Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 12 /14:33

Siaubingi vaizdo įrašai: tokio rusų žiaurumo per karą Ukrainoje dar nebuvo

Socialiniuose tinkluose buvo išplatintas žiaurus vaizdo įrašas, kuriame įamžintas dar vienas Rusijos okupantų karo nusikaltimas. Įraše užfiksuota, kaip Rusijos okupantai žiauriai nužudė į nelaisvę patekusį ukrainiečių karį nupjaudami jam galvą. CNN paskelbė apie dar vieną vaizdo įrašą, kuriame, kaip įtariama, sužeistiems ukrainiečių kariams buvo nupjautos ne tik galvos, bet ir rankos.
Stop kadrai iš video įrašo, kuriame užfiksuota, kaip ukrainiečių belaisviui nupjaunama galva
Stop kadrai iš video įrašo, kuriame užfiksuota, kaip ukrainiečių belaisviui nupjaunama galva / Stop kadras iš video

Baisi egzekucija

Antradienį vakare socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas žiaurus ukrainiečių karo belaisvio nužudymas. Filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kaip Rusijos karys peiliu nupjauna galvą tuo metu dar gyvam ukrainiečių gynėjui.

Įraše šoko būsenos belaisvis rėkia, kad jam skauda.

Rusai rodo nupjautą galvą į kamerą ir sako, kad ją reikia nusiųsti nužudytųjų vadui.

Egzekuciją vykdžiusio okupanto veidą vaizdo įraše dengia kaukė.

Stop kadras iš video/Rusijos karys, kuris vaizdo įraše nupjauna ukrainiečio belaisvio galvą
Stop kadras iš video/Rusijos karys, kuris vaizdo įraše nupjauna ukrainiečio belaisvio galvą

Vaizdo įraše taip pat matyti žali lapai, kurie tikriausiai gali reikšti, kad filmuota praėjusiais metais, rašo „Ukrainska pravda“.

Į šokiruojančią filmuotą medžiagą sureagavo Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas.

„Už viską bus atsakyta ir kalti žmonės turės prisiimti atsakomybę“, – parašė jis „Telegram“ platformoje.

Stop kadras iš video/Stop kadras iš video įrašo, kuriame užfiksuota, kaip ukrainiečių belaisviui nupjaunama galva
Stop kadras iš video/Stop kadras iš video įrašo, kuriame užfiksuota, kaip ukrainiečių belaisviui nupjaunama galva

Dar vienas vaizdo įrašas: nupjovė ne tik galvas, bet ir rankas

CNN žurnalistai atkreipia dėmesį, kad praėjusią savaitę socialinėje žiniasklaidoje pasirodė du vaizdo įrašai, kuriuose, kaip teigiama, vaizduojami Ukrainos kariai, kuriems nukirstos galvos.

Atrodo, kad šie vaizdo įrašai yra iš skirtingų įvykių – vienas iš jų galėjo būti nufilmuotas visai neseniai, o kitas, sprendžiant iš medžių lapų, atrodo nufilmuotas vasarą.

Pirmajame vaizdo įraše, kuris balandžio 8 d. buvo paskelbtas prorusiškame socialinės žiniasklaidos kanale, tariamai nufilmuotas Rusijos samdinių iš „Wagner“ grupės, ir atrodo, kad jame matyti nukirstos galvos dviejų ukrainiečių karių, gulinčių ant žemės šalia sunaikintos karinės transporto priemonės.

Vaizdo įraše girdimas balsas už kameros. Garsas, regis, iškraipytas, kad nebūtų galima identifikuoti kalbančiojo.

„(Šarvuotąją transporto priemonę) sunaikino mina“, – sako balsas, kalbantis rusiškai.

Matyt, turėdamas omenyje ant žemės gulinčius kūnus, balsas juokdamasis tęsia: „Jie juos nužudė. Kažkas prie jų priėjo. Jie priėjo prie jų ir nupjovė jiems galvas“.

Atrodo, kad žuvusiems kariams taip pat buvo nupjautos rankos.

Rusijos socialinės žiniasklaidos paskyrose teigiama, kad vaizdo įrašas nufilmuotas netoli Bachmuto Rytų Ukrainoje, kur jau daugelį mėnesių vyksta įnirtingiausi mūšiai, kuriuose aktyviai dalyvauja „Wagner“ samdiniai. CNN negali nepriklausomai patvirtinti vaizdo įrašo nufilmavimo vietos ir laiko.

Antrasis vaizdo įrašas, kuris buvo paskelbtas „Telegram“, o taip pat socialiniame tinkle „Twitter“, kur vaizdas specialiai padarytas neryškus, atrodo, kad buvo nufilmuotas vasarą, nes medžiai ir krūmai jau sulapoję.

Jame tariamai matyti, kaip rusų kovotojas peiliu nupjauna galvą ukrainiečių kariui. Balsas vaizdo įrašo pradžioje leidžia manyti, kad auka galėjo būti dar gyva, kai prasidėjo išpuolis.

Karo studijų institutas (ISW) pranešė apie panašius incidentus Popasnoje, Luhansko srityje, kur anksčiau karo metu taip pat veikė „Wagner“ pajėgos.

Sureagavo V.Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sureagavo į vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota kaip rusai nupjauna ukrainiečių karo belaisviui galvą, pabrėždamas, kad pasaulis negali nekreipti dėmesio į tai, kaip lengvai „šie gyvuliai žudo“.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Niekas pasaulyje negali nekreipti dėmesio į tai, kaip lengvai šie gyvuliai žudo. Šis vaizdo įrašas apie ukrainiečių belaisvio egzekuciją... Pasaulis turi jį pamatyti. Tai vaizdo įrašas apie Rusiją, kokia ji yra. Kokie jie padarai. Jiems nerūpi žmonės. Sūnus, brolis, vyras... Kažkieno vaikas...“ – sakė jis.

Pasak prezidento, tai yra vaizdo įrašas Rusijos, kuri stengiasi, kad tai taptų nauja norma.

„Tai nėra atsitiktinumas. Tai nėra pavienis epizodas. Tai jau buvo nutikę anksčiau. Tai nutiko Bučoje. Tūkstančius kartų. Visi turi reaguoti. Kiekvienas vadovas. Nelaukite, kol tai bus pamiršta, kol praeis laikas“, – sakė V.Zelenskis.

Prezidentas pabrėžė, kad Ukraina neketina nieko pamiršti ir atleisti žudikams.

„Už viską bus teisinė atsakomybė. Mes turime nugalėti terorą. Niekas nesupras, jei lyderiai nereaguos. Mes turime veikti dabar! Ir mes Ukrainoje turime kuo daugiau dėmesio skirti fronto linijai. Padėti kiek įmanoma daugiau. Išvaryti okupantą iš mūsų žemės! Pagrindinis tikslas – laimėti. Pagrindinis tikslas – kad Ukraina būtų pakankamai stipri, kad galėtų laimėti. Okupanto nugalėjimas, nuosprendžiai žudikams, tribunolas blogio valstybei“, – pabrėžė jis.

Bando nustatyti žudikus

Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Vasylis Maliukas pažadėjo žudikus iškasti iš po žemių: „Mes surasime šiuos išgamas. Jei reikės, mes juos surasime, kad ir kur jie būtų - po žeme ar kitame pasaulyje. Tačiau jie tikrai bus nubausti už tai, ką padarė“.

Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Maliar sakė, kad pareigūnai, vos tik video įrašas pasirodė, dirba ir bando nustatyti galimus žudikus, nusikaltimo įvykdymo vietą bei aukos tapatybę.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar

Kremlius: „Gyvename klastočių pasaulyje“

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad reikia patikrinti „siaubingo įrašo“, galimai parodančio karo belaisvio ukrainiečio galvos nukirtimą, autentiškumą.

„Visų pirma reikia patikrinti šio siaubingo įrašo autentiškumą“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis pridūrė, kad „gyvename klastočių pasaulyje“.

„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

Egzekucijas vykdo daug metų

Tarptautinė žvalgybos grupė „InformNapalm“ paaiškino, kaip ir kodėl internete buvo nutekintas žiaurus vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip gyvam Ukrainos kariui nukertama galva.

Pasak bendruomenės „Telegram“ kanalo, rusai nuo 2014 m. nukerta galvas paimtiems į nelaisvę ukrainiečiams ir civiliams. Tačiau jokių kitų įrodymų, išskyrus žodinius liudijimus, nebuvo.

Tyrėjai pažymi, kad jie gavo liudijimų, jog 2014 m. Luhansko srities Novosvitlivkos kaime Kadyrovo vyrai išprievartavo ir žiauriai nužudė kelias vietos ligoninės medicinos darbuotojas. Viena iš moterų, kuriai pavyko pabėgti ir kuri viską matė savo akimis, netrukus mirė, kaip pranešama, „nuo emocinio perdegimo ir psichologinio šoko“.

Kitas asmuo, karininkas, taip pat 2014 m. ekspertams papasakojo, kad per savo optinį taikiklį matė, kaip rusai kaliniams nupjovė galvas.

„Žinoma, neturėjome šių liudijimų fotonuotraukų ar vaizdo įrašų, todėl tokių temų nereklamavome ir neskyrėme joms dėmesio savo tyrime. Nes tokius karo nusikaltimus gana sunku įrodyti, jei nė vienas liudininkas ar įvykio dalyvis to neužfiksavo vaizdo įrašuose“, – pažymi tyrėjai.

Tačiau po plataus masto invazijos žudymų su kankinimais praktika tarp Rusijos grupuočių gerokai suaktyvėjo. Galvų ar kitų kūno dalių nukirtimas praktikuojamas ne tik kaip bauginimo elementas.

„Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinių ir neformalių rusų gaujų vadai duoda įsakymus savo pavaldiniams nupjauti galvas arba juos kankinti ir viską filmuoja telefonais kaip įrodymą ir „susaistymo krauju ir nusikaltimu“ elementą, kad pavaldiniai suprastų, jog kelio atgal jiems nebėra.

Po tokio „kraujo krikšto“ tikimybė, kad kovotojas pabėgs ir pasiduos, gerokai sumažėja, nes yra kompromituojančių įrodymų. Vadinasi, tai turinys, skirtas ne mums ar Vakarams, o vidaus auditorijai.

Daroma prielaida, kad vaizdo įrašai su tokiais kompromituojančiais įrodymais patenka į tinklą, jei nusikaltimo bendrininkas pabėgo arba išdavė, arba jei vaizdo įrašas buvo rastas jau eliminuoto vado telefone ir buvo nuspręsta jį paskelbti internete. Ir taip, tokių vaizdo įrašų vis dar daug, o jei jie patenka į internetą, jų vykdytojai gali būti jau mirę“, – sako ekspertai.

YouTube nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje žiauriai nužudė vyrą
YouTube nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje žiauriai nužudė vyrą

Tokių žiaurių vaizdo įrašų dar nebuvo

Nepriklausomas Rusijos portalas agents.media pastebi, kad iki šiol vaizdo įrašai su tokio žiaurumo scenomis per karą Ukrainoje nebuvo skelbiami viešai. Artimiausia žiaurumo požiūriu filmuota medžiaga buvo išplatinta 2022 m. vasarą – joje matoma, kaip rusų karine uniforma vilkintis vyras kastruoja ukrainiečių karine uniforma vilkintį vyrą.

Agents.media pastebi, kad sprendžiant iš internete pasirodžiusių vaizdo įrašų, panašius metodus „Wagner“ samdiniai taikė ir Sirijoje. 2017 m. buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame rusakalbiai vyrai nupjauna sirui galvą ir galūnes, o paskui sudegina jo kūną. Tuomet kovotojai, be kita ko, naudojo kūjį, kuris dabar tapo „Wagner“ simboliu. Tačiau šioje filmuotoje medžiagoje nukentėjusysis jau buvo be sąmonės arba miręs.

Neteismines egzekucijas vaizdo įrašuose užfiksavo ir „Islamo valstybės“ teroristai. Kovotojai reguliariai skelbė vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip jie nukerta galvas įkaitams, įskaitant užsieniečius.

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai įvykdo egzekuciją krikščionims
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai įvykdo egzekuciją krikščionims

Panašaus turinio filmuotos medžiagos yra ir iš Čečėnijos karų. Garsiausias vaizdo įrašas yra 1999 m. rugsėjo 5 d. nufilmuotas rusų karių nužudymas Tucharoje. Tuomet kovotojai keturiems kariškiams perpjovė gerkles, bet galvų nenupjovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne