Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarų aplinkosaugininkai laimėjo bylą dėl UNESCO saugomos teritorijos išsaugojimo

Bulgarų aplinkosaugininkai trečiadienį laimėjo ilgai trukusią teisminę kovą, kad užkirstų kelią planams išplėsti slidinėjimo kurortą Pirino kalnuose, esančiuose į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktame nacionaliniame parke.
Protestas Bulgarijoje prieš vyriausybės spendimą išplėsti slidinėjimo kurortą Pirine
Protestas Bulgarijoje prieš vyriausybės spendimą išplėsti slidinėjimo kurortą Pirine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bulgarijos vyriausiasis administracinis teismas panaikino vyriausybės 2017-ųjų gruodį paskelbtus ir kontroversiškai vertinamus Pirino nacionalinio parko valdymo planų pokyčius. Teismo nutartis yra neskundžiama.

Vyriausybė buvo numačiusi leisti išplėsti didžiausią šalies Bansko slidinėjimo kurortą: iki 48 proc. 40 tūkst. hektarų užimančio nacionalinio parko teritorijos, kur auga pušynai, planuota leisti statyti naujas slidinėjimo trasas ir keltuvus.

Savo verdiktą teisėjai pagrindė naujojo įstatymo dėl saugojamų teritorijų punktais, kurie „leidžia tik prižiūrėti, o ne statyti naują sporto infrastruktūrą nacionaliniuose parkuose“.

Teismas taip pat rėmėsi keliais kitais Bulgarijos teisės aktais ir Europos Teisingumo Teismo nutartimis, įpareigojančiomis Aplinkos apsaugos ministeriją vertinti, kokį poveikį aplinkai gali turėti jos valdymo planai. Teisėjai priėjo išvadą, kad institucija tokio įvertinimo neatliko.

„Mums tai yra svarbi pergalė, nors ir žinome, kad investuotojai ir toliau mėgins užstatyti (Piriną)", – naujienų agentūrai AFP sakė Konstantinas Ivanovas iš Pasaulio gamtos fondo (WWF) Bulgarijos padalinio.

„Teismo nutartyje aiškiai sakoma, kad neleidžiama statyti jokių naujų pastatų, ir kad turi būti įvertintas visų parko valdymo planų poveikis aplinkai“, – pridūrė jis.

Aktyvistas išreiškė viltį, kad toks sprendimas taps precedentu, ateityje leisiančiu sutrukdyti statyboms Pirino nacionaliniame parke.

Koalicija „Už gamtą“, kurią sudaro 23 aplinkosaugos organizacijos, taip pat pasveikino nutarimą ir paskelbė savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“: „Pergalė Pirinui! Švęskime!“

Koalicija paragino žmones trečiadienį vakare susirinkti prie vyriausybės būstinės sostinėje Sofijoje ir pareikalauti aplinkos apsaugos ministro Neno Dimovo atsistatydinimo.

Dauguma Bansko gyventojų pritarė slidinėjimo kurorto plėtimui, nes jis yra didžiausiais darbdavys regione.

Neseniai Liuksemburgo slidinėjimo legenda Marcas Girardelli pareiškė, kad Bansko kurortas priklauso jam, nors kai kurie parlamentarai ir aplinkosaugininkai tokiu teiginiu suabejojo dėl painios kurorto nuosavybės struktūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento