Sportas gyvai

Bulgarijos centro dešiniųjų koalicijai pavesta suformuoti naują vyriausybę

Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas pirmadienį pavedė didžiausiai parlamento frakcijai – centro dešinės GERB-UDF koalicijai – suformuoti naują šalies vyriausybę.
NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
Temos: 1 Bulgarija

Priėmęs įgaliojimus paskirtasis ministras pirmininkas Rozenas Želiazkovas pateikė pasiūlymą dėl ministrų kabineto ir paprašė prezidento nusiųsti jį tvirtinti parlamentui.

56-erių teisininkas ir buvęs parlamento pirmininkas, ankstesnėse vyriausybėse ėjęs įvairias ministro pareigas, sakė, kad naujasis ministrų kabinetas yra „GERB ekspertų ir patyrusių politikų komanda“. Kaip vieną prioritetų jis nurodė viešųjų finansų stabilizavimą ir pabrėžė, kad reikia tęstinumo Bulgarijos europinėje perspektyvoje.

GERB-UDF koalicija birželį vykusiuose rinkimuose finišavo pirma, bet 240 vietų Nacionalinėje asamblėjoje turi tik 68 mandatus.

Koalicija naujosios vyriausybės vadovu pasirinko R. Želiazkovą, o ne savo lyderį Boiką Borisovą, kuris 2009–2021 metų laikotarpiu vadovavo trims vyriausybėms, kol po didelių prieš korupciją nukreiptų protestų atsistatydino jo trečiasis kabinetas.

Bandydamas rasti koalicijos partnerių susiskaldžiusioje įstatymų leidžiamojoje valdžioje, B. Borisovas iškart po balsavimo pareiškė, kad nenori būti ministru pirmininku, ir pakvietė savo politinius oponentus deryboms.

Tačiau, išskyrus etninių turkų partiją MRF, turinčią 47 įstatymų leidėjus, jokia kita frakcija nežadėjo paremti naujosios vyriausybės, kuriai reikia paprastos daugumos palaikymo parlamente.

Liberalios reformistinės partijos PP-DB vadovaujama koalicija, kuri prieš kelerius metus buvo sukurta siekiant pasipriešinti korupcijos skandalų aptemdytai B. Borisovo vyriausybei ir ją nugalėti, ketvirtadienį paskelbė, kad nerems ministrų kabineto, prie kurio prisidės GERB.

Tikimasi, kad parlamentas dėl pasiūlymo balsuos vėliau šią savaitę. Jei GERB-UDF nesurinks pakankamos paramos savo ministrų kabinetui, prezidentas suteiks įgaliojimus rinkimuose antrą vietą užėmusiai politinei jėgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius