Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britanijos vietos valdžios rinkimų baigtis suteikė atokvėpį leiboristų lyderiui

Britanijos opozicinė Leiboristų partija išsaugojo savo pozicijas ir susigrąžino Londono mero postą per vietos valdžios rinkimus, o šie rezultatai suteiks šiokį tokį atokvėpį į keblią padėtį patekusiam partijos lyderiui Jeremy Corbynui.
 Jeremy Corbynas
Jeremy Corbynas / „Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį vykęs balsavimas netapo katastrofa, kurią prognozavo kai kurie žiniasklaidos apžvalgininkai ir kurios galbūt netgi troško dalis pačių leiboristų, nepatenkintų veterano socialisto pergale rugsėjį vykusiuose partijos vadovo rinkimuose ir norinčių, kad jis pasitrauktų.

Rezultatai, susiję su 118 iš 124 Anglijos tarybų, rodo, kad leiboristai prarado kontrolę vienoje taryboje ir neteko iš viso 17 vietų, o premjero Davido Camerono konservatoriai neteko 23 vietų ir išlaikė savo kontroliuotas 34 tarybas.

Velse leiboristai prarado vieną mandatą 60 vietų regiono parlamente, bet išsaugojo kontrolę.

Labiausia intriguojančia rinkimų nakties naujiena tapo žinia, kad į Velso parlamentą pirmąkart buvo išrinktas prieš imigrantus nusistačiusios Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) deputatas.

Tačiau svarbiausia simboline pergale leiboristams tapo susigrąžinta Londono rotušė: sostinės meru buvo išrinktas 45 metų Sadiqas Khanas, pakistaniečio imigranto autobuso vairuotojo sūnus ir praktikuojantis musulmonas, užbaigęs aštuonerius metus trukusį konservatoriaus Boriso Johnsono vadovavimą.

S.Khano pergalė patvirtino apklausų anksčiau atskleistas nuotaikas – daugeliui ji nebuvo jokia staigmena, nes Londonas dešimtmečius buvo centro kairiosios pakraipos, o pastarąjį merą konservatorių buvo išsirinkęs daugiausiai dėl B.Johnsono asmeninės charizmos.

„Londonas yra natūrali leiboristų teritorija, todėl sugrįžimas po Boriso Johnsono yra normalus“, – sakė Londono ekonomikos mokyklos Europos instituto profesorius tyrėjas Iainas Beggas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas