derybose su J.Corbynu daug dėmesio bus skiriama tolimesniems santykiams su ES.

Jei išeitis iš politinės aklavietės nebus rasta, kietasis „Brexit“ įvyks balandžio 12 dieną.

50-asis straipsnis

Norint atidėti „Brexit“, reikia pratęsti Lisabonos sutarties 50-ojo straipsnio terminą.

Šis straipsnis suteikia dviejus metus deryboms, per kurias sutariama dėl ateities santykių. Th.May ir ES lyderiai savo susitarimus įtvirtino sutarties projekte, tačiau JK parlamentarai jį atmetė jau tris kartus.

Iš pradžių buvo numatyta, kad JK pasitrauks iš bloko kovo 29 dieną. Tačiau Bendruomenių rūmams nepasiekus jokio susitarimo, Th.May paprašė ES nukelti skyrybas, kad būtų išvengta šalies ekonomikai katastrofiškų padarinių turėsiančio kietojo „Brexit“.

Ką darys JK?

JK negali priimti sprendimo dėl „Brexit“ nukėlimo viena – tam reikia visų likusių 27 ES narių pritarimo. Kovo pabaigoje jos sutiko nukelti skyrybas, tačiau ne iki Th.May siūlytos datos – birželio 30 dienos.

Tuomet ES pasiūlė dvi alternatyvias datas:

  • Nukelti „Brexit“ iki gegužės 22 dienos, jei Bendruomenių rūmai pritars dabartiniam sutarties projektui. Tai nebuvo padaryta;
  • Sutarties atmetimo atveju skyrybas nukelti iki balandžio 12 dienos.

Dabar Th.May sako norinti, kad „Brexit“ atidėjimas „būtų kiek įmanoma trumpesnis“. Pasak jos, vyriausybė norėtų skyrybų sutartį patvirtinti iki gegužės 22 dienos, kad JK nereikėtų dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą (EP).

JK prašymą dėl dar vieno „Brexit“ nukėlimo ES lyderiams turi pateikti iki jų viršūnių susitikimo balandžio 10 dieną.

Ką darys ES?

Bendrija neprivalo sutikti su „Brexit“ nukėlimu. Viena didžiausių kliūčių išlieka rinkimai į EP, prasidėsiantys gegužės 23 dieną. ES tikina negalinti nukelti skyrybų vėliau nei gegužės 22 dieną, jei JK šiuose rinkimuose nedalyvaus.

EP teisininkai teigia, kad įmanoma „Brexit“ nukelti iki birželio pabaigos, nes tik tuomet vyks pirmoji naujai išrinkto parlamento sesija.

Tačiau ES lyderiai remiasi griežtesnėmis Europos Komisijos (EK) teisinėmis interpretacijomis: esą leidimas JK likti Bendrijos nare nedalyvaujant rinkimuose yra pernelyg rizikingas.

Ilgesnis atidėjimas?

ES galėtų reikalauti atidėti „Brexit“ ilgesniam laikui. Vis dėlto, Th.May sakė to nenorinti, nes daug žmonių ir taip yra nusivylę „Brexit“ procesu.

Jei ES nuspręstų pasiūlyti atidėti „Brexit“ 9-12-ai mėnesių ar net ilgiau, galėtų būti įtraukta sąlyga, leidžianti JK pasitraukti anksčiau, jei Bendruomenių rūmai pagaliau pritars skyrybų sutarties projektui.

Nukėlus „Brexit“ ilgesniam laikotarpiui, JK galėtų vykti išankstiniai parlamento rinkimai ar net dar vienas referendumas. Kol kas vyriausybė sako nepritarianti abiems variantams.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier teigė, kad ilgesnis pratęsimas „ES keltų didelių rizikų“, tam reikėtų stiprių britų argumentų.

50-ojo straipsnio atšaukimas

Lisabonos sutarties 50-ojo straipsnis vis dar gali būti atšauktas – Londonas tai galėtų padaryti be Briuselio pritarimo. Tai reikštų, kad „Brexit“ apskritai neįvyktų ir JK liktų Bendrijoje tokiomis sąlygomis kaip dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas