Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BRICS susitikimo užkulisiai: instrukcijos propagandistams ir plataus masto botų kampanija

Kremlius stengiasi pateikti BRICS aukščiausiojo lygio susitikimą Kazanėje kaip plataus tarptautinio palaikymo Rusijai įrodymą, ypač vidaus auditorijai Rusijoje, savo apžvalgoje skelbia JAV Karo tyrimų institutas (ISW).
BRICS tarpvalstybinis aljansas
BRICS tarpvalstybinis aljansas / „Reuters“/„Scanpix“

Spalio 24 d. Rusijos opozicijos leidinys „Meduza“ pranešė, kad susipažino su Rusijos prezidento administracijos instrukcijomis Rusijos valstybinei žiniasklaidai ir propagandistams, kuriose pateikiamos rekomendacijos, kaip nušviesti BRICS aukščiausiojo lygio susitikimą Kazanėje.

Pasak pranešimų, instrukcijose pabrėžiamos trys temos:

  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra „neformalus pasaulio daugumos lyderis“;
  • Vakarų elitas „panikuoja“;
  • „nerimas“ vyrauja visuose Vakaruose.

Pranešama, kad Kremlius nurodė žiniasklaidai pranešti, jog BRICS aukščiausiojo lygio susitikimas „pritraukia pasaulio dėmesį“ ir įrodo, kad „bandymai izoliuoti“ Rusiją po jos visiškos invazijos į Ukrainą „žlugo“.

„Meduza“ pranešė, kad žiniasklaida turėtų nušviesti, kaip V.Putinas užmezga „strateginius ryšius, kurie neapsiriboja viena kryptimi“.

ISW pažymi, kad Rusijos valstybinė žiniasklaida ir propagandistai paskelbė straipsnių, kuriuose aptariamos daugelis šių temų, „kartais net pažodžiui, kaip parašyta instrukcijoje“.

Vladimiras Putinas BRICS grupės viršūnių susitikime / ALEXANDER NEMENOV / via REUTERS
Vladimiras Putinas BRICS grupės viršūnių susitikime / ALEXANDER NEMENOV / via REUTERS

Spalio 24 d. Rusijos opozicijos leidinys „Verstka“ pranešė, kad prorusiški botai Rusijos socialiniame tinkle „VKontakte“ (VK) per dvi dienas paskelbė daugiau kaip 10 000 komentarų apie BRICS aukščiausiojo lygio susitikimą – tai esą buvo viena didžiausių Kremliaus botų kampanijų pastaruoju metu.

Šie botai propagavo idėją, kad Rusija nėra tarptautiniu mastu izoliuota, kad BRICS įtaka didėja, kad antirusiškos sankcijos švelnėja ir kad Rusijos pajėgos pasiekia laimėjimų Ukrainoje.

Spalio 24 d. Rusijos vidaus šaltinis pranešė, kad neįvardyti su Kremliumi susiję šaltiniai teigė, jog BRICS šalys iš esmės nepalaiko Rusijos pozicijos dėl jos karo Ukrainoje, o tai verčia Kremlių nustumti šį klausimą į antrą planą, kad pasiektų tam tikrą „rimtą tarptautinę asociaciją“.

Vidinis šaltinis teigė, kad Rusijai palankūs Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) ir Brazilijos taikos pasiūlymai buvo aptarti daugelyje susitikimų BRICS, tačiau šios diskusijos „galiausiai nuėjo perniek“.

Spalio 23 d., ISW vertinimu, Kazanės deklaracijos priėmimas antrąją BRICS aukščiausiojo lygio susitikimo dieną parodė, kad Rusija dar neužsitikrino tarptautinės paramos ir nesukūrė alternatyvios saugumo struktūros, kurios norėtų Kremlius.

Kitos svarbios analitikų išvados:

  • Spalio 24 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas negalėjo paneigti Šiaurės Korėjos karių buvimo Rusijos teritorijoje.
  • Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka nedviprasmiškai užsiminė, kad Baltarusijos kariai nekariaus Ukrainoje, ir, atrodo, suabejojo tariamais Rusijos prezidento Vladimiro Putino bandymais įtraukti Šiaurės Korėjos karius į Rusijos karą prieš Ukrainą.
  • Spalio 24 d. po BRICS aukščiausiojo lygio susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bandė pademonstruoti Rusijos pasitikėjimą Rusijos kariuomenės gebėjimu atremti Ukrainos operacijas Kursko srityje.
  • Ukrainos valdžios institucijos tiria dar vieną ukrainiečių karo belaisvių egzekuciją Pokrovskio srityje vis dažniau Rusijos kariams vykdant karo belaisvių egzekucijas.
  • Ukrainos pajėgos pastaruoju metu žengė į priekį Kursko srityje, taip pat prie Torecko ir Pokrovsko.
  • Rusijos pajėgos neseniai pasistūmėjo prie Kreminnajos ir Siversko.
  • Remiantis pranešimais, Vidaus reikalų ministerija (VRM), Gynybos ministerija (GAM) ir Rusijos gvardija turi savo „Achmat“ dalinius, kurie atlieka įvairias funkcijas skirtinguose fronto ir užnugario sektoriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?