Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainoje mato tik vieną išeitį dėl V.Putino tribunolo

Buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris interviu Ukrainos žiniasklaidos kanalui „Espreso“ sakė, kad Vladimiro Putino ir Rusijos sukelto karo Ukrainoje vadų atsakomybės klausimai turėtų būti sprendžiami panašiai kaip Niurnbergo karo nusikaltimų tribunole – tam reikalingas naujas teisinis mechanizmas, o pačios Maskvos nuomonės paisyti nereikia, nes šioje situacijoje ji atlieka nusikaltėlės vaidmenį.
Kurtas Volkeris
Kurtas Volkeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Reikia naujo mechanizmo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau kuris laikas ragina imtis kurti mechanizmą, kaip Kremliaus vadovas ir jo sukelto karo vadai bus teisiami dėl karo nusikaltimų.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen spalio pabaigoje pasiūlė įkurti „specializuotą teismą“, kuris teistų Rusijos aukšto rango pareigūnus už karą Ukrainoje. Kyjivas tokius raginimus sveikina.

Tačiau pats Kremlius laikosi pozicijos, kad bet koks tribunolas, įsteigtas siekiant patraukti baudžiamojon atsakomybėn už galimus Rusijos nusikaltimus Ukrainoje, nebūtų teisėtas ir Maskva jo nepripažintų.

Interviu „Espreso“ buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai K.Volkeris pabrėžė, kad esamų tarptautinės teisės teisinių mechanizmų nepakaks, kad V.Putinas ir Rusijos režimas būtų patraukti atsakomybėn.

Pasak jo, dėl Rusijos turimos veto teisės Jungtinėse Tautose (JT) bus sunku sukurti naują JT tribunolą, o Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) yra organizacija, kurios narė yra ne Rusija, o JAV.

„Reikalingas specialus tribunolas, ir tai turėtų būti daroma be Rusijos, nes Rusija čia atlieka nusikaltėlio vaidmenį“, – sakė K.Volkeris.

Buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai mano, kad naujų sąlygų tarptautinėje teisėje sukūrimas turėtų būti panašus į tai, kas buvo padaryta su Niurnbergo procesu – reikėtų sukurti naują mechanizmą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas

„Tai, ką mes jau darome, yra labai svarbu: renkame duomenis, įrodymus, apklausiame žmones, fotografuojame, nustatome duotus įsakymus, vadovavimo grandinę, surenkame visas teisines bylas, reikalingas įrodyti padarytus karo nusikaltimus ir patraukti V.Putiną bei kitus Rusijos kariškius asmeninėn atsakomybėn. Šis darbas vyksta dabar ir duos rezultatų vėliau, kai bus įsteigtas naujasis tribunolas“, – įsitikinęs K.Volkeris.

Rusija dabar derėtis nenori

Paklaustas, ar įmanomos derybos dėl taikos su Rusija, K.Volkeris sako, kad šiuo metu tai neatrodo įmanoma, nebent tokia galimybė atsiras po kurio laiko.

„Manau, kad Ukrainos nustatytos derybų sąlygos yra labai teisingos. Turi būti sukurtas ateities saugumo pagrindas, energetinio ir maisto saugumo pagrindas, turi būti visiškai išvesta Rusijos kariuomenė, turi būti numatyta atsakomybė už karo nusikaltimus. Visa tai yra pagrįsti Ukrainos lūkesčiai. Šiuo metu Rusija neketina to padaryti“, – akcentuoja jis.

Praėjusių metų pabaigoje Kremlius vis garsiau pradėjo kalbėti apie galimas derybas su Ukraina, tačiau tik Maskvos sąlygomis – norint nutraukti karą, reikėtų sutikti, kad okupuotos Ukrainos teritorijos yra Rusijos dalis. Kyjivas griežtai atmeta tokias kalbas.

„Karas tęsis, rusų pajėgos turės būti nugalėtos – tai padidins spaudimą Rusijai ir privers ją pradėti realias derybas“, – mano buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai.

Kalbėdamas apie Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo mintis, kad derybos galėtų prasidėti tuoj pat, jei tai vyktų Maskvos sąlygomis, K.Volkeris prisiminė, kaip Rusija anksčiau taip pat ignoravo Ukrainą.

„Pirma, S.Lavrovas daro prielaidą, kad Rusijos kariuomenė gali viską išspręsti, tačiau Rusijos kariuomenė yra ties nesėkmės riba, jai tikrai sunku. Antra, jo pareiškimuose jaučiamas deja vu, nes tai man primena laikus, kai buvau JAV valstybės departamento specialusis atstovas Ukrainai.

Tuo metu Rusija apsimetinėjo, kad Ukraina neegzistuoja, ir jie gali derėtis tik su Vakarais, su JAV, o Ukraina nėra jokių derybų šalis ir neturi jokio teisėtumo ar atstovavimo galimybės. Dabar jie nori derėtis su Ukraina, šalimi, kurią jie puola, bet derėtis per kitus, o to paprasčiausiai nebus“, – sako K.Volkeris.

Atiduoti viską, ką tik galima

JAV pareigūnas interviu „Espreso“ tikino, kad Rusija į karines operacijas Ukrainoje jau metė viską, ką galėjo: šauktinius, mobilizuotuosius, nuteistuosius, visą savo karinę techniką, Irano karinę techniką.

AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių numuštas iranietiškas dronas „Shahed“
AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių numuštas iranietiškas dronas „Shahed“

Paklaustas, ką jis mano apie Rusijos teiginius, kad Kremlius ieškos ir ras būdų, kaip atsakyti į Vakarų teikiamą pagalbą Ukrainai, K.Volkeris sakė, kad nėra tikras, ar Rusija apskritai dar turi ką nors „mesti“ į karo frontą.

„Žinoma, jie kalbės tokius dalykus, kad verstų Vakarus abejoti ir neperduoti ginklų. Bet iš tikrųjų mes turėtume duoti Ukrainai viską, ką galime, kad ji kuo greičiau laimėtų šį karą“, – ryžtingai sako jis.

Praėjusių metų pabaigoje V.Zelenskiui apsilankius Vašingtone, kur jis susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu ir sakė istorinę kalbą JAV Kongrese, buvo paskelbta apie Ukrainai perduodamą „Patriot“ sistemą. K.Volkeris nemano, kad Rusija į tai kaip nors sureaguos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas

„Jie į mūšio lauką atsivežė visas savo pajėgas ir įrangą, kurią dabar turi. Vienintelis dalykas, kurį jie gali padaryti, kad eskaluotų padėtį, tai panaudoti branduolinius ir biologinius ginklus, kurie, kaip jie žino, sunaikins juos pačius. Padarys teritoriją, kurią bando užkariauti, negyvenamą ir sukels neatidėliotiną kitų šalių atsaką. Atrodo, kad jie neketina to daryti. Įprastomis priemonėmis jie nepajėgūs padaryti daugiau.

Nesuprantu, kokie galėtų būti prieštaravimai dėl „Patriot“ sistemų suteikimo Ukrainai. Šios sistemos yra gynybinės, padedančios apsaugoti civilius gyventojus ir civilinę infrastruktūrą“, – svarsto buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai.

Paklaustas, kaip ilgai Ukraina gali atlaikyti Rusijos pajėgų atakas, K.Volkeris mano, kad tokio scenarijaus, pagal kurį Ukraina neišgyventų, tiesiog nėra.

„Ukraina yra suvereni nepriklausoma valstybė. Mintis, kad Ukraina išnyks arba pasiduos, yra neįmanoma. Turime užtikrinti, kad Ukraina galėtų kuo geriau kovoti ir kuo greičiau atgautų savo teritoriją, o tai padėtų kuo greičiau užbaigti karą“, – sako buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai K.Volkeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas