Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti
07 06 /21:03

Burkina Fasas, Malis ir Nigeris pasirašė konfederacijos sutartį

Burkina Fasą, Malį ir Nigerį valdantys kariniai lyderiai šeštadienį sudarė naują konfederaciją: šios trys valstybės, nutraukusios ryšius su esamu Vakarų Afrikos bloku, per savo pirmąjį aukščiausiojo lygio susitikimą Niamėjuje pasirašė atitinkamą sutartį.
- / AFP
- / AFP

Trijų šalių vadovai, pastaraisiais metais perėmę valdžią perversmų metu, „nusprendė žengti tolesnį žingsnį didesnės valstybių narių integracijos link“ ir „patvirtino sutartį, kuria įsteigiama konfederacija“, sakoma šeštadienį pasibaigusio aukščiausiojo lygio susitikimo pareiškime.

„Sahelio valstybių konfederacija“, kurios akronimas bus AES, vienys apie 72 mln. žmonių.

Sausio mėnesį šios trys šalys paskelbė nusprendusios pasitraukti iš Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) – organizacijos, kurią jos kaltina, kad ja manipuliuoja buvusi kolonijinė valdytoja Prancūzija.

Visos trys šalys nutraukė karinius ir gynybos ryšius su Prancūzija, siekdamos glaudesnio bendradarbiavimo su Rusija.

„Mūsų žmonės negrįžtamai nusigręžė nuo ECOWAS“, – per susitikimo atidarymą Nigerio sostinėje Niamėjuje savo Sahelio šalių kolegoms pareiškė Nigerio karinės vyriausybės vadovas generolas Abdourahamane Tiani (Abdurahamanė Tšianis).

Po 2023 metų liepą įvykusio perversmo, po kurio į valdžią Nigeryje atėjo A. Tiani, šių trijų šalių ir ECOWAS santykiai smarkiai pašlijo.

ECOWAS Nigeriui paskelbė griežtas ekonomines sankcijas ir pagrasino karine intervencija tam, kad į valdžią būtų grąžintas nuverstas prezidentas Mohamedas Bazoumas (Mohamedas Bazumas).

Vasarį šios sankcijos buvo panaikintos, tačiau santykiai tebėra įtempti.

Sekmadienį Nigerijos sostinėje Abudžoje vyks ECOWAS valstybių vadovų aukščiausiojo lygio susitikimas, kurio darbotvarkėje bus ir santykių su AES klausimas.

Kovo mėnesį AES šalys suformavo bendras karines pajėgas kovai su džihadistų grupuotėmis, kurios reguliariai puola jų teritorijas.

Šeštadienį jos taip pat kalbėjo apie „abipusį“ požiūrio į strateginius sektorius, tokius kaip žemės ūkis, vanduo, energetika ir transportas, suderinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams