Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būstas nieko nekainuoja: pora gyvena prižiūrėdama nepažįstamų žmonių namus

„Mes su vyru visą laiką prižiūrime namus žmonėms visame pasaulyje. Neturime nuolatinių namų ir neturime būsto išlaidų“, – sako laisvai samdoma rašytoja, tinklaraštininkė ir keliautoja Amy Hornsby.
Kelionės
Kelionės / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Kelionės Namai

„Visada sirgau kelionėmis, kaip ir mano vyras. Susipažinome 2013 m. gyvendami užsienyje. Jau tuomet mano akiratyje buvo svetimų namų prižiūrėjimas (angl. housesitting), ir aš nekantravau tai išbandyti. Taigi, mes iš karto į tai pasinėrėme“, – pasakoja moteris leidiniui „Business Insider“.

Pasak jos, tokia namų priežiūra – tai rūpinimasis kieno nors namais ir (paprastai) naminiais gyvūnais, kol žmogus yra išvykęs atostogų. Paprastai jie nemokamai apsistoja kieno nors namuose, o mainais rūpinasi jų gyvūnais, augalais, apsauga ir valymu.

Tokį gyvenimo būdą su pertraukomis jie gyvena jau kelerius metus. Pasak tinklaraštininkės, tai puikus būdas pigiai keliauti ir pamatyti naujas vietas.

„Prižiūrėdami kitų žmonių namus apkeliavome apie 15 šalių ir susiradome daugybę draugų – tiek žmonių, tiek gyvūnų. Toks pasaulio pažinimas reiškia, kad galime keliauti lėtai ir apsistoti mažyčiuose kaimeliuose ar nuošaliuose miesteliuose, į kuriuos kaip įprasti turistai nevažiuotume“, – pasakoja A.Hornsby.

Be to, pasak jos, užsiimant namų priežiūra galima keliauti ir dirbti nuotoliniu būdu. Pakeliui rastas būstas leidžia sutaupyti ir neišleisti pinigų buto nuomai.

Neturime nuolatinių namų, bet tai mums tinka

„Aš esu iš Jungtinės Karalystės, o mano partneris – iš JAV, todėl dėl vizų problemų negalime gyventi bet kur. Susipažinome gyvendami Pietų Korėjoje, o paskui keleriems metams persikėlėme kartu į Lenkiją. Ten gyvendama išgirdau apie „housesitting“ ir buvau suintriguota šia idėja. Nusprendėme tai išbandyti“, – pasakoja moteris.

„Pirmiausia atlikome analizę ir nusprendėme surinkti rekomendacijas apie savo patirtį dirbant su gyvūnais. Naudodamiesi emigrantų „Facebook“ grupe ir iš lūpų į lūpas sklindančiomis rekomendacijomis, radome draugų draugus, kuriems reikėjo, kad kažkas prižiūrėtų jų augintinius, kol jie buvo išvykę, todėl pasisiūlėme savanoriauti“, – savo istoriją pasakoja A.Hornsby.

„Tai reiškia, kad užsiregistravę „housesitting“ platformose iš karto turėjome rekomendacijų ir nuotraukų, kurias galėjome pridėti prie savo profilio. Atlikę analizę, pasiruošę, gerai parengę profilį ir pateikę apgalvotas paraiškas namų savininkams, nesunkiai užsitikrinome pirmąją vietą (apsistoti)“ – kalbėjo aistringa keliautoja.

Pirmaisiais namais pora rūpinosi Anglijoje: savaitė Šefilde prižiūrint katę ir šešios savaitės dideliame name prižiūrint papūgėlę. Vėliau – kelionė į rūmus Prancūzijoje su dviem katėmis ir šunimi, dar vėliau jie persikėlė į vasarnamį Šveicarijos Alpėse su dviem katėmis.

„Tai akimirksniu tapo mums įprastu gyvenimu. Abu esame įpratę keliauti ir mėgstame atrasti naujas vietas. Greitai supratome, kokie dosnūs ir svetingi gali būti žmonės ir kaip jie iš tiesų myli savo augintinius. Palaikėme ryšį su daugeliu namų savininkų – du iš jų galiausiai tapo mūsų mažyčių vestuvių liudininkais per pandemijos uždarymą“, – prisimena A.Hornsby.

„Būna pakilimų ir nuosmukių, bet mums patinka taupyti būsto pinigus“

Pora tvirtina žinanti, kas jiems tinka, nes yra prižiūrėję daugiau kaip 50 būstų. „Mums patinka, kad galime išbraukti vietas ir patirtis iš savo „bucket list“ sąrašo, gyventi minimaliai, prižiūrėti puikius gyvūnus ir kurti unikalius prisiminimus“, – džiaugėsi pašnekovė.

Pasak jos, tokia namų priežiūra jiems leidžia sutaupyti pinigus, kuriuos skirtų būstui ir kasdienėms išlaidoms. Jie sako dirbantys internetu – moteris yra laisvai samdoma rašytoja, o jos vyras dirba anglų kalbos mokytoju internetu. Pasak jų, kadangi kitų žmonių namuose apsistoja nemokamai, jų išlaidos būstui yra beveik lygios nuliui ir taip jie daug sutaupo.

„Tačiau tai ne visada buvo lengva. Kai buvome naujokai, padarėme daug klaidų ir išmokome pamokų. Dabar prieš imdamiesi prižiūrėti namus visada surengiame vaizdo pokalbį su namų savininku. Tai laikas užduoti visus savo klausimus, leisti jiems užduoti klausimus mums ir įsitikinti, ar tarp mūsų užsimezgė geras ryšys. Išmokome atpažinti galimai iškilsiančias problemas, pasitikėti savo nuojauta ir pasakyti „ne“, jei kas nors mums atrodo ne taip, kaip reikia“, – savo patirtimi dalijasi A.Hornsby.

Pasak jos, kelionės iš vienos vietos į kitą gali pareikalauti daug laiko ir pinigų, todėl jie stengiasi suplanuoti prasmingą maršrutą. Kartais tenka užpildyti spragas mokama nakvyne – kas šešias savaites tenka praleisti maždaug vieną ar dvi naktis viešbutyje.

Tai ne visam laikui, bet tinka dabar

„COVID sustabdė mūsų keliones po namus, todėl pabandėme įsikurti Anglijoje tradiciniu būdu. Įsidarbinau biure, išsinuomojau namą ir pradėjau ieškoti galimybių vyrui pasilikti su viza. Visgi įsikurti buvo ne mums – bent jau šiuo metu. Taigi susipakavome daiktus, pardavėme baldus ir vėl išplaukėme į mums pažįstamus vandenis.

Daugelis žmonių nesupranta, kaip mes gyvename, ir buvo suglumę, kai atsisakėme stabilesnio pasirinkimo dėl gyvenimo kelyje. Tačiau mums tai nuoširdžiai patinka – kitaip nebūtume to darę.

Jei ko nors išmokau, tai to, kad gyvenimas per trumpas ir reikia gyventi taip, kaip nori“, – apibendrino keliautoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito