Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Briuselio teroras: gyventi taip, kaip iki šiol, neįmanoma

Dėl tragiškiausio teroro akto Belgijos istorijoje, kai Velykų savaitę nugriaudėjo sprogimai oro uoste ir metro stotyje, politikos filosofai kaltino Vakarų nuopuolį, Ukrainos saugumo vadas spėjo, kad už jo gali stovėti Kremlius, Lenkijos vadovė nepraleido progos su terorizmu susieti migrantų ir pareiškė sulaužysianti įsipareigojimus priimti sutartą migrantų kvotą, nes jai svarbiau jos piliečių saugumas.
Įvažiavimas į Briuselio Zavantem oro uostą, kur buvo įvykdytos atakos
Įvažiavimas į Briuselio Zavantem oro uostą, kur buvo įvykdytos atakos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tačiau mieste, kurį sukrėtė išpuolis, net paaiškėjus kaltininkams buvo sunku pripažinti, kad žudikai visada gyveno kaimynystėje, o dar sunkiau nuspręsti, ką daryti, kad tai nepasikartotų. Dalis, regis, buvo pasiruošę netgi susitaikyti su pasikartojimu, kad tik nieko nereiktų keisti.

„Tėve, atleisk jiems – jie nežino, ką daro", – sako šventojo sosto pamokslininkas tėvas Cantalamessa, per didžiojo penktadienio pamaldas, praėjus trims dienoms nuo sprogimų Briuselyje. Atleista, anot jo, turėtų būti šiems broliams, Belgijoje gimusiems savižudžiams ir daugiau nei trisdešimties žmonių žudikams bei jų bendrams. Nes kerštas blogio nenugali, primena Cantalamessa. Bet apie kerštą sukrėstame Briuselyje, regis, niekas net negalvoja. Reakcija į atsitiktinių žmonių žudynes apima beveik visą žmogiškų emocijų spektrą – tylą, skausmą, linksmybes, pasimetimą, tačiau jei kokios emocijos ir trūksta, tai būtent įniršio, noro kerštauti ar stoti į kovą. Kai kam net kyla mintis, kad tokia nuolatinės baimės dėl savo gyvybės atmosfera gali būti tiesiog nauja kasdienybė, naujoji norma. 

Vienas Briuselio gyventojas sakė, kad, jo nuomone, panašūs įvykiai dar kartosis, tad reikia priprasti prie galimos grėsmės ir su tuo susigyventi.

To nereikėtų, jei Belgijos jėgos struktūros tiesiog būtų tinkamai dirbusios savo darbą, apie vieną iš savižudžių pareiškia Turkijos prezidentas.

Turkija buvo sulaikiusi Ibrahimą El Bakraoui Gazantepe 2015-ųjų liepą, rugpjūtį tai pakartojo Antalijoje, deportavo jį į Belgiją ir pranešė belgų bei olandų pareigūnams, kad įtaria vyrą bandant prisijungti prie islamistų kovotojų Sirijoje, tačiau belgų atsakymas buvęs toks: jis nusikaltėlis, atsėdėjęs kelerius metus už ginkluotą apiplėšimą, tačiau ne teroristas.

Todėl kai antradienio rytą El Bakraoui su kol kas nenustatytu bendrininku susisprogdina Briuselio oro uoste, o jo brolis – metro traukinyje Malbeko stotelėje, ir tai tampa žiauriausiu teroristiniu išpuoliu Belgijos istorijoje, šalies teisingumo ministrui labai nepatogu šalies televizijos tiesioginiame eteryje:

Koenas Geensas, Belgijos teisingumo ministras: „Žinau, kad taip nieko nenuraminsiu, suprantu nerimą ir pyktį, bet vienas iš sprogdintojų tikrai nebuvo pats sumaniausias žmogus, jo byla tai įrodo.“

Žurnalistė: „Jūs suprantat, ką kalbat? Tai žmogus, kuris susisprogdino Briuselio oro uoste. Jei jūs būtumėte laiku įsikišę, to nebūtų įvykę ir niekas nebūtų žuvęs.“

Koenas Geensas, Belgijos teisingumo ministras: „Aš tiesiog noriu pasakyti, kad jis nebuvo grupės smegenys. Ataka tikriausiai nebuvo jo sumanymas, nors tai dabar ir nenuramins visuomenės.“

Visuomenės tai iš tiesų nenuramina, kaip ir žinia, kad antrasis savižudis oro uosto sprogdintojas, Nadžimas Lačraoui, gamino savižudžių liemenes ir Paryžiaus sprogdintojams. Belgijos teisėsauga jo sąsajas su tragedija Prancūzijos sostinėje aptiko dar vasarį, tačiau taip ir nesugebėjo jo rasti, kaip ir kito Paryžiaus sprogdintojo Salaho Abdeslamo, po išpuolio Paryžiuje parvykusio į gimtąjį Molenbeko rajoną Briuselyje ir ten sėkmingai išsislapsčiusį kelis mėnesius.

Abdesalaamas buvo sulaikytas kovo 18-ąją, po trijų dienų Belgijos teisėsauga paprašė pagalbos surasti Lačraoui, kitą rytą jis susisprogdino oro uoste, vienoje labiausiai saugomų Briuselio vietų, kur kariai ir policija kaip ir visame mieste patruliavo jau nuo išpuolių Paryžiuje. Galbūt todėl daliai miesto gyventojų jėgos struktūros dabar kelia priešingus jausmus nei turėtų.

Tačiau daugiau nei 30 žmonių pražudė ir 300 sužeidė ne policija, o jauni musulmonai, gimę ir užaugę Vakarų Europoje, turėję Belgijos pilietybę. Daugelis šalies Islamo bendruomenės atstovų musulmonais jų vadinti nenori, teigdami, kad islamas – taikos ir meilės religija, tačiau didįjį ketvirtadienį plaudamas kojas imigrantų centre Italijoje popiežius primena, kad jei visos religijos vienodai siekia taikos, deja, visoms joms nesvetimas ir Judo bei už jo stovinčiųjų sąvoka. Didįjį penktadienį Belgijos policija įvykdo sėkmingą operaciją musulmonų gausiai gyvename Skarbeko rajone, kur suimami trys, manoma, su sprogdinimais oro uoste ir metro susiję žmonės, vienas jų – su sprogmenų krepšiu.

Tačiau net ir vykdant specialią operaciją policijai sunku apylinkių gyventojams išaiškinti, kad norint išvengti to, kas šią savaitę nutiko Briuselyje, gyventi taip pat, kaip iki šiol gyventa, nebeįmanoma, ir vien tik padidintos policijos kontrolės čia nebeužteks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas