Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 04 /13:58

Britų naikintuvai lydėjo iš Kauno į Londoną atskridusį „Ryanair“ lėktuvą, sumaištis – dėl grasinimo susprogdinti

Du Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų (RAF) lėktuvai trečiadienį buvo pakelti lydėti oro bendrovės „Ryanair“ keleivinį lėktuvą, skridusį iš Kauno į Londoną. Pranešama, kad buvo sulaukta grasinimo susprogdinti orlaivį, praneša „Daily Mail“. Su grasinimu skambinta Lietuvoje – pareigūnai jau surado vyrą, skambinusį bendruoju pagalbos telefonu.
RAF naikintuvai lydėjo iš Kauno į Londoną skridusį „Ryanair“ lėktuvą
RAF naikintuvai lydėjo iš Kauno į Londoną skridusį „Ryanair“ lėktuvą / „Twitter“ nuotr.

Karmėlavos oro uoste pakilęs lėktuvas turėjo leistis Lutono oro uoste, tačiau buvo nukreiptas į Stanstedo oro uostą.

Orlaivis, kurį lydėjo du naikintuvai, saugiai nusileido. Šiuo metu ten dirba ekspertai. Per incidentą kiti lėktuvai oro uoste leistis ir iš jo kilti negalėjo – bet tik maždaug 10 minučių.

„RAF gali patvirtinti, jog greitojo reagavimo „Typhoon“ naikintuvai buvo pakelti šį rytą, kad perimtų civilinį lėktuvą. Orlaivis buvo palydėtas į Stanstedo oro uostą“, – pranešė RAF atstovas.

„Twitter“ nuotr./„Ryanair“ lėktuvo, skridusio iš Kauno į Londoną, maršrutas
„Twitter“ nuotr./„Ryanair“ lėktuvo, skridusio iš Kauno į Londoną, maršrutas

„Pauzė buvo trumpa, visi skrydžiai vėl vykdomi“, – pridūrė ir Stanstedo oro uosto atstovas.

Tuo metu „Ryanair“ paskelbė, kad lėktuve buvo aktyvuotas pavojaus signalas. Esą informaciją britams perdavė Lietuvos pareigūnai, sulaukę melagingo pranešimo apie grėsmę ar „įtartiną paketą“ lėktuve.

Keleiviai, išlaipinti Stanstede ir apsupti policijos, buvo įsodinti į autobusus, kuriais vėliau bus išvežti į Lutono oro uostą. Jie žurnalistams teigė turėję nunešti savo rankinį bagažą į lėktuvo galą, o tada buvo palydėti į autobusus. Bagažą apuostė policijos šunys.

Žmonės buvo tikrinami tame pačiame Stanstedo oro uoste, o į Lutoną galėjo išvykti, tik kai tai leido pareigūnai. Nusileidusį lėktuvą pasitiko 20-25 ginkluoti pareigūnai. Vėliau paskelbta, kad orlaivyje nieko įtartina nerasta.

Vienas keleivis, Jonathanas Zulbergas, tviteryje parašė: „Palydovė man pasakė, kad lėktuvą, kol jis dar buvo Kaune, buvo pagrasinta susprogdinti.“

Tas pats keleivis teigė, kad ir Kaune lėktuvas vėlavo pakilti maždaug pusvalandį.

„Kai mums leido lipti į lėktuvą, matėme ugniagesius ir policijos automobilį, bet mums nieko nepasakė ir pakilome“, – teigė J.Zulbergas.

Jo teigimu, keleiviai apie grasinimą susprogdinti lėktuvą sužinojo tik jam jau nusileidus Jungtinėje Karalystėje ir kapitonui kreipusis į žmones.

„Pirmiausia pilotas pasakė apie tai, kad lėktuvas nukreipiamas į kitą oro uostą. O tada, 5-10 minučių po nusileidimo, jis paskelbė apie grasinimą. Kai tai išgirdau, nustebau, kad lėktuvui buvo leista pakilti“, – pasakojo J.Zulbergas.

Apieškojo lėktuvą ir nieko nerado

Tuo tarpu valstybės įmonė Lietuvos oro uostai trečiadienį informavo, kad „06:27 val. Kauno oro uosto operacijų skyriaus pamainos vadovas gavo informaciją iš Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato apie jų gautą pranešimą, kad apie 7 val. čia leisis užminuotas lėktuvas“.

Pagal tvarkaraštį tokiu metu oro uoste nė vienas lėktuvas leistis neturėjo. Tuo metu Kauno oro uosto terminale buvo tik keleiviai, laukiantys 7:30 val. į Londoną išvykstančio „Ryanair“ skrydžio.

„Įvertinę situaciją policijos pareigūnai atvyko į oro uostą patikrinti orlaivio. Operatyvinė policijos grupė kartu su oro uosto darbuotojais ir oro linijų bendrovės „Ryanair“ įgula patikrino skrydžio laukiantį orlaivį.

Kadangi jokių įtartinų daiktų nebuvo rasta nei terminale, nei orlaivyje, priimtas sprendimas leisti lėktuvui vykdyti skrydį iš Kauno į Londono Lutono oro uostą. Orlaivis saugiai pakilo 08:06 val.“, – skelbiama pranešime.

Kauno apskrities policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė BNS teigė, kad lėktuvui leista pakilti įvertinus, jog pranešimas melagingas.

Ieškomas įtariamasis

Kauno apskrities policija vėliau pranešė, kad bendruoju pagalbos telefonu buvo gautas pranešimas, kurio metu vyrišku balsu kalbėjęs asmuo pasakė, jog bus užminuotas lėktuvas, kilsiantis 7 val. iš Kauno į Lutoną.

Lietuvos pareigūnai po pietų surado, kas skambino Bendruoju pagalbos telefonu.

Jau pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 285 straipsnio 2 dalį – dėl melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę – ir pagal 253 straipsnio 1 dalį – dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Už tai gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų. Pareigūnai ėmėsi aiškintis, kas skambino Bendruoju pagalbos telefonu.

Jau po pietų, 16.40 val., Kauno rajone, Domeikavos seniūnijoje, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sulaikė jauną vyrą (gim. 1993 m.), galimai šiandien ryte skambinusį ir pranešusį apie sprogmenį lėktuve.

Esekso policija savo ruožtu patvirtino, kad incidentas nesusijęs su kokiu nors pagrobimu ar terorizmu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Ryanair“ lėktuvas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Ryanair“ lėktuvas

Būtent į Stanstedo oro uostą Jungtinėje Karalystėje nukreipiami visi įtartini skrydžiai, sulaukiantys saugumo pajėgų dėmesio dėl galimų užgrobimų ir kitų pavojų.

Naikintuvai, budintys 24 valandas per parą, yra paruošti pakilti per kelias minutes, jei sulaukiamas greitojo reagavimo pavojaus signalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento