Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 02

Bulgarijoje – penkti per dvejus metus visuotiniai rinkimai: vieni Rusiją gerbia, kiti bijo Kremliaus įtakos

Bulgarai sekmadienį, tvyrant dideliam susiskaldymui dėl karo Ukrainoje, balsuoja penktuosiuose visuotiniuose rinkimuose per dvejus metus, o tai yra rekordinis skaičius Europos Sąjungoje. Rusijos invazija į savo provakarietišką kaimynę dar labiau pagilino politinę krizę, apėmusią Bulgariją nuo 2020-ųjų – didžiausią nestabilumą nuo komunizmo žlugimo.
Boiko Borisovas
Boiko Borisovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši neturtinga Balkanų šalis, kurioje gyvena 6,5 mln. žmonių, yra ES ir NATO narė. Tačiau ji istoriškai ir kultūriškai artima Rusijai.

Prieš trejus metus šalyje vyko masiniai antikorupciniai mitingai, tačiau, priešingai nei vylėsi protestuotojai, kurie tikėjosi, kad viešasis gyvenimas taps švaresnis, demonstracijos išprovokavo virtinę rinkimų.

2021 metais valdžią prarado konservatyvusis ministras pirmininkas Boiko Borisovas, kurio dešimtmetį trukusį darbą aptemdė įtarimai dėl kyšininkavimo.

Tačiau nuo to laiko šalies partijoms sunkiai sekėsi sudaryti stabilias koalicijas, todėl parlamentas buvo labai susiskaldęs ir buvo sudaryta keletas laikinųjų vyriausybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito