Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvęs „Wagner“ pajėgų vadas papasakojo apie kovas prie Bachmuto ir atsiprašė ukrainiečių

26 metų Andrejus Medvedevas ankstyvą sausio 13-osios rytą kirto Rusijos ir Norvegijos sieną tolimojoje šalies šiaurėje ir paprašė prieglobsčio šioje Skandinavijos šalyje. Jis yra pirmasis žinomas Ukrainoje kovojusios „Wagner“ grupės karys, pabėgęs į užsienį.
„Wagner“ samdiniai Ukrainoje
„Wagner“ samdiniai Ukrainoje / Nuotr. iš „Wagner“ telegram kanalo

Jį kalbinusiam CNN žurnalistui Andersonui Cooperiui iš Oslo, kur A.Medvedevas prašo prieglobsčio po to, kai kirto šalies sieną, dezertyras pasakojo, jog „Wagner“ grupuotės kovotojai dažnai būdavo siunčiami į mūšį be jokių nurodymų, o kompanijos elgesys su nenorinčiais pasiduoti verbavimui samdiniais buvo negailestingas.

„Jie surinkdavo tuos, kurie nenorėdavo kariauti, ir šaudydavo juos naujokų akivaizdoje“, – tvirtino jis.

„Jie atvedė du kalinius, kurie atsisakė eiti kovoti, ir visų akivaizdoje juos nušovė, o po to užkasė tiesiai į tranšėjas, kurias iškasė naujokai“, – tikino jis.

26-erių metų jaunuolis, kuris teigia anksčiau tarnavęs Rusijos kariuomenėje, prisijungė prie samdinių grupuotės „Wagner“ kaip savanoris. Jis atsidūrė Ukrainoje praėjus mažiau nei dešimčiai dienų po sutarties pasirašymo 2021 m. liepą ir kariavo netoli Bachmuto, miesto Donecko srityje.

Ši samdinių grupuotė tapo pagrindine Rusijos invazijos į Ukrainą veikėja.

Pasak A.Medvedevo, per kelis mėnesius trukusį Rusijos puolimą prie Ukrainos Bachmuto miesto buvę kaliniai buvo metami į mūšio lauką kaip patrankų mėsa: „mano būryje iš 30 vyrų išgyveno tik trys. Tuomet mums davė daugiau belaisvių, ir daugelis jų taip pat žuvo“.

A.Medvedevas teigė, kad jis buvo tiesiogiai atskaitingas šios grupuotės įkūrėjams Dmitrijui Utkinui ir Rusijos oligarchui Jevgenijui Prigožinui.

Kadras iš vaizdo įrašo/Andrejus Medvedevas
Kadras iš vaizdo įrašo/Andrejus Medvedevas

J.Prigožiną jis vadino „velniu“.

„Jei jis būtų Rusijos didvyris, būtų pasiėmęs ginklą ir bėgęs su kareiviais“, – sakė iš karo pabėgęs samdinys.

J.Prigožinas jau anksčiau patvirtino, kad A.Medvedevas buvo jo samdinys, ir sakė, kad jis „turėjo būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už bandymą blogai elgtis su kaliniais“.

Tuo tarpu pats A.Medvedevas atsisakė CNN komentuoti, kokius veiksmus pats atliko kovodamas Ukrainoje.

Tačiau vyras atsiprašė Norvegijoje gyvenančių ukrainiečių, kurie prieštarauja jo buvimui šioje šalyje.

Norvegijos pagrindiniam transliuotojui NRK iš „Wagner“ grupuotės nagų ištrūkęs karys sakė: „Aš esu labai laimingas“.

„Jums esu niekšas, bet aš tik prašau atsižvelgti į tai, kad aš tai supratau, nors ir pavėluotai, ir pasisakiau prieš visa tai“, – pridūrė jis.

„Prašau jūsų nesmerkti manęs ir bet kuriuo atveju – atsiprašau“.

Šiuo metu jis gyvena prieglobsčio prašytojų centre Osle.

Galimai vertingas liudytojas, galintis padėti atskleisti grupės žiaurumą Ukrainoje, A.Medvedevas, kuris sako matęs kitų narių egzekucijas už atsisakymą kovoti, nuo pat atvykimo į šalį buvo apklausiamas Norvegijos pareigūnų.

Lieka daug klausimų apie A.Medvedevo praeitį ir pabėgimo aplinkybes, o kai kurie ekspertai teigia, kad jis nebūtų galėjęs kristi griežtai saugomos sienos be kitų asmenų pagalbos.

Jis sakė, kad pėsčiomis perėjo užšalusią Pasviko upę, tekančią palei Rusijos ir Norvegijos sieną, o jį apšaudė rusų pasieniečiai su šunimis.

Nepriklausomai patvirtinti jo pasakojimo neįmanoma.

Nuo pat atvykimo į Norvegiją A.Medvedevas buvo apklausiamas kaip liudytojas Norvegijos kriminalinių tyrimų tarnyboje (Kripos), kuri dalyvauja tarptautiniame karo nusikaltimų Ukrainoje tyrime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas