Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvęs viceministras: A.Navalno dingimas prieš pat prezidento rinkimus Rusijoje – neatsitiktinis

Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas vėl nedalyvavo dviejuose penktadienį suplanuotuose teismo posėdžiuose, kurie vyko nuotoliniu būdu, vaizdo ryšiu, teigiama jo komandos pranešime. Buvęs Rusijos viceministras, o dabar A.Navalno patarėjas CNN sakė, kad A.Navalno pradingimas būtent tokiu metu nėra atsitiktinis.
Aleksejus Navalnas, Rusija
Aleksejus Navalnas, Rusija / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Navalno komanda teigia, kad politikas jau 17 dienų yra dingęs ir jo dabartinė buvimo vieta yra nežinoma.

„Šiandien (penktadienį, – red. past.) Aleksejus turėjo dalyvauti dviejuose teismo posėdžiuose. Jis vėl nebuvo atvežtas į posėdžius. Navalnas dar niekada nebuvo slepiamas taip ilgai“, – teigė A.Navalno komanda „Telegram“ žinutėje.

Anksčiau A.Navalno komandos nariai teigė, kad jis iš Maskvos kalėjimo buvo išvežtas į nežinomą vietą.

Neįprasta A.Navalno nesirodymo viešumoje trukmė kelia susirūpinimą dėl jo gerovės ir saugumo.

A. Navalno padėjėjai dar sykį paprašė suteikti informacijos. Jie siūlo atlygį kriptovaliuta už išsamią ir patikimą informaciją apie dabartinę A.Navalno buvimo vietą ar būklę.

Praėjusią savaitę į klausimus apie A.Navalno nebuvimą Kremlius žurnalistams atsakė, kad „neturi nei ketinimų, nei galimybių stebėti kalinių likimo ir jų buvimo atitinkamose institucijose proceso“.

Buvęs Rusijos energetikos viceministras, dabartinis A.Navalno patarėjas Vladimiras MIlovas CNN žurnalistui Richardui Questui sakė, kad A.Navalno dingimo laikas „nėra atsitiktinis“.

Jis atkreipė dėmesį į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pranešimą apie ketinimą dalyvauti 2024 m. kovą vyksiančiuose Rusijos prezidento rinkimuose.

Pergalė šiuose rinkimuose, kuria beveik niekas neabejoja, leis V.Putinui išlaikyti valdžią bent iki 2030 m.

„Manau, kad tai sąmoninga taktika. Neatsitiktinai A.Navalnas dingo būtent tuo metu, kai buvo paskelbti vadinamieji prezidento rinkimai, kurie yra fiktyvūs, ir kai V. Putinas paskelbė, kad vėl dalyvaus rinkimuose“, – sakė V. Milovas.

„Putinas iš tikrųjų nori parodyti, kad ketina įžengti į Kremlių dar vienai kadencija pasitelkdamas bauginimus, represijas, spaudimą visuomenei. Tai yra akivaizdus visų opozicinių jėgų šantažas“, – pridūrė V.Milovas.

Prieš interviu CNN penktadienį kreipėsi į Rusijos kalėjimų tarnybą, prašydama informacijos apie A.Navalno buvimo vietą.

V.Milovas penktadienį CNN sakė, kad nepaisant jo pastangų išsiaiškinti A.Navalno buvimo vietą, „kol kas atsakymo nėra“.

V.Milovas teigė, kad jo kolegos siuntė oficialius ir raštiškus užklausimus į visas žinomas Rusijos įkalinimo įstaigas visoje šalyje, prašydami informacijos apie A. Navalno buvimo vietą. Šį procesą jis apibūdino kaip „varginantį“ ir „reikalaujantį daug laiko ir pastangų“.

A.Navalno patarėjas pridūrė, kad kai kurios įstaigos atsiuntė atsakymus, patvirtindamos, kad A.Navalno tose įstaigose nėra.

Kitos įstaigos, pasak jo, atsakymų dar neatsiuntė, o bendradarbiavimas su įstaigomis yra „nuolatinis procesas“.

Rusijoje kalinių perkėlimas yra pagarsėjęs tuo, kad kartais trunka kelias savaites. Šių pervežimų metu kaliniai yra nepasiekiami, o informacija apie jų buvimo vietą labai ribojama arba iš viso neskelbiama.

A.Navalnas 2021 m. buvo suimtas grįžęs į Maskvą iš Vokietijos, kur buvo gydomas nuo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. A. Navalnas dėl šio incidento kaltina Kremlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas