Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britams siūlo valgyti voveres: rusų propagandininkai turi savo versiją – dėl ko

Socialiniuose tinkluose ir prorusiškoje medijoje platinamas naujas tariamo europiečių skurdo „įrodymas“ – tvirtinama, neva badaujantiems britams nuo šiol siūloma valgyti voveres. Apie tai savo vedamoje laidoje prakalbo viena garsiausių Rusijos propagandininkių Olga Skabejeva, tačiau buvo išjuokta – voveres Jungtinėje Karalystėje (JK) valgyti išties buvo siūloma, tačiau badas ir sankcijos Rusijai su tuo nesusiję.
Voverė
Voverė / Unsplash.com nuotr.

„Kai kuriuose Didžiosios Britanijos restoranuose bus patiekiamos voverės“, – Rusijos naujienų laidoje „60 minučių“ pareiškė O.Skabejeva.

„Atsižvelgiant į tai, kad parkuose dar yra daug gyvūnų, tad kodėl gi nepradėjus jų valgyti, turint omenyje maisto trūkumą“, – pridūrė propagandininkė.

Ji užsiminė, esą maisto JK gyventojams ėmė trūkti dėl pagalbos Ukrainai, tačiau tai nėra tiesa.

„Youtube“ stop kadras/Olga Skabejeva
„Youtube“ stop kadras/Olga Skabejeva

„Geležinė Putino lėlė“

O.Skabejeva – viena iš daugelio Rusijos valstybinės žiniasklaidos atstovų, kurie nuolat iškraipo faktus ir klaidina visuomenę dėl karo Ukrainoje ir skleidžia propagandą bei melą.

Iškalbingos ir jos pravardės – neoficialiai O.Skabejeva neretai pavadinama „vyriausiąja propagandininke“, Rusijos valstybinės televizijos „specialiųjų operacijų pajėgomis“ ir „geležine Putino televizijos lėle“.

Kartu su vyru Jevgenijumi Popovu ji nuo 2016 m. valstybiniame televizijos kanale „Rossija-1“ veda pokalbių laidą „60 minučių“.

Šioje laidoje ji ne kartą svaidėsi pareiškimais, neva Rusijai reikia „demilitarizuoti“ ne tik Ukrainą, bet ir visą NATO, taip pat „nubausti“ Europos šalis už sankcijas Rusijai.

Pastaruoju metu ji pamėgo skleisti dezinformaciją apie tai, kaip europiečiai neva skursta ar miršta iš bado dėl ginklų ir pagalbos tiekimo Ukrainai.

Ji yra teigusi, neva vokiečiai prieš Kalėdas iš parduotuvių išpirko visas žvakes, nes baiminasi elektros energijos nutraukimo, kuris esą turėtų kilti atsisakius rusiškų dujų.

Ar britams tikrai trūksta maisto?

Nuo pat Rusijos įsiveržimo į Ukrainą praėjusių metų vasario 24 dieną, JK nuolat teikia humanitarinę ir karinę pagalbą puolamai šaliai.

Praėjusių metų rugsėjį tuometinė šalies ministrė pirmininkė Liz Truss pranešė apie įsipareigojimą šiemet skirti mažiausiai 2,3 mlrd. svarų sterlingų (2,61 mlrd. eurų) karinės paramos Ukrainai, kad padėtų šiai atremti Rusijos invaziją.

JK pastaruoju metu išties patiria kai kurių importuojamų šviežių vaisių ir daržovių trūkumą, o prekybos centrai net ėmė normuoti dalies šių produktų pardavimą, tačiau ši situacija susijusi ne su sankcijomis Rusijai, o su oro sąlygomis Pietų Europoje ir Šiaurės Afrikoje, logistikos ir net biurokratinėmis kliūtimis.

Kuo čia dėtos voverės?

Propagandininkės O.Skabejevos pareiškimas apie neva siūlomas valgyti voveres turi pagrindo, tačiau britams siūloma taip egzotiškai paįvairinti restoranų meniu ne dėl gresiančio bado, o gamtosaugos sumetimais.

Nedidelė gamtosaugininkų grupė iš Pietų Anglijos „Exmoor Squirrel Project“ kovo pradžioje nuskambėjo šalies žiniasklaidoje dėl savo pasiūlymo restoranuose pradėti tiekti patiekalus iš pilkųjų voverių.

Ši grupė vykdo kampaniją, siekdama išsaugoti vietines raudonąsias voveres, kurioms gresia išnykimas dėl pilkųjų voverių, laikomų invazine rūšimi.

Projekto atstovai paprašė žemės savininkų įrengti gaudykles pilkosioms voverėms, o restoranams pasiūlė apsvarstyti galimybę įtraukti šių gyvūnų mėsą į meniu.

Laikinai einanti „Exmoor Squirrel Project“ vadovo pareigas Kerry Hosegood teigė, kad pilkoji voverė „niokoja“ JK miškus ir kasmet padaro apie 40 mln. svarų sterlingų žalos medžiams.

„Jei nesiimsime skubių veiksmų, savo kraštovaizdžio apskritai nebeatpažinsime", – pareiškė ji.

K.Hosegood teigimu, pilkosios voverės kenkia ir šalies gamtos įvairovei, nes itin agresyviai veikia vietos ekosistemą.

Vytauto Šauklio nuotr./Paprastoji voverė
Vytauto Šauklio nuotr./Paprastoji voverė

Anot aktyvistės, įtraukus pilkąsias voveres į meniu, būtų galima kontroliuoti jų populiaciją ir sumažinti šio proceso metu atsirandančių atliekų kiekį.

„Jos bus naudingai panaudotos, o ne įmestos į duobę žemėje“, – vasario pabaigoje BBC pareiškė K.Hosegood.

Mielos, bet kenksmingos

Pilkoji arba karolininė voverė (lot. Sciurus carolinensis) į Europą buvo atgabenta iš JAV.

1889 m. į Bedforšyro grafystę buvo atvežta 350 šių graužikų, kuriems tiko viskas: klimatas, aplinka, maistas ir vieta, kurią buvo „užėmusios“ vietinės voverės.

Įvežtinė rūšis buvo daug stipresnė (svoris daugiau kaip 0,5 kg), o jos aktyvus žiurkiškas būdas leido jai greitai išstumti rudąją voverę.

Dabar JK gyvena gerokai per 3 mln. šių graužikių, labai gyvybinga populiacija susiformavo Italijoje ir gali greitai pasiekti Vidurio Europą.

Visoje Europoje invazinėmis pripažintas gyvūnų rūšis griežtai draudžiama laikyti, veisti, auginti, dauginti, naudoti arba mainyti, vežti ar paleisti į aplinką.

Pilkosios voverės yra įtrauktos į Europos Sąjungos invazinių rūšių sąrašą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas